Perseidit täyttävät taivaankannen – jos ukkosmyrsky pilaa bongauksen, voi tähdenlentoja nähdä vielä alkuviikosta

Perseidi Makedonia 2
Perseidien tähdenlento kuvattuna Makedoniassa elokuussa 2016.
Julkaistu 12.08.2017 17:34
Toimittajan kuva

Pauliina Karjalainen

pauliina.karjalainen@mtv.fi

Yksi vuoden näyttävimmistä tähdenlentoparvista täyttää taivaankannen nyt viikonloppuna. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan bongareiden kannattaa suunnata katse koillisen ja idän välille.

Tähdenlento voi syntyä näin: avaruudesta ajautuu maapallon ilmakehään hiekanjyvänkokoinen pölyhiukkanen, joka pudotessaan palaa ja aiheuttaa valoviirun. Näitä ilmakehään avaruudesta iskeytyviä palasia ja valoviiruja on luvassa nyt viikonloppuna, kun jokavuotiset Perseidien tähdenlennot saapuvat.

– Tähdenlentoja voi nähdä heti, kun aurinko on laskenut ja on riittävän pimeää. Mitään tiettyä kellonaikaa ei tarvitse odottaa, neuvoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Tänä vuonna Perseidien tähdenlentoparven näkyvyyttä voi kuitenkin haitata kirkas Kuu. Valo voi hankaloittaa etenkin kaikkein himmeimpien tähdenlentojen näkymistä. Silti Ursan arvion mukaan tähdenlentoja näkyisi noin parisenkymmentä tunnissa.

Pimeässä näet enemmän

Nimensä mukaisesti viikonlopun tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuvion suunnalta, mutta kuvion tarkkaa sijaintia taivaalla ei Liljeströmin mukaan tarvitse tietää. Riittää, että katseen nostaa kellon ajasta riippumasta koillisen ja idän välille.

– Kannattaa mennä mahdollisimman pimeään paikkaan, missä olisi vain vähän katuvaloja. Esimerkiksi jos asuu Helsingissä, kannattaa mennä vaikkapa meren rannalle, Liljeström neuvoo.

Mitä pidempään ulkosalla jaksaa tähdenlentoja odotella, sitä todennäköisemmin ja enemmän niitä voi nähdä, Liljeström vinkkaa.

– Mitä pidempään ulkona on, sitä paremmin myös silmä ehtii tottua pimeyteen ja alkaa erottaa myöskin niitä himmeämpiä tähdenlentoja.

Tähdenlentoja katsomaan lähtevää Liljeström kehottaa myös pukeutumaan lämpimästi ja ottamaan mukaan makuualustan, jos parvea haluaa ihastella selällään maassa pötkötellen.

Seuraava meteoriparvi luvassa joulukuussa

Jos lauantain ja sunnuntain välinen yö omalla alueella on pilvinen, peli ei ole Liljeströmin mukaan ole vielä täysin menetetty. Perseidien tähdenlentoja voi nähdä vielä alkuviikollakin.

– Itse asiassa ihan minä tahansa yönä jos on aikaa ja hyvä sää, näkee kyllä satunnaisia tähdenlentoja. Useammankin kappaleen tunnissa, Liljeström muistuttaa.

Perseidien tähdenlennot kuuluvat säännöllisiin meteoriparviin, jotka johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Aurinkoa. Jos maapallo sattuu kulkemaan tälläisen pölyvanan läpi, pöly osuu ilmakehään, kuumenee ja alkaa hehkua.

Perseidien lisäksi muita yleisiä meteoriparvia ovat esimerkiksi joulukuun puolivälissä näkyvät Geminidien ja tammikuun alun Kvadrantidien tähdenlennot.

– Ne eivät kuitenkaan ole niin varmoja kuin Perseidit. Elokuussa sää on usein melko hyvä, mutta esimerkiksi joulukuussa on tyypillisesti pilvistä etenkin rannikolla, Liljeström kuitenkin huomauttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus