Toni ja Jim Hoy luopuivat poikansa huoltajuudesta, koska heillä ei ollut varaa maksaa tämän tarvitsemia hoitoja. Myöhemmin he saivat lapsensa takaisin.
Toni ja Jim Hoylla ei hetkeen ollut poikaa. He joutuivat luopumaan lapsensa huoltajuudesta – ja syy särkee sydämesi, kertoo NPR.
Daniel oli ihastuttava lapsi
Toni ja Jim adoptoivat poikansa Danielin, kun tämä oli vielä pieni. Amerikkalaisparin mukaan lapsi oli sinisilmäinen, vaaleatukkainen ja kertakaikkisen rakastettava.
Synnyinperhe oli laiminlyönyt Danielia ja jättänyt hänet kuolemaan. Lääkäreiden mukaan tämä on todennäköisesti vaikuttanut hänen aivojensa kehitykseen. Silti Daniel oli ihastuttava lapsi.
– Hän sanoi "olet nätti, äiti". Voi että, hän sulatti sydämeni sanoessaan kaikenlaisia hyvin rakastavia, ihastuttavia asioita minulle, äiti Toni sanoo.
Pian kaikki kuitenkin muuttui.
Daniel alkoi kärsiä mielenterveyden ongelmista
Aluksi Toni opetti lapsia kotona, mutta palasi töihin vuonna 2005. Daniel meni kouluun muiden lasten kanssa, eikä pärjännyt muutosten keskellä.
Daniel alkoi kärsiä mielenterveyden ongelmista. Hän sai väkivaltaisia kohtauksia, uhkasi muita veitsellä, yritti vahingoittaa itseään ja joutui psykiatriseen sairaalaan jo 10-vuotiaana.
Perhe yritti auttaa. Daniel kokeili terapiaa ja lääkitystä. Niistä ei ollut sanottavaa apua.
Rahaa hoitoihin ei löytynyt
Danielin ollessa 12-vuotias kävi ilmi, että hän tarvitsi ongelmiensa takia erikoistunutta hoitoa yksityisessä hoitolaitoksessa. Hoito saattoi kustantaa jopa 100 000 dollaria vuodessa.
Vaikka perheellä oli useita vakuutuksia, mikään niistä ei kattanut kyseistä hoitoa. Perhe haki apurahaa hoitoon, muttei saanut sitä. Myöskään Danielin koulupiiri ei myöntänyt heille apua.
Toni ja Jim adoptoivat poikansa Danielin, kun tämä oli vielä pieni. Kuvituskuva.www.werbefotografie-purple-queue.de COLOURBOX
Viimeinen oljenkorsi oli myös karmein: jos Hoyn pariskunta luopuisi pojan huoltajuudesta, hän siirtyisi valtiolle ja lastensuojelun tulisi varmistaa, että hoito maksetaan.
"He panivat meidät selkä seinää vasten"
Tilanne kärjistyi, kun eräänä iltana Daniel kävi veljensä kimppuun ja heitti hänet alas portaita. Daniel joutui sairaalaan, ja Hoyille esitettiin uhkavaatimus: jos he veisivät Danielin kotiin, he saisivat syytteen muiden lastensa vaarantamisesta.
– He panivat meidät selkä seinää vasten eivätkä antaneet meille mitään vaihtoehtoja, Jim sanoo.
Vanhemmat jättivät Danielin sairaalaan. Näin hän siirtyi lastensuojelun huollettavaksi.
– Tänäkin päivänä se on tuskallisin asia, joka minun on koko elämäni aikana pitänyt tehdä, Jim sanoo.
Pari kertoi itse Danielille, että hylkäisi hänet "lakipykälien vaatimalla" tavalla.
– Hän itki kamalasti. Mutta se oli ainoa tapa, jolla uskoimme pitävämme perheemme turvassa, Jim sanoo.
Haastoivat lopulta osavaltion oikeuteen
Myöhemmin Daniel siirtyi oikeuden päätöksellä valtion huollettavaksi eikä vanhempia syytetty mistään. Hoyt eivät kuitenkaan viikkoihin tienneet, missä poika on – heillähän ei enää ollut oikeutta tietoihin lapsesta, koska he eivät enää olleet tämän vanhempia.
Jos Hoyn pariskunta luopuisi pojan huoltajuudesta, lastensuojelun tulisi varmistaa, että hoito maksetaan. Kuvituskuva.lev dolgachov COLOURBOX
Toni ja Jim saivat vierailla Danielin luona, mutta eivät tehdä häntä koskevia päätöksiä. Kolmen vuoden ajan Daniel eli kolmessa eri hoitolaitoksessa. Hoyt ajoivat hänen luokseen mahdollisimman usein.
Tapauksen innoittamana Toni tutustui Yhdysvaltain sairausvakuutusjärjestelmään liittyvään lainsäädäntöön ja alkoi epäillä, että heidän oikeuksiaan on loukattu. Kaksi vuotta Danielista luopumisen jälkeen Hoyt haastoivat osavaltion oikeuteen vuonna 2010.
Tapaus soviteltiin lopulta Hoyien eduksi. He saivat paitsi Danielin huoltajuuden takaisin, myös rahaa hänen hoitoonsa.
Hoyn perheen ongelma ei ainoa laatuaan
Hoyt eivät ole ainoa epätoivoiseen ratkaisuun päätynyt pari. Yhdysvaltalaisen Government Accountability Officen selvityksen mukaan 12 000 perhettä päätyi samaan ratkaisuun vuonna 2001.
– Se on barbaarista. Sinun pitää luopua lapsestasi saadaksesi jotakin, mitä tarvitsette, asianajaja Robert Farley Jr. kommentoi tapausta haastattelussa.
Hän ajaa mielenterveysongelmista kärsivien lasten oikeuksia joukkokanteessa, jonka mukaan Illinoisin osavaltio ei anna heille tarvittavia palveluja. Oikeus on jo vaatinut muutosta tilanteeseen; takaraja muutoksille on tammikuu 2019.
Daniel voi nyt hyvin
Daniel Hoy on nyt 24-vuotias. Hänen tilansa on ollut vakaa jo kuusi vuotta.
Daniel käy töissä ja asuu tyttöystävänsä ja lapsensa kanssa vanhempiensa lähellä.
– Mielessäni ei koskaan ollut epäilyksiä siitä, että vanhempani eivät olisi tukenani, Daniel kommentoi.
Lähteet: NPR.org, Will.illinois.edu