Miten auringolta suojaudutaan oikein, ja mitkä ovat ihosyövän oireet? Aiheesta oli Viiden jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa HUS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Micaela Hernberg.
Juhannukseksi on lupailtu kunnon helleaaltoa Suomeen. Auringonpalvojille tämä on hyvä uutinen, mutta samalla on syytä tiedostaa myös aurinkoon liittyvät riskit. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa nostettiin puheenaiheeksi ihosyövät, jotka ovat viime vuosien aikana yleistyneet Suomessa.
Melanooma, eli tummasolusyöpä, on yksi nopeimmin yleistyvistä pahanlaatuisista syövistä. Melanoomatapauksia todettiin vuonna 2020 Suomessa yhteensä 1543, mutta luvun on ennustettu kohoavan noin 2300 vuosittaiseen tapaukseen vuoteen 2025 mennessä.
Kaikkein yleisin ihosyöpä on basaliooma eli tyvisolusyöpä. Sitä todetaan vuosittain lähes 10 000 suomalaisella. Basalioomaa ei kuitenkaan lasketa tilastoitaviin syöpiin, koska se ei aiheuta syöpäkuolleisuutta. Kolmas ihosyövän muoto on okasolusyöpä, joka todetaan vuosittain vajaalla 2000 suomalaisella.
Melanooman yleistymiseen monia syitä
Ylilääkäri Micaela Hernberg HUS Syöpäkeskuksesta kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa syitä melanooman nopeaan yleistymiseen.
– Siinä on monta tekijää. Varmaankin yksi on se, että diagnostiikka on parantunut. Lisäksi ihmisten tietoisuus on parantunut, eli he lähtevät näyttämään näitä epäilyttäviä ihomuutoksia aikaisemmin. Yksi tekijä on myös se, että väestö vanhenee, eli on enemmän aikaa sairastua melanoomaan, Hernberg listaa.
Hernbergin mukaan melanooma oli aikoinaan ulkotyöntekijöiden tauti. Esimerkiksi ilman paitaa pellolla työskentelevät maanviljelijät saattoivat sairastua ihosyöpään. Nyt syöpää esiintyy erityisesti korkeasti koulutetuilla. Mistä tämä voi johtua?
– Hyvätuloiset ihmiset menevät etelän aurinkoon talvella, jolloin me [suomalaiset] olemme todella vaaleita. Sitten ollaan siellä, ja useimmiten iho palaa, vaikka yritettäisiin suojautua, Hernberg arvelee.
Lue myös: Suomalaistutkimus: Ikäihmisen ihosyöpä voi herkästi jäädä huomaamatta – kaksi riskitekijää sairastumiselle
Älä käytä vanhaa aurinkovoidetta
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Ihosyövän hoitomenetelmät ovat onneksi kehittyneet viimeisen 10–15 vuoden aikana huomattavasti. Ylimääräistä riskiä ei silti kannata ottaa.
– Aurinko on mukava asia, mutta vaarallinen. Pitää suojautua oikein, Hernberg muistuttaa.
Hernbergin mukaan aurinkovoiteessa tulisi olla sekä UVA-säteiden että UVB-säteiden suoja. Riittävä suojakerroin riippuu sen sijaan ihotyypistä. Hernberg suosittelee vaaleaihoisille kerrointa 50. Myös yksi tärkeä seikka kannattaa aurinkovoiteen kanssa muistaa:
– Viimevuotiset aurinkovoiteet kannattaa heittää pois ja ostaa uudet tilalle.