Perun ilmastokokouksen viimeinen päivä on käynnissä, mutta kiistakysymyksistä ei ole löydetty sopua. Maat hakevat nyt ministerien johdolla kompromisesseja pahimpiin kiistoihin.
Ilmastoneuvottelijat saivat eilen eteensä puheenjohtajamaa Perun laatiman kompromissiesityksen. Nyt yritetään löytää sopua siitä, millaisia päästövähennyslupauksia valtioiden pitää antaa maaliskuun loppuun mennessä.
- Tässä keskustellaan siitä, mitä maaliskuussa 2015 maat ilmoittavat panoksiksi uuteen ilmastosopimukseen. Mitä niiden tulisi sisältää? Onko niissä päästövähennysten lisäksi sopeutumista ilmastonmuutokseen ja ilmastorahoitusta, pohtii Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.
Ilmastoneuvottelut ovat jälleen jumittuneet vanhaan vastakkainasetteluun kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välillä. Kehitysmaat vaativat teollisuusmaita kantamaan vastuun ilmastonmuutoksen torjunnasta, koska ne ovat se omilla päästöillään aiheuttaneet. Teollisuusmaat puolestaan muistuttavat, että puolet maailman päästöistä tulee jo kehitysmaista ja ainakin nousevien talouksien pitäisi osallistua päästövähennyksiin.
Kiistaa on edelleen myös ilmastorahoituksesta. Näkemykset siitä, paljonko kehitysmaat tarvitsevat rahoitusta ja mistä rahojen pitäisi tulla, ovat kaukana toisistaan.
Järjestöt toiveikkaita
Ympäristöjärjestöt ovat tyytyväisiä, että niiden tavoite päästä kokonaan eroon fossiilista polttoaineista on saatu neuvottelupöytään.
- Me kansalaisjärjestöt olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että nyt pöydällä on vaihtoehto, jossa hiilipäästöt globaalisti tuotaisiin nollaan vuoteen 2050 mennessä, iloitsee Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen.
Neuvottelujen odotetaan venyvän yliajalle ja tuloksia on luvassa aikaisintaan huomenna Suomen aikaa.
Jos Perussa ei onnistuta, Pariisin ilmastosopimus voi vaarantua. Viiden vuoden takainen Kööpenhaminan ilmastokokous kaatui juuri siihen, että kokouksen päätettäväksi jäi liikaa avoimia kysymyksiä. Sama uhkaa toistua Pariisissa, jos Perussa ei edistytä riittävästi.
Pääneuvottelija ei halua ennakoida lopputulosta.
- Se riippuu tästä päivästä. Meillä on tälle päivälle sekä hyvä, että huono skenaario olemassa, naurahtaa Laurikka.
Greenpeacen Kosonen on optimistinen:
- Uskon vielä, että täältä saadaan riittävä tulos, jolla päästään kunnolla tarkastelemaan maiden kansallisia vastuita ja tavoitteita.