Koko oppositio yrittää kaataa hallituksen välikysymyksellä, joka keskittyy työllisyyspäätöksiin ja niiden väitettyyn puuttumiseen. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen mielestä hallitus ei ole tehnyt riittävästi työllisyyspäätöksiä.
Oppositio kovisteli hallitusta sillä, missä viipyvät päätökset muun muassa eläkeputken rajaamisesta, paikallisesta sopimisesta, verojen kevennyksistä, ansioturvan porrastuksesta ja muista uusista työllisyystoimista.
Opposition mielestä hallitus ei ole toistaiseksi tehnyt päätöksiä yli 30 000 työllisen lisäyksestä.
Samalla paheksuttiin sitä, ettei Suomella olisi nyt näkyvissä tietä ulos velkakierteestä.
– Emme voi seurata sivusta, kun hallituksen velkaviisikko sysää Suomen syöksykierteeseen. Velkaa otetaan kuin huomista ei olisi. Hallituksen reformilistalla lukee vain maakuntahallinto. Voiko sosialismin marssia enää pysäyttää, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki puhui.
Hallituspuolueiden mukaan työllisyyspäätöksiä on tehty ja tehdään jatkossa lisää. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä muut hallituspuolueiden edustajat korostivat muun muassa oppivelvollisuuden pidentämistä, teollisuuden sähköveron alentamista ja varhaiskasvatusmaksujen pienentämistä.
Lisäksi esimerkiksi eläkeputken kohtalo on työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavana marraskuuhun saakka.
Puolustuspuheisiin kuului myös opposition esitysten haukkuminen.
– Samaan aikaan kun ihmiset ovat huolissaan työpaikoistaan ja Suomi velkaantuu, kokoomus esittää yli 800 miljoonan euron pysyvää veroalea kaikista suurituloisimmille. Kyseessä on ruokottoman härski esitys, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen paheksui.
Perjantaina äänestys
Perussuomalaiset tuki kokoomuksen laatimaa välikysymystä, mikä herätti hallituspuolueissa ihmetystä.
– Oletteko perussuomalaiset suostuneet tähän ja lukeneet paperin, jonka olette allekirjoittaneet? Olette täysverinen oikeistopuolue, sanoi sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Perussuomalaiset korosti vaativansa erityisesti työllisyystoimia.
– Perussuomalaiset haluaa työllisyyttä, josta on hyötyä julkisen talouden tasapainon kannalta. Työntekemisen kannattamattomuus on yksi maamme merkittävimmistä rakenteellisista ongelmista. Kyse on korkeasta verotuksesta, heikosta ostovoimasta, sosiaaliturvan kannustinongelmista ja myös työmarkkinoiden ja esimerkiksi maahanmuuton vaikutuksista, kansanedustaja Riikka Purra puhui.
– Ihmettelen, miten hallituspuolueiden riveistä pelotellaan verojen alentamisella. Eivät ne auta vain rikkaita. Esimerkiksi ruoan ja polttoaineiden verotuksella on merkitystä juuri köyhille, pohti puolestaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.
Välikysymykset tähtäävät hallituksen kaatamiseen, joten perjantaina äänestetään hallituksen luottamuksesta.
Hallituspuolueilla on eduskunnassa enemmistö ja kaikki niistä eli sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp puhkuivat ainakin tämän päivän keskustelussa jatkohaluja. Näin Sanna Marinin hallitus saanee eduskunnan luottamuksen äänestyksessä.