Perämoottorivarkaat paljastavat, miten varastetun tavaran kauppaa käydään: "Koskaan ei saa heti rahaa"

0:43img
Rikoskomisario Matias Björklund kertoo, miten ammattimaisesti ja tehokkaasti rosvot tekevät täsmäiskujen sarjoja Suomeen. Toiminta on loppuun asti mietittyä ja järjestettyä.
Julkaistu 05.10.2024 06:16
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suomeen tulevat varasporukat ovat järjestäneet toimintansa hyvin. Kohteet mietitään joskus tarkkaankin.

Koronarajoitusten jälkeisen notkahduksen jälkeen viranomaiset havaitsevat rajat ylittävää rikollisuutta vuosi vuodelta enemmän. Varasporukat tulevat Suomeen, tekevät nopeasti sarjan keikkoja ja poistuvat maasta.

– Trendi on kyllä ylöspäin, Helsingin poliisin rikoskomisario Matias Björklund vahvisti Huomenta Suomessa viime kuussa.

Asian ytimessä.doc: Viroon varastettua

Rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén joutui venevarkauden uhriksi viime maaliskuussa. Viroon varastettua -dokumentissa selvitetään, millainen rumba on saada vene takaisin, kun se löytyykin Virosta.

Katso Viroon varastettua -dokumentti alta. Katsominen vaatii MTV Katsomo -kirjautumisen.

 

8:16img

Perämoottorit "kärkituote", vain osa saaliista jää Viroon

Rikoskomisario Björklund luonnehtii porukoiden toimintaa hyvin ammattimaiseksi. Ne eivät myöskään vie mitä sattuu, vaan rosvoja kiinnostavat tietyt merkit.

Björklund kertoo, että erityisesti varkaita kiinnostavat veneiden perämoottorit.

– Siinä ehkä kärkituote, hän pohtii.

Tämän lisäksi rikollisia kiinnostavat esimerkiksi ammattikäyttöön tarkoitetut akkukäyttöiset työkalut, pienkuormaajat ja minitraktorit. Niitä aina silloin tällöin löydetäänkin Virosta tai maan virkavalta onnistuu ne satamassa pysäyttämään, joskus jopa etelämpää Euroopasta.

Viro onkin lähtökohtaisesti Suomesta varastetun tavaran kauttakulkumaa. Poikkeuksen voivat tehdä mahdollisesti perämoottorit ja veneet.

– On tunnistettu tapauksia, että ne ovat jääneet sinne tai ainakin jälleenmyynti on tapahtunut siellä.

Lue myös: Suomesta pois yrittävästä kuorma-autosta löytyi arvokas yllätys – viranomaiset takavarikoivat

Perämoottorirosvo: "Jos löytyy jotain, mitä tarvitaan, niin varastetaan"

Suomeen tulevien rikollisporukoiden toiminta on Björklundin mukaan hyvin järjestettyä ja toiminta on pilkottu erilaisiin tehtäviin tilaamisesta tiedusteluun, itse varkauteen ja logistiikkaan. 

Jutun alussa olevalla videolla Björklund kertoo tarkemmin, miten ammattimaisesti ja tehokkaasti ryhmät tekevät täsmäiskujen sarjoja Suomeen. Toiminta on loppuun asti mietittyä ja järjestettyä.

Raaseporissa ja Vantaalla vietiin viime talvena suuri joukko perämoottorin periä. Tekijät saatiin kiinni ja käräjäoikeus tuomitsi mieskaksikon kymmenien tuhansien eurojen varkauksista ehdollisiin vankeustuomioihin.

Poliisikuulusteluissa virolaiset tekijät kertoivat, miten kohteet valitaan.

– Sanotaan näin, että yleensä valitaan se, mitä ostetaan. Jos sinulla ei ole asiakasta sille, ei siinä ole mitään järkeä, miehistä toinen kertoi.

Hän kuvailee, että potentiaalisia kohteita etsitään Googlella ja tutustumalla paikan päällä.

– Siellä käydään kattomassa ja jos löytyy jotain, mitä tarvitaan, niin varastetaan. On paljon paikkoja, mistä voi varastaa, mutta hyvin vähän sellaista tavaraa, jota täytyy varastaa. Täytyy etsiä, mies sanaili.

Lue myös: Tavaran varastaminen Suomesta rajojen yli vietäväksi kiihtyy – poliisi paljastaa toistuvan kuvion

"Tässä bisneksessä ei koskaan käy niin, että saisi heti rahaa"

Varastetut perämoottorin perät kätkettiin metsäalueille. Poliisin kysyessä, miksi omaisuudelle varattiin moinen piilo, totesivat varkaat, että jossakin niitä täytyy pitää, kun ei niitä asuntoonkaan voi laittaa.

– Niiden on oltava jossain, ennen kuin niitä myy. Ne voi olla siellä pari kuukautta. Virossa ne olivat varkauden jälkeen siellä puolisen vuotta ennen kuin sain ne myydyksi, pitkäkyntinen kertoi.

Tämä kuvaa sitä, että vaikka joskus varkaudet voivat olla niin sanottuja tilauskeikkoja tiettyjen osien tai esineiden perässä, on rikostyypissä myös tavanomaista, että varkaat tietävät vanhastaan, millaisille tavaroille on kysyntää ja ne vietyään ryhtyvät etsimään saaliille ostajia.

– Ajateltiin, että lähetetään ne Viroon, mutta täälläkin oli joku halukas niitä ostamaan. Mutta tässä bisneksessä ei koskaan käy niin, että saisi heti rahaa. Jos sinulla on kultaa, voit myydä sen heti. Mutta jos puhutaan perämoottorin perästä, jos joku haluaa sen tänään, seuraavana päivänä hän ei ehkä enää haluakaan.

Toinen varas vahvisti kertomuksen.

– Ajatus oli se, että ne jäävät siihen asti, kun menen Viroon ja otan ne mukaan myytäväksi.

– Jos löytäisin ostajan Suomesta, sitten myisin ne täällä Suomessa, muuten olin ajatellut lähettää ne Viroon ja myydä siellä.

Lue myös: Rikostoimittajan Suomesta varastettu vene löytyi Virosta – seurasi uuvuttava ruljanssi ja monen tonnin lasku

Varastetulle tavaralle ostajat verkossa

Varastettu tavara löytää uudet omistajat verkon kautta. Toinen rosvo kertoi, että ostaja löytyy esimerkiksi Facebookin Marketplace -palvelun kautta. Toinen rosvoista oli vuolassanaisempi, kun häneltä kysyttiin, missä perämoottorien kauppaaminen tapahtuu.

– Pyhällä maalla! Ihan kaikkialla voi tapahtua. Sivustojen kautta, kaikki myy sivustojen kautta, latvialaiset, liettualaiset, kaikki myy. Siellä on paljon ihmisiä, jotka ostavat jotain ja myyvät. Se on bisnes, mies kertoi.

Miesten kauppatavarana olivat perämoottorin perät, joista voi saada useita satoja euroja kappaleelta. Uhrille menetykset ovat luonnollisesti huomattavasti korkeammat, koska varastettu tavara voidaan myydä uusille ostajille huomattavasti laillista tavaraa edullisemmin.

9:47img

Tätä on rajat ylittävät rikollisuus: Katso Björklundin koko haastattelu

Tuoreimmat aiheesta

Varkaudet