Perustuslakivaliokunta antoi tänään tylyn tuomion hallituksen esitykselle koronan testaa ja tule -mallista. Perustuslakivaliokunta katsoi, ettei muutosehdotuksia voi sellaisenaan säätää tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.
Valiokunta ei kuitenkaan ehtinyt edes antaa lausuntoaan, kun sille jo ilmoitettiin, että hallituksen esitys menee uudelleen valmisteltavaksi.
Perustuslakivaliokunta teki lausuntonsa kuitenkin valmiiksi, ettei hallituksen uusi ehdotus joutuisi sakkokierrokselle. Lain säätämisellä on joka tapauksessa kiire.
Testaa ja tule -malli voimaan marraskuussa: Tällaiset ovat uudet maahantulorajoitukset
THL:n päätöksentekovalta ongelmana
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo STT:lle, että esityksessä oli aika paljon ongelmia. Hänen mukaansa ongelmat koskivat muun muassa toimivaltasuhteita. Lisäksi osa sellaisista asioista, joiden olisi pitänyt olla lainsäädännön tasolla, olivat perusteluissa.
Iso ongelma oli se, että esityksessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) olisi annettu päätöksentekovaltaa, vaikka THL toimii asiantuntijaviranomaisena.
– Valiokunnan mielestä tämä sopii huonosti asiantuntijaviranomaiselle. Mielestämme olisi parempi, että päätökset tekisi ministeriö tai jopa valtioneuvosto, Ojala-Niemelä sanoo.
Harakka: Tavoittena yhä, että malli tulee voimaan ensi kuun lopulla
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo STT:lle, että edelleen on tavoitteena, että testaa ja tule -malli tulee voimaan alkuperäisen suunnitelman mukaan 23. marraskuuta.
Hallituksen alkuperäisen esityksen mukaan oli tarkoitus, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voisi tehdä päätöksen siitä, että Suomeen saapuvalla matkustajalla on maahan saapuessaan oltava mukana negatiivinen koronatestitulos, joka on otettu 72 tuntia ennen maahan saapumista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksestä olisi käytävä ilmi maat tai niiden alueet, joista saapuviin henkilöihin velvollisuutta sovelletaan.