Jos olet epätoivoisena selannut kalenteria katsoaksesi, milloin kurja vuosi 2020 loppuu, olet todennäköisesti törmännyt ikävään tosiasiaan. Tänä vuonna viikkoja on tavanomaisen 52:n sijasta 53.
Tuntuuko vuosi 2020 tavallista pidemmältä? Jos vastasit kyllä, olet aivan oikeassa.
Vuosi 2020 on paitsi maailmanlaajuisen koronaviruspandemian synkentämä myös karkausvuosi, jolloin vuodessa on 366 päivää tavanomaisen 365:n sijaan. Kaiken kukkuraksi vuodessa 2020 on 53 viikkoa.
Vaikka nyt elämäämme vuotta voi sinällään pitää ainutlaatuisena, ei 53-viikkoinen vuosi ole mitenkään uniikki ilmiö.
Jatka lukemista, niin selvennämme, mistä se johtuu.
1. viikko sisältää aina alkavan vuoden ensimmäisen torstain
Viikkonumeroiden laskeminen aloitetaan vuoden vaihtuessa uuteen. Viikko, jolle uudenvuodenpäivä osuu, saa numeronsa sen mukaan, paljonko siinä on päättyvän ja alkavan vuoden päiviä. Se kumpia on enemmän, määrää viikon numeron.
Muistisääntönä voi pitää, että vuoden ensimmäinen viikko sisältää alkavan vuoden ensimmäisen torstaipäivän.
– Jos päättyvän vuoden päiviä on enemmistö, niin viikko saa numeron päättyvän vuoden mukaan eli 52 tai 53. Jos enemmistö on uuden alkavan vuoden päiviä, silloin tulee viikkonumero yksi, Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen selventää.
Vuodessa on 53 viikkoa, jos uudenvuodenpäivä on tavallisena vuonna torstai tai karkausvuonna keskiviikko.
Karkausvuoden 2020 ensimmäinen päivä oli keskiviikko, joten viikko sai numeron yksi. Tästä lähdetään laskemaan viikkoja järjestyksessä eteenpäin, kunnes päädytään joulukuun viimeiselle päivälle.
Vuosi 2020 päättyy torstaina, jolloin päättyvän vuoden päiviä on neljä ja alkavan vuoden päiviä kolme. Näin ollen viikko saa päättyvän vuoden mukaisen numeron 53.
LUE MYÖS: Pelkääkö lemmikkisi ilotulitteita? Koiranomistaja kehottaa lopettamaan valittamisen ja kokeilemaan tätä taktiikkaa
53-viikkoisia vuosia on 5–6 vuoden välein
53-viikkoiset vuodet johtuvat loppujen lopuksi siitä, että vuodessa ei ole tasaviikkoja.
Tavallisessa vuodessa on 365 päivää eli 52 viikkoa plus yksi päivä. Karkausvuonna päiviä on 366, jolloin viikkoja on 52 plus kaksi päivää. Ylimääräiset päivät pitää jossain vaiheessa purkaa viikkojärjestelmään ottamalla mukaan ylimääräinen viikko.
– Jonnekin ne ylimääräiset päivät pitää laittaa, Parviainen luonnehtii.
53-viikkoisia vuosia ilmenee 5–6 vuoden välein. Viimeksi näin on ollut vuosina 2009 sekä 2015. Vuoden 2020 jälkeen seuraavat ekstraviikkoiset vuodet ovat 2026 sekä 2032.
Välijakson pituus riippuu karkausvuosien määrästä. Jos karkausvuosia on kaksi, tulee 53-viikkoisten vuosien väliin viisi vuotta. Jos karkausvuosia sattuu olemaan vain yksi, on välivuosia kuusi.
53-viikkoinen vuosi aiheuttaa hämminkiä
Vaikka 53-viikkoisia vuosia on säännöllisesti, eivät kaikki välttämättä tätä muista – jo ala-asteella päähän päntätään, että vuodessa on 52 viikkoa.
Parviainen kertoo, että tänä vuonna ihmiset eivät ole vielä ehtineet ihmetellä tavallisesta poikkeavaa kalenteria. Hän veikkaa, että marraskuun vaihtuessa joulukuuhun, ihmiset alkavat kysellä asiasta.
– Tämä ei ole mikään ”once in a lifetime” -tilanne sinänsä, mutta ihmiset eivät välttämättä muista 5–6 vuoden takaisia tapahtumia ja että viikko 53 on ollut aikaisemminkin. Voi olla, että se aiheuttaa hämminkiä joka kerta eteen tullessaan.
Asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.