Monelle omasta alapäästä puhuminen, saatikka sen näyttäminen tuiki tuntemattomalle ihmiselle voi aiheuttaa ahdistusta, jopa pelkoa. Ei siis ole ihme, että moni pelkää gynekologin vastaanottoa.
Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen kertoo, että hänen luokseen tulee suhteellisen usein ihmisiä, jotka jännittävät tilannetta.
– Jos gynekologille tulo pelottaa, kannattaa se aina sanoa ääneen, Hänninen kertoo.
Gynekologit ovat tottuneita hoitamaan potilaita, joita tilanne jännittää tai jopa pelottaa. On hyvä kuitenkin kertoa avoimesti omista tunteistaan, myös siitä, jos tilanne jännittää.
– Tietenkin intiimialueen paljastaminen tuntemattomalle ihmiselle on pelottavaa ja ahdistavaa, Hänninen muistuttaa.
Ei kannata pelätä sitä, ovatko gynekologille osoitetut kysymykset tai huolenaiheet omasta alapäästä ja sen toiminnasta noloja. Kynnys puhumiseen kannattaa pitää matalana, koska todennäköisesti moni muukin on ennen sinua jo mennyt gynekologin vastaanotolle samanlaisten ongelmien ja kysymysten vuoksi.
Kannattaa myös muistaa, että gynekologia sitoo vaitiolovelvollisuus ja keskustelut ovat luottamuksellisia.
Jos sinua mietityttää, miltä gynekologin vastaanotolla käytettävät instrumentit näyttävät ja miltä ne tuntuvat, katso yllä oleva video.
Sattuuko gynekologinen tutkimus?
Monia jännittää vastaanotolla kiusallisten kysymysten ja keskustelunaiheiden lisäksi gynekologiset tutkimukset. Aina tutkimusta ei kuitenkaan tarvitse edes tehdä. Esimerkiksi, jos kyse on uuden ehkäisyvalmisteen aloittamisesta, ei sen hakeminen välttämättä vaadi housujen riisumista vastaanotolla.
– Tietenkin jos on jotain oireita, kuten vuoto-ongelmia, niin ne ovat tärkeitä selvittää. Ei kannata jäädä epämääräisten oireiden takia kotiin yksin, Hänninen muistuttaa.
On hyvä muistaa, että lääkäri ei koskaan tee mitään, mitä potilas ei halua, eikä mitään tehdä väkisin. Gynekologinen tutkimus tehdään vain, jos siihen on tarvetta. Tutkimus kestää yleensä vain pari minuuttia, eikä minkään osan kuulu olla kivuliasta. Kipu on tietysti aina henkilökohtaista ja toiset ovat herkempiä kuin toiset.
– Pyritään siihen, ettei tutkimus olisi kivulias. Ketään ei haluta satuttaa, Hänninen muistuttaa.
Aina, jos jokin tuntuu pahalta, voidaan tutkimus keskeyttää.
Kannattaa pyrkiä käymään samalla gynekologilla, jotta sinua hoitavasta henkilöstä tulee tutumpi, eikä gynekologilla käyminen välttämättä tulevaisuudessa jännitä niin paljoa, kun vastaanotolla on vastassa tuttu ihminen.
Yllä olevalla videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo, millä mielin vastaanotolle kannattaa tulla ja miten gynekologi suorittaa gynekologisen tutkimuksen.