Pelko onnettomuudesta? Sekä Ukraina että Venäjä sanovat vastapuolen suunnittelevan provokaatiota ydinvoimalaan

Ukrainan tiedustelupalvelu varoitti Venäjän suunnitelmista toteuttaa jonkinlainen provokaatio Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. Venäläismediassa sama siemen kylvettiin lännen aikeiksi.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärillä tapahtuvan sotimisen aiheuttama turvallisuusuhka on pyörinyt otsikoissa viime aikoina. Aikaisemmin esimerkiksi YK on vaatinut alueen demilitarisointia.

Nyt asiassa on kuultu lisää huolestuttavia äänenpainoja.

Venäjän puolustusministeriö sanoi eilen, että se saattaa joutua sulkemaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan, jos ukrainalaisjoukot jatkavat sen tulittamista. Ukraina on kiistänyt tulittaneensa ydinvoimalaa. Asiasta kirjoittaa Reuters.

Venäjän radioaktiivisten, kemiallisten ja biologisten sotajoukkojen päällikkö puolestaan sanoi, että mikäli Zaporizhzhjan ydinvoimalassa tapahtuisi onnettomuus, siitä kulkeutuisi laskeuma Saksaan ja Puolaan asti.

Ukraina pelkää provokaatiota

Ukrainan tiedustelupalvelu varoitti vastikään mahdollisesta provokaatiosta, kun venäläiset ilmoittivat yllättäen, että perjantaina 19. elokuuta ydinvoimalaan pääsee ainoastaan välttämätön henkilökunta.

Venäjää seuraava toimittaja Julia Davis puolestaan noteerasi Twitterissään venäläismediassa esitetyn väitteen, että Ukraina ja Yhdysvallat suunnittelisivat tulittavansa ydinvoimalaa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pohtii Twitter-päivityksessään, että tuo saattaa tarkoittaa Venäjän suunnittelevan onnettomuuden edesauttamista.

– Suomeksi tarkoittaa Venäjän ehkä suunnittelevan ydinvoimalaonnettomuuden edesauttamista. Ei siinä mitään järkeä olisi, mutta niin vähän sitä maailmassamme nyt on.

Mitä ydinvoimaonnettomuudesta seuraisi?

Säteilyturvakeskuksen mukaan mahdollinen ydinvoimalaitoksen onnettomuus Ukrainassa ei ainakaan toistaisi Tshernobylin vuoden 1986 tapahtumia.

Säteilyturvakeskuksen ydinvoimalaitosten valvonta-osaston johtajan Tapani Virolaisen mukaan Zaporizhzhjan laitosyksiköt eivät voi aiheuttaa samanlaista uhkaa kuin Tshernobylin ydinvoimala. Virolainen kommentoi asiaa MTV:lle haastattelussa viime viikolla.

– Olennainen ero siinä on se, että Tshernobylissä oli grafiittia reaktorisydämessä, josta syttyi tulipalo, mikä sitten levitti niitä säteileviä aineita sinne ilmakehään ja mitkä levisi hyvin laajalle alueelle. Sellaista ei Zaporizhzhjassa voi tapahtua, siellä ei ole reaktorisydämessä grafiittia, Virolainen kertoo.

Virolaisen mukaan ydinvoimaloita ei ole tosin tarkoitettu kestämään sodan aiheuttamaa tuhoa, terroritekoja kylläkin.

Ydinvoimalan turvallisuustilanne on huolestuttanut tavan kansalaisia Suomessa asti. Siksi STUK on vastannut usein esitettyihin turvallisuushuoliin aiheesta.

STUKin arvion mukaan ydinonnettomuudesta syntyisi välittömiä terveysvaikutuksia vain lähellä laitosta.

– Käytännössä mikään Ukrainassa mahdollisesti radioaktiivisiin materiaaleihin tai ydinvoimalaitoksiin liittyvä ei voi aiheuttaa tilannetta, jonka takia Suomessa tarvitsisi välitöntä suojautumista säteilyltä, usein kysytyissä kysymyksissä Ukrainan tilanteesta kuvaillaan.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan alue on tällä hetkellä venäläisjoukkojen hallinnan alla. Ydinvoimalan työntekijät ovat jatkaneet voimalaitoksessa työskentelyä miehityksestä riippumatta.

Lue myös:

    Uusimmat