Säteilyturvakeskuksen asiantuntijan mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta ei voi aiheutua samanlaista uhkaa kuin Tšernobylistä. Huoli ydinvoimalan tilanteesta kuitenkin kasvaa.
Säteilyturvakeskuksen ydinvoimalaitosten valvonta-osaston johtajan Tapani Virolaisen mukaan Zaporizhzhjan laitosyksiköt eivät voi aiheuttaa samanlaista uhkaa kuin Tšernobylin ydinvoimala.
– Olennainen ero siinä on se, että Tšernobylissä oli grafiittia reaktorisydämessä, josta syttyi tulipalo, mikä sitten levitti niitä säteileviä aineita sinne ilmakehään ja mitkä levisi hyvin laajalle alueelle. Sellaista ei Zaporizhzhjassa voi tapahtua, siellä ei ole reaktorisydämessä grafiittia, Virolainen kertoo.
Sotatilanne ydinvoimalan alueella aiheuttaa kuitenkin huolta.
– (Ydinvoimalan) käyttäjät ovat kuitenkin ukrainalaisia, mutta miten hyvin he pystyvät sitä laitosta huoltamaan. Kyllähän tämä huolta aiheuttaa, varmaan he parhaansa siellä tekevät laitosta käyttäessään, Virolainen toteaa.
Zaporizhzhjan voimala on Euroopan suurin. Virolaisen mukaan voimalassa on sinänsä hyvät laitosyksiköt, jotka on suunniteltu kestämään erilaisia ulkoisia ja sisäisiä uhkatilanteita, mutta ei sotaa.
Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi perjantaina, että myös Euroopan ydinvoimaloissa voi tapahtua onnettomuuksia. Medvedevin lausuntoa on pidetty uhkauksena Ukrainan länsiliittolaisille.
Ydinvoimaloissa on kuitenkin Virolaisen mukaan varauduttu ihmisten tekemiin uhkiin, kuten terroritekoihin.
– Sotatilanteet eivät ole ydinvoimalaitosten suunnitteluiden perustana, mutta erilaiset, voisiko kutsua terrorismiuhkan kaltaiset uhkat kyllä ovat.
Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta.