Petteri Orpo: Jälkisuomettumisen aika jatkui helmikuuhun saakka

Petteri Orpo vaali-iltana tammikuussa 2022.
KIMMO BRANDT/COMPIC/All Over Press
Julkaistu 14.05.2022 13:05

MTV UUTISET - STT

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Suomessa on jatkunut tietynlainen jälkisuomettumisen aika kuluvan vuoden helmikuuhun saakka. Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Hän sanoi, että viimeisen 30 vuoden aikana Suomi on ollut selkeästi osa länttä EU:n jäsenenä ja syventänyt yhteistyötä Naton ja läntisten kumppaneiden kanssa olematta kuitenkaan Naton jäsen.

– Samalla aina Neuvostoliiton hajoamisesta viime helmikuun 24. päivään asti Suomessa on eletty tietynlaista jälkisuomettuneisuuden aikaa, hän sanoi.

Orpo katsoo, että yhteiskunta on halunnut uskoa taloussiteiden muokkaavan naapurin ajattelua.

Hänen mukaansa paikoin on oltu liian sinisilmäisiä Venäjän tarkoitusperien suhteen, ja nyt on yhteiskuntana virheiden tunnistamisen aika.

Orpo ei nostanut puheessaan esille, että jälkipyykkiä taloudellisesta keskinäisriippuvuudesta on käyty myös muualla Euroopassa. Suomettuminen sen sijaan on hahmotettu usein nimenomaan Suomen omaksi toimintamalliksi Neuvostoliiton naapurissa.  

Lue myös: Katso Sanna Marin puhe demareille kokonaisuudessaan: "Meidän tulisi hakea Naton jäseneksi, viipymättä"

Puolustuksen kolme tasoa

Orpo sanoi, että Nato-optiossakin oli osalle poliitikoista vielä pureskeltavaa, kun mielipideilmasto muuttui kertaheitolla Nato-myönteiseksi. Hänen mukaansa 24. helmikuuta kaikki muuttui, Venäjä petti lupauksensa ja tuli peiliin katsomisen aika.

– Viime kädessä Suomessa Nato-ohjat otti kuitenkin käsiinsä kansa. Kyllä kansa tietää! Kiitos siis suomalaisille, hän lausui.

Ilman kansakunnan yksituumaisuutta ja tukea tätä päätöstä ei nyt voitaisi tehdä, Orpo sanoi.

Orpon mukaan Suomen kauppapolitiikassa tulee aktiivisesti avata reittejä ja väyliä yrityksille toimia entistä voimakkaammin Yhdysvaltojen markkinoilla, kun idän autoritaaristen valtioiden riskit syventyvät ja realisoituvat ja kauppa Venäjän kanssa loppuu.

Suomen puolustus rakentuu jatkossa hänen mukaansa kolmelle tasolle. Nämä ovat oma vahva ja itsenäinen puolustus, puolustusyhteistyön tiivistyminen pohjoismaiden ja Britannian kanssa sekä Naton liittokunnan sotavoima taustalla.

Ukrainan sodasta Orpo sanoi muun muassa, että hän uskoo Ukrainan lopulta voittavan.

– Minä uskon vakaasti Ukrainan voittavan, koska lopulta aina vapaus voittaa, Orpo sanoi.

10:57img

Uutisaamussa pohdittiin huhtikuussa, antoiko Nato-myönteisyys kokoomukselle siivet.

Lue myös: Analyysi: Nato-hakemus kohtaa eduskunnassa vastaehdotuksen ja sitä seuraava äänestys on hyvä käänne

Tuoreimmat aiheesta

Petteri Orpo