Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaiaamuna imetyksestä. Lyhyenkin aikaa saatu äidinmaito tuo terveyshyötyjä. Osa jatkaa imetystä paljon vähimmäissuosituksia pidempään.
Koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen Imetyksen tuki ry:stä toteaa Huomenta Suomessa, että tutkimusten perusteella lapsen luonnollinen vieroittumisikä on kahden–seitsemän vuoden välillä.
– Kyllä Suomessakin on oikeasti yleistä ja tavallista, että taaperoita ja leikki-ikäisiä imetetään, Mäkinen kertoi lähetyksessä.
– On turha pelko, että armeijaikäistäkin saisi olla imettämässä, jos ei vieroita tarpeeksi aikaisin. Kyllähän lapset vieroittuvat, ja myös suun kasvaessa imeminen vaikeutuu.
Mäkiseltä kysyttiin, voisiko ekaluokkalaistakin vielä imettää.
– Kyllä voisi periaatteessa. Nykyään se ei varmaan ole niin yleistä, mutta vielä muutama vuosikymmen sitten köyhempinä aikoina monet kävivät äidin tissillä koululaisena, kun ei ollut paljon muuta ruokaa.
"Erilaiset asiat toimivat erilaisissa perheissä"
Suomessa suositellaan täysimetystä neljän–kuuden kuukauden ikään ja osittaisen imetyksen jatkamista vähintään vuoden ikään kiinteiden lisäruokien ohella.
– Ei siihen kukaan ole yläikärajaa asettamassa.
Mäkisen mielestä asiat ovat hyvin, kun jokainen äiti saa sellaisen ”imetystarinan” kuin itse haluaa – oli se sitten täysimetystä, osittaisimetystä tai imettämättömyyttä omana valintana.
Onko siis OK olla imettämättä, jos ei halua imettää, vaikka pystyisi?
– Tietenkin se on OK. Eihän kukaan voi olla toisen ihmisen elämää määräämässä. Jokaisella on omat syynsä tehdä ne valintansa, ja erilaiset asiat toimivat erilaisissa perheissä. Vanhemmuutta ja äitiyttä tukee, että on sellaisella alueella, joka tuntuu itselle mukavalta.
– Tiedämme, että jos jokainen äiti saisi sellaisen imetystarinan kuin hän haluaa, niin olisimme todella lähellä suositusten toteutumista, koska pääsääntöisesti äidit haluavat imettää.
Mäkinen huomauttaa, että lyhytaikainenkin imetys tai pienikin määrä äidinmaitoa muun ohessa kannattaa.
– Ihan sellaisesta kolmen kuukaudenkin imetyksestä lapsi saa tosi paljon terveyshyötyjä, myös pitkäaikaisia.