Presidentti Zelenskyi vetosi Facebook-videolla, kun ydinvoimalaan hyökättiin: "Euroopan täytyy herätä nyt!"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi Facebook-sivullaan varhain perjantaina videon, jossa muun muassa kehotti eurooppalaisia heräämään Venäjän sotatoimiin Zaporizhzhjan ydinvoimalalla.

Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa syttyi yöllä tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Ukrainan viranomaiset kertoivat aamulla, että ydinvoimala on venäläisjoukkojen hallinnassa.

– Juuri tällä hetkellä venäläiset tankit ampuvat ydinvoimalan reaktoriyksiköitä, Zelenskyi kertoi julkaisemallaan videolla.

Ukrainan presidentti syytti videoviestissään Venäjää ydinterrorismista. Zelenskyin mukaan Venäjä haluaa toistaa Tshernobylin katastrofin.

– He tietävät, mihin he ampuvat. He ovat valmistautuneet tähän.

Zelenskyi aloitti videon vetoamalla vahvasti myös eurooppalaisiin.

– Euroopan täytyy herätä nyt!

STUK: Tshernobylin uusinta ei mahdollista

Presidentti Zelenskyin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tuhot voisivat olla kuusi kertaa laajempia kuin vuonna 1986 tapahtuneessa Tshernobylin ydinturmassa.

– Vetoan kaikkiin ukrainalaisiiin ja eurooppalaisiin. Kaikkiin, jotka tietävät sanan Tshernobyl. Kaikkiin, jotka tietävät, kuinka paljon kurjuutta ja uhreja ydinräjähdys aiheutti. Se oli maailmanlaajuinen katastrofi.

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoi aamulla seuraavansa tilannetta sekä Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n Ukrainasta saamien tietojen kautta että eurooppalaisen mittausverkoston säteilyseurannan avulla.

STUK:n apulaisjohtaja Tomi Routamo toteaa, että kyseisen ydinvoimalan koosta huolimatta Tshernobylin kaltainen katastrofi ei olisi mahdollista tässä tapauksessa.

Hän muistuttaa, että Tshernobylin tapauksessa reaktoriteho karkasi käsistä kokeiden yhteydessä.

– Nämä ovat erityyppisiä reaktoreita, jotka ovat Ukrainassa käytössä tällä hetkellä.

Kyseiset reaktoritkaan eivät kuitenkaan ole suunniteltu sotilaallisia iskuja kestäviksi.

– Tällaisessa tilanteessa reaktorit voidaan ajaa alas ja sammuttaa ennakoivasti, että niiden turvallisuudesta on helpompi huolehtia.

Tshernobylin kaltainen onnettomuus on Routamon mukaan tänä päivänä hyvin epätodennäköistä missään olosuhteissa.

– Tällaisia Tshernobyl-tyyppisiä reaktoreita on vielä Venäjällä käytössä, mutta niihinkin on tehty muutoksia, että ihan vastaavaa ei pääse syntymään.

Lue myös:

    Uusimmat