Pentti Matikaisen ulostulo havahdutti Leijonien entiset valmentajat – Jääkiekkoliiton toimissa epäselvyyksiä: "Pitänee varmasti katsoa"

Pentti Matikaisella aivosyöpä ja kiista Jääkiekkoliiton kanssa 4:09
Aivosyöpään sairastuneen Pentti Matikaisen muhkea riita Jääkiekkoliiton kanssa: Satojen tuhansien eurojen menetykset

Leijonien entisen päävalmentajan Pentti Matikaisen antama haastattelu herätti myös Rauno Korven ja Alpo Suhosen pohtimaan, ovatko hekin jääneet ilman merkittäviä eläketuloja Suomen jääkiekkoliiton toimien takia.

Matikainen kertoi MTV Urheilun haastattelussa, että häneltä on jäänyt saamatta jopa satojen tuhansien eurojen edestä eläketuloa ajalta, jolloin hän työskenteli Suomen Jääkiekkoliitossa vuosina 1983–1993. Leijonien päävalmentajana hän toimi 1987–1993. 

Suomen Jääkiekkoliiton nykyjohto on vedonnut asian vanhenemiseen eikä ole myöntänyt virhettä. Näin ollen liitto ei koe olevansa myöskään vastuussa aiempien vastuuhenkilöiden aiheuttamasta mahdollisesta vahingosta.

MTV Urheilu tavoitti joukon Leijonien entisiä valmentajia. Päävalmentajana ennen Matikaista toimineet Alpo Suhonen ja Rauno Korpi yllättyivät molemmat kuulemastaan. He eivät voineet varmasti sanoa, mikä eläkemaksujen tilanne on ollut heidän osallaan.

– En ole katsonut, mutta pitänee varmasti katsoa, Suhonen toteaa.

Suhonen toimi Leijonien päävalmentajana vuodet 1982–86 ja sitä ennen jo vuodesta 1977 alkaen nuorisomaajoukkueiden valmentajana. Hän ei ihmettelisi, jos noilta ajoilta tulisi esiin puutteita maksujen hoitamisessa.

– Ainoa paikka, jossa eläkkeet on maksettu kunnolla, oli Sveitsi. Se oli järkyttävän tarkkaa. Kun ilmoitin, että minä siirryn eläkkeelle, sieltä tuli pennilleen ja tarkalleen kaikki, missä olin ollut töissä ja paljonko oli eläkettä maksettu. Ei Suomessa mitään eläkettä maksettu 70-luvulla, Suhonen tokaisee.

Korpi kiinnostui niin ikään selvittämään omasta työeläkeotteestaan, että onko hänen maksunsa hoidettu asianmukaisesti.

– Tosi hyvä, että tämä tuli nyt esiin. Kiitos Penalle, Korpi sanoo.

Korpi toimi Suomen maajoukkueen päävalmentajana Suhosen potkujen jälkeen vuosina 1986–87. Liiton palkkalistoilla hän on ollut valmennusjohtajana sen jälkeenkin sekä Suhosen tavoin 1970-luvulta alkaen nuorten maajoukkueen valmentajana.

– Enpä ole tällaiseen problematiikkaan osunut. Voin sanoa, että olen ollut yhtä huolimaton kuin moni muu. Olin liitolla töissä kolme vuotta valmennusjohtajanakin, että kyllä nämä on syytä tarkistaa.

– Aika pienellä eläkkeellä tässä nyt eläkemiehenä touhutaan, joten on syytä vähän kuvitella, että onkohan niitä sitten kuitenkaan hoideltu, Korpi lisää.

Matikaisen valmennusryhmässä koko ajan vuodet 1987–93 työskennellyt Sakari Pietilä on ollut siinä uskossa, että hänen kohdallaan eläkkeet on maksettu.

– Olen ne joskus kauan aikaa sitten tsekannut. Kyllä ne on hoidettu. Voisin kyllä tarkistaa tuon. Liitto on ollut kuitenkin aika hyvä ja säntillinen noissa, että ihmettelen, Pietilä kommentoi.

Vuonna 1991 Matikaisen valmennusryhmään liittynyt Hannu Aravirta kertoo hänen osaltaan kaiken olevan kunnossa. Aravirta jatkoi Leijonien valmennuksessa myös Curt Lindströmin tullessa mukaan vuonna 1993. Tämän väistyttyä hänestä tuli uusi päävalmentaja vuonna 1997.

Moraalinen vastuu kannettava

Matikainen kertoi haastattelussa, että Suomen jääkiekkoliiton suhtautuminen asian selvittämiseen on ollut kylmää. Viime syksyyn asti puheenjohtajana toiminut Harri Nummela siirsi tapauksen välittömästi asianajajien selvitettäväksi käymättä itse mitään keskusteluita Matikaisen kanssa.

Jääkiekkoliiton talousjohtaja Jaakko Luumi kertoi puolestaan, että selvitystyö on ollut mahdotonta puuttuvien asiakirjojen takia. Myös vaade on hänen mukaansa vanhentunut.

– Ei se mihinkään vanhentua voi, Alpo Suhonen sähähtää.

Näin asian näkee moraaliselta kantilta myös Korpi.

– Ei (moraalinen vastuu) katoa. Kyllä nämä asiat, niin kauan kuin tätä niin sanottua ammattilaisvalmennusta on ollut, niin kyllähän nämä kerta kaikkiaan pitäisi olla työnantajalla hoidettu, Korpi vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat