Ukrainan odotettu vastahyökkäys aiheuttaa Venäjällä "kokonaisvaltaista ahdistusta", arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Huolestuneita äänensävyjä on kuulunut sekä venäläisviranomaisilta että muilta mielipidevaikuttajilta, kuten sotakommentaattoreilta ja Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhinilta.
Wagner-pomo Prigozhin uumoili keskiviikkona, että Ukraina aloittaa vastahyökkäyksensä heti, kun sää paranee. Toisaalta hän on myös todennut, että Ukraina aloittaa vastahyökkäyksensä, jos Venäjä valtaa Bahmutin.
Ukrainassa on parhaillaan käynnissä kelirikko eli rospuutto, joka vaikeuttaa kaiken muun lisäksi sodankäyntiä.
Kelirikon voi lähtökohtaisesti katsoa olevan ennen kaikkea hyökkääjän ongelma, sillä se vaikeuttaa liikesodankäyntiä.
– Kasvavissa määrin epätoivoinen ja panikoiva retoriikka viittaa siihen, ettei virallinen Venäjä ole vielä ratkaissut, miten puhua lähitulevaisuuden merkittävistä ja kasvavista huolista, ISW kirjoittaa.
Lue myös: Ennustaako Ukrainan joukkojen Dnepr-joen ylitys vastahyökkäystä? – Venäjä väittää Ukrainan joukkojen vain ottaneen joella selfieitä
2:45Ukrainalaissotilas kertoo visionsa vastahyökkäyksestä: "Voimme vapauttaa kaikki miehitetyt alueet, mukaan lukien Krimin"
Pilaako Ukraina voitonpäivän?
Yli 800 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Venäjä-mielinen sotakommentaattori Colonelcassad kirjoittaa Ukrainan mahdollisesti ajoittavan hyökkäyksen niin, että se pilaa voitonpäivän juhlinnan. Hän ei ole ajatuksensa kanssa yksin.
Venäjän voitonpäivä juhlistaa Neuvostoliiton voittoa Natsi-Saksasta. Saksa allekirjoitti antautumispaperit myöhään 8. päivä toukokuuta 1945. Allekirjoitusajankohdan aikaan Moskovassa elettiin jo 9. päivää.
ISW:n mukaan näyttää selvältä, että "suuren isänmaallisen sodan" voittamisella on Venäjälle edelleen symbolista merkitystä.
Lue myös: Analyysi: Ukrainan on pakko hyökätä, jos se haluaa voittaa – nämä 6 asiaa sodasta pitää tietää nyt
Viime vuonna presidentti Vladimir Putinin voitonpäivänpuhetta odotettiin lännessäkin suurella mielenkiinnolla.
Tuolloin asiantuntijat toisensa perään kävivät esittämässä näkemyksensä siitä, julistaako Venäjä virallisesti sodan Ukrainalle. Näin Putin ei tuolloin tehnyt, eikä ole tehnyt myöhemminkään, vaan Venäjä käy sotaa yhä nimikkeen "sotilaallinen erikoisoperaatio" alla.
0:47"Odotamme vain marssijärjestystä" – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin.
Putinilla on syntipukit valmiina
Presidentti Putin todennäköisesti pyrki aiemmin huhtikuussa sotilasjohtoaan tavatessaan tuomaan julkisuuteen mahdolliset syntipukit, joita voidaan syyttää, jos Ukrainan odotettu vastahyökkäys onnistuu, arvioi ISW arvioi.
Venäläiset valtiomediat kertoivat huhtikuussa Putinin vierailleen Itä- ja Etelä-Ukrainassa Venäjän miehittämillä alueilla Luhanskissa ja Hersonissa.
Vierailun yhteydessä Putin sai tilannekatsaukset Dneprin taisteluryhmän komentajalta, kenraalieversti Oleg Makarevichilta ja Venäjän laskuvarjojoukkojen komentajalta, kenraalieversti Mikhail Teplinskilta.
Presidentin sanotaan tavanneen myös kenraalieversti Alexander Lapinin ja muita nimettömiksi jääneitä korkea-arvoisia upseeita.
ISW:n mukaan Putin nimesi Teplinskin ja Makarevichin olevan vastuussa Venäjän miehittämästä Etelä-Ukrainasta, kun taas Lapinilla on yleisvastuu Luhanskin suunnalla.
Putin ei tehnyt tätä huvin vuoksi, ISW uskoo. Ajatushautomo esittää, että jos Ukrainan todennäköisenä pidetty kevään vastahyökkäys onnistuu, ei Putinin nyt tarvitse etsiä syntipukkeja erikseen, vaan Lapin, Teplinski ja Makarevich saavat syyt niskoilleen.
7:05Minne Ukrainan vastahyökkäys tulee kohdistumaan? Sotilasprofessori kehottaa kohdistamaan katseen tiettyyn paikkaan.