Unkarin Orban masinoi EU-parlamenttiin kolmanneksi suurimman ryhmän – parlamentin suomalaiset konkarit arvioivat vaikutuksia

1:44img
Miksi Unkari pelaa Ukrainan sodassa peliä Venäjän kanssa? Tutkija vastaa.
Julkaistu 09.07.2024 19:02

MTV UUTISET – STT

Unkarin pääministerin show siirtyi hetkeksi ulko- ja turvallisuuspolitiikasta EU-politiikkaan.

Euroopassa on jouduttu pidättelemään henkeä Unkarin EU-puheenjohtajuuden alkuhetkillä, kun maan pääministeri Viktor Orban on yllättäen ehtinyt kättelemään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Moskovassa ja Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä Pekingissä vain runsaassa viikossa.

Maanantaina Orban-show siirtyi myös yhteen EU-politiikan pyhätöistä. Tuolloin hän ja joukko muita huonossa huudossa olevia kansallisia oikeistojohtajia vahvistivat perustavansa Euroopan parlamenttiin sen kolmanneksi suurimman ryhmän.

Patriootit Euroopan puolesta -ryhmässä ovat mukana muun muassa Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma ja Italian Matteo Salvinin Lega.

Pitkän linjan europarlamentaarikot Eero Heinäluoma demareista ja keskustalainen Elsi Katainen Renew-ryhmästä sanovat sen, mikä ryhmään liittyneiden puolueiden perusteella näyttää selvältä: kyseessä on muokattu versio parlamentin aiemmasta Identiteetti ja demokratia -ryhmästä (ID).

Orbanin Fidesz ei ollut viime kaudella kyseisessä ID-ryhmässä, mutta Salvinin Lega ja Le Penin Kansallinen liittouma olivat. Millaiset vaikutusmahdollisuudet tällaisesta taustasta nouseva ryhmä voi parlamentissa saada?

Heinäluoma: Vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa

Heinäluoma arvioi, että uuden ryhmän vaikutusmahdollisuudet parlamentissa jäävät vähäisiksi. Muut sulkivat kuluneella kaudella Identiteetti ja demokratia -ryhmää keskeisiltä vallankäytön paikoilta, minkä Heinäluoma olettaa jatkuvan Patriootit Euroopan puolesta -ryhmän kanssa.

– Jos se mielletään epädemokraattiseksi ja ihmisarvolle vieraaksi voimaksi, niin sitten sen kanssa ei haluta olla tekemissä, hän sanoo.

Kokoomuksen kotiryhmä EPP, demarit ja liberaali Renew valmistelivat kolmestaan EU:n huippupestejä koskevan nimityspaketiin. Nämä niin sanotut keskiryhmät muodostavat vallankäytön ytimen parlamentissa.

Von der Leyenin on kuitenkin varmistettava tuki taakseen koko Euroopan parlamentin enemmistöltä, mikä ei ole aivan yksinkertaista. Hänen täytyy kurotella lupauksillaan kohti vihreitä, perussuomalaisten kotiryhmää ECR:ää tai molempia, jos hän haluaa olla varma tuen riittävyydestä.

Kumpaankaan suuntaan eteneminen ei ole riskitöntä, koska tukea uhkaa hävitä joko oman tai muiden ryhmien joukoista. EPP:tä lukuun ottamatta muut haluavat pitää ECR:ää sivussa, kun taas EPP:n oikea laita vierastaa ajatusta yhteistyöstä vihreiden kanssa.

Parlamentin odotetaan äänestävän jatkokaudesta Strasbourgissa ensi viikolla, mutta Heinäluoman mukaan kuvio tuen taustalla ei ole vielä täysin selvä. Hän kuitenkin tulkitsee asioiden etenevän siihen suuntaan, että vihreiden tukeen lopulta nojataan.

– Kyllä tämä koko ajan on minusta mennyt siihen, että sellainen koalitio tässä todennäköisimmin syntyy. Ja sitä selvästikin halutaan, hän sanoo.

Parlamentin järjestäytymisessä asiat näyttävät menevän hänen mukaansa vanhojen piirustusten ja periaatteiden mukaan, mutta varsinaisten lainsäädäntöasioiden parissa EPP:llä voi syntyä houkutus hakea tukea itsensä oikealta puolelta.

Politiikan suuntaa koskevissa neuvotteluissa Heinäluoma odottaa kovinta vääntöä ilmastoasioissa.

Katainen: Estäminen jatkunee

Keskustameppi Elsi Katainen arvioi laitaoikeiston nousun kaikkinensa näkyvän ainakin siinä, että asioista tulee parlamentissa yhä vaikeampia.

Kataisen mukaan uuden ryhmän parlamentaarikot vaikuttavat olevan "kauko-ohjauksessa", koska sen perustaneet puolueiden voimahahmot eivät ole itse Euroopan parlamentissa. Myös Katainen pitää yhtenä kiinnostavana kysymyksenä sitä, eristetäänkö myös Patriootit Euroopan puolesta -ryhmää vallankahvasta.

– Todennäköisesti muut ryhmät estävät sitä toimimasta keskeisissä tehtävissä. Mutta nähtäväksi jää, hän sanoo.

Hän kuitenkin arvioi, että "patriootit" on salonkikelpoisempi kuin Identiteetti ja demokratia -ryhmä, sillä esimerkiksi Le Pen on muokannut puoluettaan. Orbania taas ei juuri parlamentti kiinnosta, hän katsoo.

– Se on ihan toissijainen klubi hänelle, Katainen sanoo.

Euroopan parlamentin sijasta unionin jäsenmaat päättävät esimerkiksi oikeusvaltiota koskevista sanktioista, hän sanoo.

Katainen myös arvioi, että perussuomalaisten kotiryhmä ECR voi olla lähempänä uutta Patriootit Euroopan puolesta -ryhmää kuin aiempaa Identiteetti ja demokratia -ryhmää. ECR:N ja EPP:n oikean laidan rajaa hän puolestaan luonnehtii "häilyväksi".

Virkkunen: Vaalituloksella aina merkitystä

Kokoomuksen parlamentaarikot menivät EU-vaaleissa vaihtoon lukuun ottamatta Henna Virkkusta, joka on etenemässä kohti komissaarin tehtävää. Komissaariehdokkaat tosin käyvät vielä muun muassa parlamentin valiokuntien tentattavana.

Virkkunen kommentoi kysymystä Patriootit Euroopan puolesta -ryhmän vaikutusmahdollisuuksista STT:lle kahdella tekstiviestillä.

Hän katsoo, että "cordon sanitaire" eli yhteistyöstä kieltäytyminen on yhä voimassa äärioikeiston osalta. Siihen hän liittää sekä Identiteetti ja demokratia -ryhmän että Patriootit Euroopan puolesta -ryhmän.

Uusi ryhmä on jonkin verran Identiteetti ja demokratia -ryhmää isompi, mutta Virkkusen mukaan voimasuhteiden muutoksia on toistaiseksi vaikea arvioida. Vaalituloksella on aina merkitystä politiikassa, hän kirjoittaa.

EPP, S&D ja Renew muodostavat kuitenkin yhä enemmistön parlamentissa.

– Eurooppamyönteisillä keskiryhmillä on edelleen iso enemmistö, ja nämä ryhmät käyvät parhaillaan neuvotteluja.

Lue lisää: Tutkija: Viktor Orbán uskoo Venäjän voittavan Ukrainassa – tällaisen kohtelun hän saanee Nato-kokouksessa

Tuoreimmat aiheesta

Unkari