Tavaran varastaminen Suomesta rajojen yli vietäväksi kiihtyy – poliisi paljastaa toistuvan kuvion

Suomesta varastetaan tavaraa taas enenevissä määrin maarajojen ulkopuolelle. Suuri osa anastetusta tavarasta päätyy Viroon.

Veneet, niiden perämoottorit, ammattityökalut ja työkoneet. Muun muassa nämä kiinnostavat Suomesta ulkomaille anastettavana tavarana, kertoo Helsingin poliisin rikoskomisarion Matias Björklund. Yleensä varastettu tavara löydetään Virosta. 

– Perämoottoreiden lisäksi kiinnostavat ammattityökalut ja työkoneet. Työmaakonteista anastetaan akkukäyttöisiä työkaluja tai pienkuormaajia ja minitraktoreita aika paljon ja löydetään Virosta, Björklund kertoo Huomenta Suomen haastattelussa. 

Koronapandemia vähensi ulkomaille Suomesta tehtävien varkauksien määrää, mutta nyt Björklundin mukaan trendi on jälleen kasvava. 

– Ei kuitenkaan olla vielä vuosien 2016–2018 tasolla, mutta trendi on ylöspäin, Björklund sanoo. 

Bjöklundin mukaan ulkomaille tehtävissä varkauksissa puhutaan pienistä, muutaman henkilön kokoisista ryhmistä. Toiminnassa ei ole yleensä kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta, mutta hyvin ammattimaisesta ja hyvin järjestetystä kyllä. 

Viro on usein kauttakulkumaa

Viroon rosvotuista tavaroista vain harva jää kiinni. Björklund pyytää kuitenkin tekemään rikosilmoituksen kaikissa anastustapauksissa, koska usein ulkomaille vietävissä varkauksissa on kyse rikossarjasta.

– Karkeasti sanoisin, että 5–10 kertaa vuodessa on tällaisia tapauksia, joissa Viron poliisi on tunnistanut ja pysäyttänyt (varkauden) ja ilmoittanut siitä meille, Björklund kertoo. 

Viro on lähtökohtaisesti läpikulkumaa Suomesta anastetulle tavaralle. Tekijät ovat Björklundin mukaan yhä useammin olleet lähtöisin Romaniasta.  

– Esimerkiksi viime vuonna näissä työkaluvarkauksissa oli useampi ryhmä Romaniasta. Välttämättä ei kuitenkaan ole niin, että omaisuus päätyy Romaniaan, Björklund sanoo.

MTV Uutiset kertoi viikonloppuna, kuinka MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén joutui viime maaliskuussa venevarkauden uhriksi, jossa vene löytyi lopulta Virosta. Katso tästä Viroon varastettua -dokumentti. 

Lue myös:

    Uusimmat