Lohjan Maksjoella mies havahtui savupiipusta kuuluneeseen rapinaan. Kurkkaus piippuun paljasti yllätysvieraan: rapinan takana oli pöllö, joka oli takan hormissa jumissa kuuden metrin syvyydessä.
Lehtopöllöä yritettiin saada ylös hormista kolme päivää, ja öisin se vaikeutti asukkaiden nukkumista öisellä ääntelyllään. Pöllöä ruokittiin tiputtelemalla sille lihapaloja, mutta yrityksistä huolimatta nosto yläkautta osoittautui mahdottomaksi. Asukas päätti kuitenkin perjantaina, että lintu on saatava pelastettua.
– Asukas teki radikaalin ratkaisun ja porasi reiän takan kylkeen, kehuu Ari Nordström Lohjan Lintutalosta talon asukkaan esimerkillisiä otteita.
Hän arvioi jo reiän itsensä tekeminen olleen oma projektinsa, ja linnun päästyä asunnossa vapaaksi se jätti myös runsaasti nokijälkiä ympäri asuntoa ennen kiinnijäämistään.
Nokinen pöllö joutui kylpyyn
Noki ei ole pöllön höyhenpeitteelle oikea ehostus, joten Lohjan Lintutaloon toimitettu siipiveikko päätyi lasten ammeeseen kylpyyn. Pöllö oli ensimmäinen, jonka Nordström on pessyt, mutta lintu suhtautui hänen mukaansa toimenpiteeseen rauhallisesti.
– Pöllö on siitä veikeä lintu, että kun sen ottaa kiinni ja laittaa selälleen, se on hyvin rauhallinen. Ei kylvyn aikana ainakaan näyttänyt pyristelevän.
Pöllö pestiin vedellä ja astianpesuaineella, ja kuivaus hoidettiin pyyhkeen ja föönin avulla. Pesun jälkeen tarhaan päästetty lintu lenteli siellä normaalisti, ja nautti hyvällä ruokahalulla useamman hiiren.
– Kun lintu joutuu vankeuteen, voi mennä hyvinkin pari päivää ettei se syö. Vaikutti olevan nälkäinen, ja tuntui ruoka maistuvan, Nordström kertoo.
Pöllö havaittiin rengastetuksi löytöalueella viime vuonna. Sinne se myös sunnuntaina vapautettiin, sillä kolmivuotias pöllökoiras arvatenkin pesii seudulla. Lintutalossa pohditaan, miten sen kumppani mahtaa suhtautua päiviksi reissuilleen kadonneeseen pöllökoiraaseen.
Nordström arvioi pöllön olleen pesäkolon etsinnässä, sillä kevätaikaan pöllöt etsivät erilaisia koloja, joista valitsevat parhaan pesäkolokseen. Vaikeisiin paikkoihin jääneet pöllöt eivät ole tavattomia, vaikkei savupiippuun kiinni jäänyt pöllö yleinenkään havainto ole.
– Jokin aika sitten löytyi hevosaitauksen onttoihin tolppiin menneet pöllöt. 15-senttimetriä leveät metallitolpat olivat niin liukkaita, etteivät pöllöt päässeet itse ulos, Nordström kertoo.
Nordströmin mukaan kiipeliin joutuneen linnun kohdalla kannattaa itse katsoa, voiko asialle tehdä jotain. Jos omat taidot eivät riitä, kannattaa olla yhteydessä pelastuslaitokseen. Pääkaupunkiseudulla pelastuslaitoksella on jopa erillinen yksikkö eläinpelastustehtäviä varten.
Pöllön tarinasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Uusimaa.