Suomen jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola ja toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen eivät näe ex-päävalmentaja Pentti Matikaisen eläketuloistaan käynnistämällä oikaisuvaatimuksella menestymismahdollisuuksia.
Suomen miesten jääkiekkomaajoukkuetta vuodet 1987–1993 valmentanut Matikainen kertoi MTV Urheilun haastattelussa, että häneltä on jäänyt saamatta mahdollisesti jopa satojen tuhansien eurojen eläketulot.
Syynä ovat Matikaisen mukaan Jääkiekkoliiton laiminlyönnit lakisääteisten eläkemaksujen hoitamisessa. Liiton nykyjohto on kiistänyt virheellisen menettelyn ja toteaa tapauksen muutenkin jo vanhentuneen.
Matikaisen kertomat laiminlyönnit ovat tapahtuneet ennen Kalervo Kummolan tuloa Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi vuonna 1997, mutta Kummola on ollut mukana asian selvittelyssä.
– Liiton juristi katsoi, ettei niissä Penan jutuissa ole mitään perää. En tiedä sen enempää asiasta, Kummola taustoittaa.
– Minun aikanani ei ole tapahtunut mitään, vaan ne ovat paljon ennen minun aikojani. Sitten Pena väitti, että minun nimeni on jossain hänen sopparissaan. Muistan, että minä en Penan kanssa tehnyt koskaan yhtään sopimusta, Kummola jatkaa.
LUE MYÖS: Aivosyöpään sairastuneen Pentti Matikaisen muhkea riita Jääkiekkoliiton kanssa: Satojen tuhansien eurojen menetykset
Matikainen toimi koko päävalmentajakautensa Kai Hietarinnan ollessa liiton puheenjohtajana. Kummolan mukaan maksuliikenteestä huolehtiminen ei kuulunut puheenjohtajan, vaan toimitusjohtajan tehtäviin. Tätä virkaa Jääkiekkoliitossa hoiti vuoteen 1988 asti Lalli Partinen, sitten vuoteen 2001 Jukka-Pekka Vuorinen.
Kummola huomauttaa myös, ettei Jääkiekkoliitto muutenkaan maksanut itse työntekijöidensä eläkemaksuja. Kaikki rahaliikenne kulki 1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella liikunnan keskusjärjestön, Suomen Valtakunnan Urheiluliiton eli SVUL:n kautta.
Kalervo Kummola ei ymmärrä, mistä Pentti Matikaisen esittämissä syytöksissä on kyse.Jaakko Stenroos
Sen lakkauttamisen jälkeen vuodesta 1994 eteenpäin maksut hoiti hetken aikaa Suomen Liikunta ja Urheilu, SLU. Tämänkin järjestön olemassaolo lakkasi vuonna 2012.
Vihjausta siitä, että Jääkiekkoliitto olisi jättänyt tietoisesti maksamatta lakisääteiset eläkemaksut 1990-luvun alussa, Kummola ei sulata.
– En usko. Ihmettelen, että nämä ovat kuitenkin 30 vuotta vanhoja asioita. Jos siellä on ollut joku virhe, niin miksei Pena ole silloin niitä kysellyt? Kummola kysyy.
– Jos ne ovat jollain jääneet maksamatta, niin ne ovat sitten kaikilla jääneet maksamatta siinä tapauksessa.
– Kyllä minä sanoisin, että Pena on aika heikoilla tuossa asiassa, Kummola toteaa.
Vuorinen: Tuntuu kaukaa haetulta
Sen enempää sanottavaa ei ole myöskään Jukka-Pekka Vuorisella, joka toimitusjohtajana käsitteli liiton talousasioita.
Vuorinen oli niin ikään tietoinen Matikaisen vaatimuksista ennen MTV Urheilun yhteydenottoa. Hänenkin mukaansa SVUL vastasi Jääkiekkoliiton rahaliikenteestä 1980–90-lukujen taitteessa.
Jos eläkemaksuja on jäänyt hoitamatta, kyse ei Vuorisen mukaan ole ollut ainakaan tahallisuudesta.
– Nyt tuntuu kyllä kaukaa haetulta, hän sanoo.
– Sitä se ei varmasti ole ollut. En nyt ymmärrä tuon tyyppistä. Miksi ne olisi häneltä jätetty maksamatta, jos kaikille muille maksetaan? Vuorinen hämmästelee.
Tämä tekeekin asiasta mielenkiintoisen. Jos Matikaisella on isoja aukkoja työeläkeotteessaan, voisi olettaa, että puutteita olisi muillakin liiton työntekijöillä.
– Hän oli normaalisti kuukausipalkalla, kuten muutkin työntekijät. Sen takia ihmettelen tuota asiaa, että mikä siinä voi olla.
– Kun en tunne tämän jutun yksityiskohtia, en osaa sanoa sen enempää tuohon, Vuorinen kommentoi.
Jukka-Pekka Vuorinen oli Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtajana vuodet 1989-2001.All Over Press
Vuorinen vahvistaa, että hän allekirjoitti toimitusjohtajana sopimukset myös Matikaisen kanssa.
– Puheenjohtaja on tietysti mukana, kun sopimuksesta on neuvoteltu ja palkan määrästä sovittu, mutta allekirjoitukset on tehnyt toimitusjohtaja. Se on ihan normaali työsopimus.
Matikainen kertoo lisää eläkeriidasta Jääkiekkoliiton kanssa sekä omasta sairaudestaan ylälaidan videolla.
Juttua korjattu 12.10. klo 16.12: Lyhenne SVUL tuli nimestä Suomen Valtakunnan Urheiluliitto, ei Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto.