Hallitus teki tänään periaatepäätöksen uudesta toimintamallista hybridistrategian toteuttamiseksi rajaliikenteessä ja matkustamisesta.
Käytännössä tämä tarkoittaa muutoksia matkustusrajoituksiin.
Hallitus esitteli tänään kolmivaiheisen mallinsa, kuinka rajoituksia aletaan höllentää.
Ensimmäinen vaihe alkaa ensi viikon lauantaina 19.9. Tuolloin Suomeen voi tulla ilman karanteenia sellaisista maista, joissa on todettu enintään 25 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti edellisen 14 päivän aikana.
Rajoitusten poistuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseisestä maasta voi tulla lomamatkalle Suomeen eikä matkailijan myöskään tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa.
Maahantulon rajoitukset poistuvat nykytilanteen perusteella ihmisiltä, jotka saapuvat Suomeen Ruotsista, Latviasta, Liettuasta, Liechtensteinista, Virosta, Islannista, Norjasta, Saksa, Slovakia ja Puola, Kypros, Vatikaanista, Australiasta, Etelä-Koreasta, Georgiasta, Japanista, Kanadasta, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguayta ja Uudesta-Seelannista.
Maahantulon rajoitukset otetaan puolestaan uudestaan käyttöön Suomen ja Italian ja Unkarin välille.
Lue myös: Ensi viikon lauantaista lähtien Suomeen saa matkustaa yli 20 maasta: Thaimaa, Japani, Saksa, Ruanda...
Vaikka rajoitukset muuttuvat ja lieventyvät, niin Suomi jatkaa sisärajavalvontaa siihen asti, kunnes testaukseen perustuva maahantulomalli ja siihen liittyvät lainsäädäntöhankkeet valmistuvat.
Sisärajavalvonta tarkoittaa Suomen ja muiden Schengenin maiden välisiä rajoja.
Schengenin rajasäännöstön mukaan sisärajavalvontaa ei pääsääntöisesti tule jatkaa puolen vuoden enimmäisajanjakson jälkeen. Tähän on kuitenkin mahdollista tehdä perusteltuja poikkeuksia, ja Suomen osalta tämä otetaan käyttöön, sillä Suomessa osalta tämä kuuden kuukauden ajanjakso tulee täyteen 18.9.
Sisävalvontaa on tarkoitus jatkaa 23. marraskuuta asti, jolloin uuden, testaukseen perustuvan toimintamallin on tarkoitus tulla käyttöön.
Siirtymävaihe helpottaa työmatkaliikennettä
Lokakuun alussa voimaan astuu puolestaan siirtymäkauden malli. Se tarkoittaa, että korkeamman ilmaantuvuuden maista palatessaan Suomessa asuva voisi halutessaan lyhentää omaehtoista karanteenia hakeutumalla testiin heti Suomeen saavuttuaan ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin jälkeen.
Siirtymäkauden aikana Viron ja Ruotsin lauttaliikenteessä ja lentoliikenteessä sallittaisiin maiden välinen työmatkaliikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja ilman omaehtoista karanteenia.
Myös päivittäisessä liikenteessä pohjoisella maarajalla sallittaisiin siirtymävaiheessakin rajayhteisöjen liikenne.
Uusi ja pysyvä malli voimaan marraskuun lopulla
Siirtymävaihe kestää marraskuun 23. päivään asti, jolloin kolmannen ja pysyvän testaa ja tule -mallin on tarkoitus astua voimaan.
Tässä mallissa EU- ja Schengen-maiden sisärajatarkastukset korvataan terveysturvallisuustoimilla.
Tässä vaiheessa korkeamman ilmaantuvuuden maista tai alueilta maahan saapuvilta edellytettäisiin todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä.
Maahan saapuvat voidaan tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin. Karanteenin voisi päättää aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta tehtävän toisen testin negatiivisella tuloksella.
Ennakkotestiä pidetään maahantulon edellytyksenä korkeamman ilmaantuvuuden maista heti sen jälkeen, kun asiaa koskeva lainmuutos on tullut voimaan.
– Alle 25, ei testiä. Yli 25, ennakkotesti ja kolmen vuorokauden jälkeen toinen testi, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka tiivisti uuden mallin.
Lue myös: STM suhtautui kriittisesti maahantulon ilmaantuvuusrajan nostoon – "Asiassa on tehty kokonaisuuden harkinta"
Jos matka on lyhyt, eli kestää alle 72 tuntia, ei karanteenia tai toista testiä tarvita.
Suomen kansalaisilta ja pysyvästi Suomessa asuvilta ei Suomeen palatessa edellytettäisi testaustodistusta.
Korkeamman ilmaantuvuuden maista saavuttaessa heidät ohjataan kuitenkin testeihin ja karanteeniin Suomessa.