Ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia viininviljelijöille eri puolilla maailmaa. Lämpenevä ilmasto vaikeuttaa viiniköynnösten kasvatusta monilla tärkeillä viinialueilla kuten Australiassa ja Kaliforniassa. Toisaalta viiniä voidaan nyt viljellä myös sellaisilla alueilla, jotka olivat aiemmin liian kylmiä viinin kasvattamiseen.
Yhdysvaltain länsirannikolla Oregonissa sijaitsevalla viinitarhalla on viljelty pinot noir -rypäleitä jo vuosikymmenien ajan. Omistaja havahtui ilmastonmuutoksen viininviljelylle aiheuttamaan uhkaan pari vuotta sitten.
– Se oli varmaankin vuonna 2015. Sinä vuonna aloitimme sadonkorjuun elokuun 28. päivänä. Koskaan aiemmin sadonkorjuuta ei ole aloitettu täällä elokuussa, kertoo Willamette Valleyn viinitilan johtaja Christine Collier Clair.
Aiemmin sadonkorjuun aika oli yleensä lokakuussa.
Viiniä viljellään entistä pohjoisemmassa
Nyt Oregonissa jalostetaan paremmin kuumuutta kestäviä viiniköynnöksiä ja kehitellään keinoja köynnösten suojaamiseen liialta lämmöltä.
Muuallakin maailmassa on huomattu ilmastonmuutoksen vaikuttavan viininviljelyyn.
– On totuttu ajattelemaan, että 50. leveyspiiri on viininviljelyn raja. Nyt viinitarhoja istutetaan jopa 57. leveyspiirille Skandinaviaan, Nova Scotiaan, Kanadaan ja Brittiläiseen Kolumbiaan, luettelee Linfield Collegen viinikoulutuksen johtaja Greg Jones.
Sen sijaan monilla perinteisillä viinialueilla kuten Ranskassa, Australiassa ja Kaliforniassa kärsitään entistä useammin kuumuudesta ja kuivuudesta. Kaliforniassa viininviljely on siirtynyt osittain uusille alueille, joita merituuli viilentää.
Muutoksia viljelymenetelmiin ja sopeutumista
Viljelijä uskoo, että muutoksiin on sopeuduttava ja viljelytekniikkaa muutettava.
– Emme voi siirtää viinitarhoja sen jälkeen, kun ne on istutettu. Niinpä meidän on sopeuduttava tapahtuviin muutoksiin. Voimme etsiä keinoja rypäleiden varjostamiseen, jotta ne pysyisivät viileämpinä. Voimme myös varmistaa, että köynnökset saavat riittävästi ravinteita - se tosin pitää tehdä joka tapauksessa. On pidettävä mielessä, että viljelytekniikkaa on muutettava, toteaa Kellerin viinitilan johtaja Ana Keller.