Perussuomalaiset hiillosti ministeriä paperittomien terveyspalveluista: "Synnytysturismia"

Susanna Huovinen
SDP:n peruspalveluministeri Susanna Huovinen eduskunnassa 28. tammikuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 28.01.2015 15:35

MTV UUTISET–STT

Laittomasti maassa olevien henkilöiden terveyspalveluiden laajentaminen myös ei-kiireelliseen hoitoon herättää laajaa vastustusta eduskunnassa.

Erityisen äänekkäästi sitä moittivat perussuomalaiset, mutta vastustajia löytyy myös päähallituspuolueista kokoomuksesta ja SDP:stä. Selkeää tukea sen sijaan löytyy opposition puolelta vihreistä ja vasemmistoliitosta.

Esityksen lähetekeskustelussa tänään kuultiin useita vaatimuksia, että asia jätettäisiin suosiolla seuraavan eduskunnan pohdittavaksi.

– Esityksessä ei ole perusteltu, miksi tämä uudistus olisi erittäin kiireellinen, ilmeisesti sote-uudistustakin kiireellisempi, ihmetteli SDP:n kansanedustaja Kari Rajamäki.

Hoitoa pitkäaikaissairaille ja raskaana oleville

-Esitys laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta laajentaisi palvelut myös ei-kiireellisiin tapauksiin. 

-Esimerkiksi raskaana olevien naisten tai pitkäaikaissairaiden olisi mahdollista saada hoitoa.

-Muutoksen arvioidaan koskevan 1000-2000 henkilöä ja maksavan puoli miljoonaa euroa vuodessa.

-Esitystä perustellaan myös sillä, että on edullisempaa hoitaa sairauksia ajoissa kuin myöhemmin kiireellisenä.

-Esitystä tukee mm. Lääkäriliitto, jonka mukaan nykytilanne on vastoin lääkärin etiikkaa ja ihmisoikeussopimuksia. 

Hanketta moititaan muun muassa sillä perusteella, että terveydenhuollon järjestämisessä omille kansalaisillekin on tällä hetkellä vaikeuksia. Epäilyksiä herättää myös esityksen arvio kustannuksista, noin puoli miljoonaa euroa vuodessa.

– Tuo rahamäärä ei tule riittämään yhtään mihinkään, sanoi perussuomalaisten Hanna Mäntylä.

Esitys sai koko valmistelusta rapsakat haukut, mutta peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ei suostunut ottamaan niitä vastaan.

– Tämä kritiikki on vailla pohjaa. Tässä esityksessä on tehty THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) vaikutusarvio, erittäin tarkka raportti tästä tilanteesta.

Perussuomalaiset uskovat terveysturismiin 

Perussuomalaisia hirvittää myös se, että laajemmat terveyspalvelut houkuttelisivat Suomeen enemmän laittomasti maahan pyrkiviä. Olli Immosen mukaan odotettavissa on, että Suomeen kohdistuisi synnytysturismia ja muuta terveysmatkailua. 

Huovinen sanoi, ettei hän usko, että laajat kansanjoukot lähtisivät pyrkimään Suomea kohti parempien terveyspalvelujen perässä. Hänen mukaansa vaikutuksia aiotaan kuitenkin seurata erittäin tarkasti.

Vihreiden Johanna Sumuvuori muistutti, että Helsingissä laajennettuja terveyspalveluja on jo toteutettu vapaaehtoisvoimin, ja niiden käyttö on ollut paljon odotettua vähäisempää.

– Mistä logiikasta tulee se, että nyt olisi valtava terveydenhuoltoturismi lisääntymässä nimenomaan Suomen suuntaan, kun muissa maissa lähipiirissä jo vastaavia käytäntöjä on.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa