Tienvarsien kasvivalikoimaa halutaan monipuolistaa. Turussa kokeillaan, miten erilaiset monivuotiset koristekasvit, heinät ja pensaat menestyvät moottoritien keskikaistalla. Jos tulokset ovat hyviä, kasvivalikoima laajenee muidenkin pääteiden varsilla.
Moottoriteiden keskikaistoille on istutettu Suomessa yleensä esimerkiksi jalavia, kurtturuusua tai pelkkää ruohoa. Tosin kurtturuusuakin vältetään nykyään, koska se on haitallinen vieraslaji, joka leviää nopeasti. Tienvarsille halutaan helppohoitoisia kasveja.
- Täytyy olla hyvin kestävää ja helppohoitoista kasvillisuutta, koska tässä ovat nämä tien aiheuttamat rasitukset ja toisaalta meillä ei ole juurikaan resursseja hoitaa kasveja voimakkaasti, kertoo Uudenmaan ely-keskuksen ympäristövastaava Arto Kärkkäinen.
Tienvarsikasvien pitäisi kestää pölyä, tiesuolaa, lunta sekä kuumuutta ja kuivuutta - ja lisäksi pärjätä noin kahdella hoitokerralla kesässä.
Monipuolinen kasvilajisto on etu
Turun Kupittaalla E18-tien keskikaistalla testataan, miten erilaiset perennat, pensaat ja koristeheinät kestävät vilkasliikenteisen tien varressa. Kasvit istutettiin vuosi sitten ja toistaiseksi ne ovat selviytyneet hyvin lukuunottamatta pieniä myyrätuhoja.
- Tämä kesä on ollut viileä ja sateinen ja nämä perennat ovat kyllä tykänneet kovasti näistä olosuhteista, sanoo liikenteen ympäristoasiantuntija Tiina Myllymäki Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.
Keskikaistalle istutettiin 16 eri perennalajia, 6 koristeheinälajia ja muutamia pensaslajeja. Tavoitteena on monipuolistaa tienvarsikasvien valikoimaa.
- Kyllä kasvilajien monipuolistaminen on varsin aiheellista. Monipuolinen kasvillisuus on sietokykyisempi erilaisille ilmasto-olosuhteille ja myös tämmöinen visuaalinen puoli kaipaa monipuolistamista, perustelee Tiina Myllymäki.
Paraatipaikoille uusia lajeja
Kaikille tienvarsille ei näyttäviä istutuksia tule jatkossakaan. Monivuotisia koristekasveja haluttaisiin lähinnä kaupunkien sisääntuloteille, kiertoliittymiin ja muihin kaupunkikuvan kannalta tärkeisiin paikkoihin.
- Katsomme mielenkiinnolla, mitä Turun pilottihanke tuo tullessaan ja toimitaan sen mukaan, kommentoi Arto Kärkkäinen.
Turussa seurataan kasvien menestystä vielä useampi vuosi ja annetaan sen perusteella suosituksia uusien kasvilajien käyttämisestä tieympäristössä.