Perustuslain asiantuntijoilta keltaista ja jopa vihreää valoa korjatulle valinnanvapaudelle sotessa: "Isot rakenteelliset ongelmat näyttävät poistuneen"

2:59img
Julkaistu 03.04.2018 17:29
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeusoppineet katsovat, että hallituksen lakiesitys sote-valinnanvapaudesta on mennyt selvästi parempaan suuntaan viime kesästä. Valiokunnassa olivat tänään kuultavina professorit Tuomas Ojanen, Juha Lavapuro, Markku Suksi ja emeritusprofessori Mikael Hidén.

Video: Jo maaliskuussa hallituksen uusi sote-suunnitelma sai tukea asiantuntijoilta

Hallituksen aiempi valinnanvapausesitys törmäsi perustuslakiin viime kesänä, syinä olivat yhtiöittämispakko ja liian kiireinen aikataulu. Hallitus poisti esityksestä yhtiöittämisvelvoitteen ja porrasti sen aikataulua.

– Kun julkisuudessa on käytetty näitä liikennevalovertauksia, niin jos kesäkuussa valinnanvapausesitykselle näytettiin punaista valoa, niin nyt se valo on vähintäänkin keltainen ja ehkä jopa menossa vihreän suuntaan, sanoi Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro perustuslakivaliokunnan kokouksen jälkeen.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo, että perustuslain kannalta isot rakenteelliset ongelmat näyttävät nyt poistuneen. Hänen mukaansa tämä ei tarkoita, että esitys olisi ongelmaton, mutta mittaluokka on nyt pienempi.

Perustuslakiasiantuntijat nostavat sote-uudistuksen yhdeksi mahdolliseksi ongelmakohdaksi yhdenvertaisuuden toteutumisen maakuntien välillä ja sisällä. Åbo Akademin julkisoikeuden professori Markku Suksi katsoo, että lakiin olisi hyvä saada jonkinlainen seurantajärjestelmä, jolla ongelmiin voitaisiin puuttua.

Suksi pitää aikataulua yhä kiireisenä, esimerkiksi suhteessa lokakuussa järjestettäviksi suunniteltuihin maakuntavaaleihin.

Asiantuntijat korostavat, että lopullisia kannanottoja ei voi tehdä ennen kuin on kuultu myös sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita.

Perustuslakivaliokunnan käsittelyn arvioidaan kestävän viikkoja. Koko sote- ja maakuntauudistuspaketti on tarkoitus saada läpi eduskunnasta ennen kesätaukoa.

Sote-uudistuksen valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että kansalainen voi valita joko julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin sote-palveluntuottajan, ja hinta on hänelle sama. Uusien sote-keskusten on suunniteltu aloittavan toimintansa vuoden 2021 alusta ja suunhoidon yksiköiden vuoden 2022 alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Sote