"Perikato-tunnelma tiivistyy" – tiedustelutiedot: Putin sotkeutuu eversteille kuuluviin päätöksiin

10:49img
Pitkän linjan Venäjä-tuntija: "Putin vaikuttaa neuvottomalta".
Julkaistu 17.05.2022 08:43
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Venäjän presidentti Vladimir Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen, kertovat läntiset tiedustelulähteet The Guardianin mukaan.

Putin tekee lähteiden mukaan sekä operatiivisen että taktisen tason päätöksiä.

Operatiivinen päätöksenteko tarkoittaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtajan Petteri Kajanmaan mukaan alueellista ja eri toimintaympäristöissä käytettävissä olevat voimavarat huomioon ottavaa sotilaallista tasoa.

Taktinen taso on yksittäisiä operaatioita tai taisteluita käsittelevä taso, jolla pyritään vaikuttamaan paikallisiin tavoitteisiin, Kajanmaa kirjoittaa.

Kuluvan kuun alussa Britannian puolustusvoimien johtoon kuuluva amiraali Tony Radakin sanoi uskovansa, että Putin johti sotaa sen alkuvaiheessa henkilökohtaisesti.

The Guardianin lähteiden mukaan tilanne ei ole tästä juuri muuttunut, vaan Putin esimerkiksi on mukana määrittelemässä, miten joukot vaikkapa Donbassissa liikkuvat.

Lue myös: Katastrofaalinen joenylitys katkoi venäläisten sotabloggaajien kärsivällisyyden: "Sotilasnero vastaamaan teoistaan"

Putinin läheisin yhteistyökumppani on The Guardianin tietojen mukaan Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov.

– Arvioimme, että Putin ja Gerasimov ovat mukana taktisen tason päätöksissä, joita normaalisti tekisivät everstit ja prikaatikenraalit, sotilaslähde väittää The Guardianille.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kommentoi arviota seuraavasti:

– Perikato-tunnelma vain tiivistyy. Eräs korpraalikin teki samoin, Toveri toteaa Twitterissä.

Perikato (Der Untergang, 2004) on Natsi-Saksan viimeisiin päiviin ja eritoten sen johtajaan Adolf Hitleriin keskittyvä elokuva. Hitler ylennettiin ensimmäisessä maailmansodassa korpraaliksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Putin ja venäläisiä kenraaleita.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, presidentti Vladimir Putin ja asevoimien komentaja Valeri Gerasimov syyskuussa 2017.

Lue myös: Mitä Venäjältä voidaan odottaa Nato-hakemuksen myötä: ”Poliittinen kiusanteko on kuulunut suhteeseen aina”

Toverin kanssa samoilla linjoilla on prikaatikenraali Ben Barry, joka työskentelee nykyisin asiantuntijana International Institute of Strategic Studiesissa.

– Hallituksen päämiehellä pitäisi olla parempaakin tekemistä kuin sotapäätösten tekeminen. Heidän pitäisi luoda poliittinen strategia, eikä jäädä jumiin päivittäiseen toimintaan, Barry sanoo The Guardianille.

The Guardianin lähteet eivät tarjonneet todisteita väitteidensä tueksi, mutta niiden annettiin ymmärtää perustuvan tiedustelutietoihin, lehti kirjoittaa.

Lue myös: Venäjän Donetsjoen katastrofi "spekuloitua suurempi tappio" – joen pohjaan upposi muutakin kuin pataljoona ja panssareita

2:00img

Ukraina julkaisi videon Donetsjoelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota