Perussuomalaisten vaalimainoksessa väitettiin, että polttoaineveroja korotetaan 30 senttiä litralta – näin laskelmat tehnyt Taloustutkimus vastaa arvosteluun

Taloustutkimus on ottanut kantaa keskusteluun perussuomalaisten kuntavaalimainoksesta Lappilainen-lehdessä. Mainoksessa väitettiin esimerkiksi, että Marinin hallitus aikoisi korottaa polttoaineveroja korotetaan 30 senttiä litralta.

Perussuomalaisten mukaan tiedot perustuvat Taloustutkimukselta tilattuun tutkimukseen.

Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen allekirjoittamassa tiedotteessa kirjoitetaan, että Taloustutkimuksen roolia laskelmien tekijänä on syytä täsmentää.

– Ensinnäkin Taloustutkimus Oy ei väitä, että hallitus aikoisi nostaa bensiiniveron hintaa niin, että sen hinta nousisi 30 s/l, vaan kyse on Perussuomalaisten omassa mainonnassaan esiin tuomasta väitteestä. Valitettavasti puoluesihteeri Simo Grönroos ei tuo tätä asiaa selvästi esiin kommentoidessaan vaalimainosta Iltalehdessä. Hinnankorotuksen esiin nostaminen on mainostajan valinta. Valitettavasti Taloustutkimukselle ei tarjottu mahdollisuutta nähdä mainosta etukäteen, kirjoitetaan Taloustutkimuksen tiedotteessa.

Toimitusjohtaja Pajusen mukaan laskelma konkretisoi, minkä suuruinen korotus bensan hintaan pitäisi tehdä, jotta hallituksen oman hiilineutraaliuteen tähtäävän toimenpideohjelman tavoitteet toteutuisivat.

– On vaaleilla valittujen päättäjien asia päättää, käytetäänkö tätä keinoa, jotain muuta keinoa, muutetaanko tavoitetta ja missä tahdissa toimenpiteitä toteutetaan, kirjoittaa Pajunen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) on vakuuttanut, että polttoaineverotukseen ei tehdä lisäkorotuksia tällä vaalikaudella. Aiemmin hallitus korotti bensiinin ja dieselin valmisteveroa noin 6–7 senttiä litralta viime elokuun alusta.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm perusteli eilen Iltalehdelle, että jollain tavalla piti arvioida hallituksen hillineutraaliustavoitteisiin johtavia päätöksiä. Holm sanoi, että vuosi sitten kaikista raporteista, jotka tulivat hallituksen taustaryhmistä, pystyi laskemaan korotukseksi noin 30 senttiä.

Lue myös:

    Uusimmat