Iholla voi olla useita erilaisia syöpiä, joista melanooma on Suomessa hyvin yleinen. Näin ihosyöpä oireilee!
Kesä, lomamatkat etelään – aurinko kaikissa muodoissaan houkuttaa suomalaisia. Liikaa auringossa ei kuitenkaan saisi oleilla, sillä auringossa palamisella on yhteys ihosyövän syntyyn.
Iholla voi olla useita erilaisia syöpiä, joista melanooma on Suomessa hyvin yleinen. Ihosyöville yhteistä on useimmiten ihomuutos.
– Sataprosenttinen varmuus syövästä saadaan, kun luomi poistetaan näytteeksi patologille, tai jos sitä ei voida poistaa, voidaan ottaa koepala, syöpätautien erikoislääkäri Petteri Hervonen kuvailee.
Yllä olevalla videolla Petteri Hervonen listaa ihosyöpien oireita.
LUE MYÖS: Älä luota lämpömittariin tai pilvisyyteen! Tämä kertoo ihon palamisriskistä paremmin – lääkäri jakaa vinkit turvalliseen auringossa olemiseen
Ei välttämättä luomi
Syöpä ei välttämättä ole luomi, eikä se välttämättä sijaitse auringolle altistuneessa ihossa. Ihosyöpä voi iskeä myös vaikkapa jalkapohjaan.
– Kyllä ihosyöpä keväisin puhuttaa, kun alamme nauttia auringosta. Ihomelanooman yleistymisen ja ihon auringossa palamisen välillä on yhteys, Hervonen kuvailee.
Lue myös: Melanooma murskasi Sirpan terveyden, avioliiton ja elämänhalun: "Sain kuulla puheita, että olen hylännyt lapseni"
Ihosyövän suhteen ei tarvitse olla hysteerinen, mutta huolellisuutta auringonpalvonnan suhteen kannattaa harrastaa. Hervonen muistuttaa, että ihmisellä ei ole mitään syytä polttaa ihoaan auringossa.
Suomessakin kesän iltapäivän kuumina tunteita on haitallista oleilla kauan auringossa.
– Rusketus voi olla muotiasiakin, että näyttää päivettyneenä hyvävointiselta. Mutta se on eri asia kuin ihon polttaminen. Ei ihoa kannata tieten tahtoen vaurioittaa.
Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy
Suojaa lapsi palamiselta!
Erityisesti lapsia pitää suojata kesäauringolta. Palaessa iholle tulee mikrovaurioita, joita kertyy elämän aikana lisää ja lisää.
– On erityisen haitallista, jos lapsena polttaa toistuvasti ihonsa. Siinä on kumulatiivinen, koko elinajan riski. Iholla on muisti ja elämä näkyy muutenkin iholla. Pikkuhiljaa tulee kulumaa, ryppyjä ja kaikkea iän mukana. Kyllä iho muistaa, Hervonen kuvailee.
Artikkeli on uusinta viime vuodelta.