Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Viinikriisi uhkaa: Sadot pilalle ympäri maailmaa – "tarvitsemme isoja muutoksia"

viini
Viinisadot menevät nyt entistä useammin pilalle ilmastonmuutoksen vuoksi.Shutterstock
Julkaistu 24.07.2017 10:04

STT-AFP-MTV LIFESTYLE

Kaatosateet, tulvat, rakeet, kuivuus ja halla. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat laittaneet viinintuottajat koville.

Ennen tuottajat kilpailivat toisiaan vastaan tekemällä aina vain parempia ja parempia viinejä. Nykyisin viinintuottajien on taisteltava luontoa vastaan vain pelastaakseen satonsa. Kansainvälisen viinintuottajajärjestön mukaan viinintuotanto laski viime vuonna alhaisimmalle tasolleen kahteen vuosikymmeneen.

Kohonneet lämpötilat ovat pilanneet viinisatoja ympäri maailmaa. Esimerkiksi Australiassa ja Chilessä ennen kokematon lämpöaalto sytytti laajoja maastopaloja, jotka tuhosivat viiniviljelmiä. Ranskassa yksi raemyrsky tuhosi lähes koko huhtikuun sadon.

– Tulevaisuudessa tuhot olisivat paljon pienempiä, jos yhteiskunta tekee isoja korjaavia liikkeitä, sanoo ympäristötieteen ja hallintotieteen professori John Holdren Harvardin yliopistosta.

Italialaisen Gaja Winery -viinitilan osaomistaja Gaia Gaja kuvailee viiniköynnöksiä hyvin herkiksi kasveiksi.

– Ne ovat kuin lämpömittareita, jotka rekisteröivät kaikki muutokset ympärillään, Gaja sanoo.

Tuloksena huonolaatuista viiniä

Viinintuottajat ovat huomanneet viinirypäleiden kypsyvän entistä nopeammin. Nopea kypsymisvauhti on johtanut rypäleiden sokeri- ja happopitoisuuksien muutoksiin. Tuottajien mukaan viineistä tulee tällöin huonompilaatuisia ja niiden alkoholipitoisuus nousee.

Osa tuottajista suunnitteleekin siirtävänsä viinitarhansa muihin maihin. Espanjalaisen Bodegas Torres -viiniyhtiön hallituksen puheenjohtajan Miguel Torresin mukaan viinintuottajien olisi lyöttäydyttävä ympäri maailman yhteen ja keksittävä uusia keinoja ilmastonmuutoksesta selviytymiseen.

– Tarvitsemme isoja muutoksia, hän sanoo.

Joillekin muutokset tarkoittavat esimerkiksi sadonkorjuuaikojen siirtämistä ja maaperän kostuttamista. Osa tuottajista on lisäksi kokeillut rypälelajeja, jotka kestävät kuumempaa ilmaa ja kuivuutta. Jotkin yhtiöt ovat lisäksi valmiita sijoittamaan suuria summia tutkimuksiin, joissa kehitetään uusia rypälelajikkeita.

Monet ovat ryhtyneet myös lobbaamaan päättäjiä viiniteollisuuden ongelmista.

– Jokainen ymmärtää viineistä jotain, sillä käytännössä jokainen juo viiniä. Moni vaikuttaja juo lisäksi korkealaatuisia viinejä. Jos vaikutusvaltaiset ihmiset kuulevat, että heidän viininsä ovat vaarassa, viinintuottajilla on keskustelussa painava ääni, Holdren Harvardin yliopistosta arvioi.

Viiniyhtiöt suunnittelevat lisäksi siirtävänsä tuotantoa kotimaidensa ulkopuolelle. Esimerkiksi Bodegas Torres -viiniyhtiö osti maata eteläisestä Chilestä järvien läheltä, kun taas ranskalainen viinintuottaja Taittinger lähti Britanniaan löytääkseen viinitarhoja, joissa voisi tehdä kuohuviiniä.  

Tuoreimmat aiheesta

Viinit