Eduskunta käytti koko torstaisen kyselytuntinsa nuorisorikollisuudesta keskusteluun. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) syytti perussuomalaisia politiikasta, joka on lisännyt syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
Kyselytunnin avasi perussuomalaisten Juha Mäenpää kysymyksellä nuoriso- ja jengirikollisuudesta.
Mäenpää kysyi, miten hallitus aikoo puuttua "oikeaan ongelmaan, haittamaahanmuuttoon".
Sisäministeri Ohisalo vetosi vastauksissaan useaan otteeseen poliisin näkemyksiin, joiden mukaan raaistuneen nuorisoväkivallan taustalla ovat syrjäytyminen, eriarvoisuus ja päihde- sekä mielenterveysongelmat.
– Toivon, että poliisia pidetään tässä keskustelussa auktoriteettina, Ohisalo sanoi.
Viime päivinä nuorisorikollisuutta koskenut keskustelu alkoi HS:n artikkelista, jossa kerrottiin yli sadasta mahdollisesti vaarallisesta nuoresta. Valtaosa näistä Helsingissä liikkuvista nuorista on HS:n mukaan ulkomaalaistaustaisia.
Lokakuun aikana poliisi kirjasi Suomessa enemmän nuorten henkirikosepäilyjä kuin koko viime vuonna yhteensä.
Ohisalo kyseenalaisti eduskunnan kyselytunnilla, miksei perussuomalaiset puuttunut aikanaan hallituksessa ollessaan haittamaahanmuutoksi kutsumansa ilmiön ongelmiin.
– Rajat eivät menneet kiinni. Nyt rajat ovat enemmän kiinni kuin ne ovat koskaan olleet sotien jälkeisessä Suomessa, Ohisalo huomautti.
"Tämä on kylmäävää politiikkaa kaikkinensa"
Eduskunnan kyselytunnilla myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti kysymyksen sisäministerille maahanmuuton ongelmia koskien. Halla-aho sanoi Suomen olevan nyt tilanteessa, jossa Ruotsi oli 15 vuotta sitten.
– Afrikasta ja Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajien integraatio on epäonnistunut kaikissa Euroopan maissa. Jengiytyminen, syrjäytyminen, yliedustus rikostilastoissa ei ole uusi ilmiö, Halla-aho sanoi.
Lue myös: Näin toimivat Helsingissä liikkuvat väkivaltaiset nuoret – poliisi kertoo, millainen porukka on kyseessä: "Mitään yhtä selitystä ei ole"
Lue myös: Musta lokakuu – nuorten henkirikosepäilyjä Suomessa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – "Kynnys väkivallan käyttämiseen on laskenut ihan selvästi"
Ministeri Ohisalo toisti vastauksessaan aiemminkin esittämäänsä kritiikkiä ihmettelemällä, mikseivät perussuomalaiset lähteneet Helsingissä tukemaan uutta asumisen ja maankäytön ohjelmaa.
Ohjelman myötä Helsinkiin on tarkoitus rakentaa jopa 8 000 uutta asuntoa vuodessa. Alueiden eriytymistä halutaan ehkäistä esimerkiksi täydennysrakentamisella.
Ohisalo käytti ohjelmaa esimerkkinä eri ihmisryhmiä sekoittavasta ja siten integraatiota lisäävästä asumispolitiikasta. Halla-aho puolestaan on arvioinut, että ohjelman tarkoitus olisi tuoda Helsinkiin lisää maahanmuuttajia.
Sisäministeri toi esille perussuomalaisten vastustaneen myös pienituloisimmille ihmisille myönnettävää toimeentulotuen koronalisää.
– Se politiikka, mitä te olette tehneet, on johtanut syrjäytymiseen ja eriarvoistumiseen, Ohisalo hyökkäsi.
– Tämä on kylmäävää politiikkaa kaikkinensa, Ohisalo jatkoi myöhemmin.
Orpo ehdotti arestia, Räsänen kysyi päihteistä
Perussuomalaisten puheenvuorojen jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väläytti yhdeksi ratkaisukeinoksi ongelmiin arestimahdollisuutta.
Käytännössä sosiaaliviranomaiset voisivat ottaa häiriökäyttäytyvän nuoren arestiin, jonka aikana hänen tilanteeseensa voitaisiin puuttua.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) piti hyvänä toimenpiteiden pyörittelyä, mutta arvioi, ettei malli olisi YK:n lasten oikeuksien sopimuksien mukainen.
Keskustelussa nousivat esille myös päihteet.
Päivi Räsänen (kd.) mainitsi nuorten rikosten olevan vahvasti kytkeytyneitä huumekauppaan ja huumeiden käyttöön.
– Tässä ei auta se, jos valtioneuvoston taholta nousee sellaisia viestejä, joissa haluttaisiin jopa laillistaa huumeiden hallussapito, Räsänen sanoi.
Sisäministeri Ohisalo vastasi sanomalla suuren osan eduskunnasta olevan hoitomyönteinen. Huumekaupan osalta poliisin ja rajaviranomaisten toimintaa on Ohisalon mukaan tehostettava, mutta myös matalan kynnyksen päihdepalveluita lisättävä.