Tapasimme suomalaisen Pepin, joka on ollut teinistä asti koukussa ruskettumiseen hinnalla millä hyvänsä.
Peppi Svarholt, 30, istuu vaaleilla ja neutraaleilla sävyillä sisustetun kotinsa nojatuolissa. Hän on hätkähdyttävän ruskettunut joulukuisen iltapäivän taipuessa illan pimeyteen. Tarkemmin katsottuna hänen käsivarsiensa iholla on kuitenkin näkyvillä vaaleita läiskiä ihon tummempaa taustaa vasten.
Peppi kertoo sairastavansa psoriasista, mutta läiskät ovat erilaisia. Terveystalon mukaan ihopsoriasiksessa iholla esiintyy ihottumaa tarkkarajaisina, punoittavina läiskinä, jotka voivat kutista tai aiheuttaa kipua. Ihottumaläiskät voivat myös hilseillä.
Peppi kertoo, että hänen iholleen muutama kuukausi sitten ilmaantuneet läiskät ovat tasaisia ja vaaleita. Niiden syytä ei ole vielä löydetty.
Kaupan alalla työskentelevä nainen on teini-iästä asti käyttänyt erilaisia ruskettavia aineita.
– Olen normaalisti sellainen elovenatyttö. Mulla on vaaleat hiukset ja olen luonnostani tosi kalpea, hän kuvailee itseään.
Peppi arvioi aloittaneensa itseruskettavien käytön noin 13-vuotiaana. Hän tiedostaa, että taustalla on vääristynyt kehonkuva ja ankarat ulkonäköpaineet, jolloin omaan peilikuvaan on vaikea olla tyytyväinen.
– On tosi vääristynyt kehonkuva, en näe samaa, mitä muut näkevät mussa, hän paljastaa.
Lue lisää: Tutkimus: Sosiaalinen media aiheuttaa ulkonäköpaineita etenkin nuorille naisille
Solariumissa jopa päivittäin
Rusketuksen ylläpitäminen on Pepille todella kallista. Myös aikaa kuluu runsaasti.
– Sanotaan, että yksi solariumkäynti on 10 euroa ja käyn kuusi kertaa viikossa, välillä saatan käydä kahdestikin päivässä, hän kertoo.
Säteilyturvakeskuksen mukaan ihmisen olisi hyvä rajoittaa solariumkäynnit maksimissaan 10 kertaan vuodessa. Peppi kertoo, että hän on kovimmillaan käynyt solariumissa noin 200 kertaa yhden vuoden aikana.
Kestorusketus ja ihon toistuva polttaminen lisäävät merkittävästi ihosyövän riskiä. Rusketuksen hankkiminen solariumista ei ole sen turvallisempaa kuin auringonotto.
Lue myös: Tällaisia ovat ihosyövän oireet – vältä palamista: "On erityisen haitallista, jos..."
Melanotan II eli Barbie-lääke
Noin viisi vuotta sitten eräs ystävä esitteli Pepille Melanotan II -nimisen aineen, joka muutti kaiken.
– Ensin olin aivan kauhuissani, kun se on pistettävä aine, hän muistelee.
Fimean mukaan Melanotan II -valmiste luokitellaan Suomessa lääkeaineeksi. Lääkkeen myymiseen tarvitaan myyntilupa. Melanotan II -valmisteella ei ole Suomessa, eikä missään muussakaan EU-maassa, lääkkeelle vaadittavaa myyntilupaa.
Alkuun Peppi sai pullon sieltä täältä aina muutaman kuukauden välein. Sitten hän tajusi, että sitä voi tilata verkosta.
– Siitähän se varmaan lähti lapasesta, kun se oli niin helposti saatavissa. Nyt olen sitten käyttänyt sitä vuosia yhteen soittoon, Peppi kertoo.
Melanotan II:sta on esimerkiksi mediassa kutsuttu niin sanotuksi Barbie-lääkkeeksi. Luvatonta lääkeainetta on suhteellisen vähän tutkittu, eikä sen kaikista haittavaikutuksista tai pitkäaikaisvaikutuksista vielä tiedetä paljoa.
Verkosta tilatuista aineista ei voi kuitenkaan koskaan olla täysin varma. Ihon alle pistettävä lääke, jonka on tilattu epämääräisestä paikasta voi olla jotain muuta ja voi esimerkiksi aiheuttaa vakaviakin infektioita.
Peppiä on varoiteltu aineesta, mutta hän on pääsääntöisesti sivuuttanut varoitukset.
– Monihan ajattelee, että tämä on todella pinnallista. Joku voi myös ajatella, että tämä on rasistista, kun haluan olla mahdollisimman tumma. Mutta moni ei näe pintaa syvemmälle, että tämähän on mulle ongelma ja tosi paha riippuvuus, Peppi toteaa.
Lue myös: Älä unohda tärkeää vaihetta! Kosmetologi kertoo, miten loihdit tasaisen ja kestävän tuloksen itseruskettavilla
Vaaleat läiskät iholla saivat pysähtymään
Muutama kuukausi sitten, kun Pepin tilanne oli pahimmillaan ja hän oli saavuttanut tummimman saavutettavissa olevan värin, alkoi hänen ihoonsa ilmaantua vaaleita läiskiä. Iho- ja allergiasairaalassa läiskiä on tutkittu, mutta niiden syytä ei vielä ole saatu selville.
– Lääkärini sanoi, että hän on ollut 30 vuotta alalla, eikä ole koskaan nähnyt vastaavaa, Peppi kertoo.
Peppiä pelottaa, että läiskät saattavat olla pysyvät. Talvella on helppo peittää iho talvivaatteilla, mutta mikä tilanne on ensi kesänä?
– Ihmiset saattavat säikähtää, kun tämä on niin rajun näköistä, hän toteaa hieroen käsivarsiensa ihoa.
Peppiä pelottaa, joutuuko hän peittämään itseään loppuelämänsä. Luonnollisesti myös melanoomariski mietityttää.
Palautetta ihonväristä ja ruskettumisesta tulee lähinnä ystäviltä ja läheisiltä. Tutun solariumpaikan henkilökunta lähinnä vain kehuu Pepin väriä. Jos kävisi niin, että solarium eväisi häneltä pääsyn, etsisi Peppi todennäköisesti toisen solariumin.
Peppi on harkinnut terapiaa, jotta hän pääsisi puhumaan ammattilaisen kanssa ja selvittämään, onko rusketusaddiktion taustalla jotain suurempia ja käytöksen selittäviä asioita.
– Tämä ongelma on selkeästi pääni sisällä, hän toteaa.
Peppi julkaisi äskettäin TikTokissa rehellisen videon ruskettumiskoukustaan.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Palautetta on tullut runsaasti. Häntä harmittaa ja pelottaa, etteivät ihmiset välttämättä ymmärrä, että ruskettuminen on hänelle addiktio.
– Sille vain tulee sokeaksi sillä hetkellä, että ihan sama mitä näet peilistä, niin et ole mihinkään tyytyväinen, hän kertoo.
Tällä hetkellä Peppi luonnehtii tilanteen olevan parempi kuin vielä muutama kuukausi takaperin.
– Rehellisesti sanottuna enhän mä ole lopettanut kaikkea kesken. Tämä on riippuvuus ihan siinä missä muutkin. En pysty seinään lopettamaan, hän toteaa.
Katso artikkelin yllä olevalta videolta Pepin tarina kokonaisuudessaan.
Lue myös: Mikael julkaisi rohkean videon täyteainehoidoistaan – "Hassua, että jonkun mielestä vain tietynnäköiset voisivat kokea ulkonäköpaineita"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittaiset lähteet: Terveystalo, Cancer research uk, Fimea, Säteilyturvakeskus ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen päätös lääkeluettelo