Pelottaako deittailu? Lue psykologin vinkit Tinder-treffeille

Tinder on muuttanut suomalaisia deittailijoina: treffailusta on tullut rennompaa ja avoimempaa. Mutta entä jos treffeille meno kuitenkin jännittää?

Monien sinkkuelämään liittyy olennaisesti deittaileminen. Mutta entä jos treffien ehdottaminen saatikka treffeille meneminen jännittää – tai suorastaan pelottaa?

– Mitä enemmän sinkku käy treffeillä, sen arkipäiväisemmäksi treffailu muuttuu, Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen kannustaa.

Tinder-treffeille?

Runsaasti yli puolet Väestöliiton kyselyyn* vastanneista oli käynyt treffeillä 1–5 Tinder-tuttavan kanssa.

  • Vastaajista 15 % oli tavannut kasvokkain 6–10 deittikaveria.
  • Vastaajista 7 % oli tavannut yli 10 henkilöä Tinderin kautta.
  • Noin 17 % vastaajista ei ollut tavannut kasvokkain yhtäkään Tinder-matchiaan.
  • Vastaajista 80 % toivoi löytävänsä Tinderistä pitkäaikaisen seurustelukumppanin. Pysyvää suhdetta etsivät sekä naiset että miehet.

Monet Väestöliiton Parisuhdekeskuksen teettämään kyselyyn* vastanneet kuvasivat rohkaistuneensa deittailemaan Tinderin avulla. Treffit eivät enää jännittäneet heitä niin paljon, kuin ennen.

– Kultainen keskitie on hyvä neuvo treffailuun. Parisuhteen syntyminen edellyttää sitä, että yksi tekee aloitteen ja toinen vastaa siihen myöntävästi. Jos ei tapaa ketään, ei voi syntyä parisuhdetta. Jos taas treffailee enemmän kuin jaksaisi, seurauksena voi olla treffiuupumus. Oman tunteen kuunteleminen on paras lähtökohta.

Nurminen muistuttaa, että treffit ovat samalla mahdollisuus tutkia sitä, minkälaisista kumppaniehdokkaista itse pitää.

– Treffaillessa voi myös huomata, mikä on oma suhtautuminen kumppaniehdokkaisiin: pelkääkö, että ei kelpaa vai onko turvallinen olo toisten ihmisen kanssa.

– Tinder-treffit voivat tuntua omalta epämukavuusalueelta. Treffit voivat olla jännittävät, herättää toiveita tai aiheuttaa pettymyksiä. Kumppanin löytäminen edellyttää monesti oman epämukavuusalueen kohtaamista, psykologi muistuttaa.

Milloin Tinder-treffeille kannattaa mennä?

Nettideittailuissa kuitenkin on omat jännitysmomenttinsa, koska toista osapuolta ei ole tavannut aiemmin kasvotusten. Milloin sitten kannattaa suunnata treffeille oman Tinder-matchin kanssa?

– Ihmisen odotukset muokkaavat käsitystä, joka muodostuu kumppaniehdokkaasta nettideitissä. Siksi suosittelen tapaamista tutustumisen alkuvaiheessa, Nurminen ohjeistaa.

Jos Tinder-treffailu ei tunnu omalta jutulta, kannattaa rohkeasti kokeilla perinteisempiäkin keinoja – kenties pienellä höystöllä.

– Tällä hetkellä suosiossa ovat deittitapahtumat. Sinkuille on erilaisia pikatreffejä ja teemailtoja, joissa voi kohdata samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, Nurminen kuvailee.

Nurminen myös kannustaa sinkkuja järjestämään itse tapahtumia.

– Erityisesti pääkaupunkiseudulla sinkut ovat aktivoituneet ja järjestävät yksityisiä sinkkutapahtumia. Osallistujia voi kutsua Tinderistä, nettideitistä ja ystävien avulla.

– Monet sinkut kohtaavat toisiaan myös yökerhoissa, keikoilla ja kuppiloissa: selvityksemme mukaan 73 prosenttia vastaajista kohtasi kumppaniehdokkaita yöelämässä, Nurminen kertoo.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen Tinder-kyselyyn osallistui 109 vastaajaa.

Lue myös:

    Uusimmat