Perussuomalaiset ja Venäjä-mielinen Orban näyttävät päätyvän eri ryhmiin

Perussuomalaiset ja Fidesz-puolue ovat päätymässä eri ryhmiin Euroopan parlamentissa. Fidesz tunnetaan Unkarin pääministeristä Viktor Orbanista, jonka johdolla maa on jarruttanut toistuvasti Ukraina-tukea ja Venäjän hyökkäyssodan vastaisia toimia.

Pitkään näytti siltä, että Fidesz ja perussuomalaiset saattaisivat päätyä EU-vaalien jälkeen samaan ryhmään. Muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi asiaa ennen vaaleja toistuvasti.

Purra sanoi, että yhteistyö Fideszin kanssa ei käy, mutta puolue ei olisi myöskään jättänyt ryhmäänsä Euroopan konservatiiveja ja reformisteja.

– Käytännössä mitään muuta ryhmää, mihin mennä, ei ole. Ja ryhmäkin tarvitaan. Ja uutta ei voida perustaa. Eli tarvitaan jonkinlaisia muita rakenteita, joilla mahdollinen oleskelu olisi mahdollista, hän sanoi Brysselissä keväällä.

Vaalien jälkeen on näyttänyt viikko viikolta yhä varmemmalta, että Orbanin Fideszistä ei ole tulossa perussuomalaisten kotiryhmän eli Euroopan konservatiivien ja reformistien jäsentä. Orban myös puuhaa tällä hetkellä Euroopan parlamenttiin kokonaan uutta oikeistoryhmää tshekkiläisen ANOn ja Itävallan Vapauspuolueen kanssa. Orban-ongelma ei siis ole toteutumassa.

Politico listasi EU-vaalien yhteydessä 30 parlamentaarikkoa, jotka äänestivät kuluneella vaalikaudella toistuvasti Venäjä-mielisesti Ukrainaa ja Venäjää koskevissa äänestyksissä. Perussuomalaisten kotiryhmästä eli Euroopan konservatiiveista ja reformisteista listalle päätyi kreikkalainen Emmanouil Fragkos. Hänet äänestettiin parlamenttiin myös tulevalle vaalikaudelle.

Lue myös:

    Uusimmat