Netissä on helppo häiritä entistä kumppania – tai huijata uutta. Jos nettisuhde vaikuttaa liian ihanalta ollakseen totta, se on luultavasti huijaus.
"Taannoin teinivuosina chattaillessa löysin "prinssini", saman ikäinen kiva poika jonka kanssa chattailin, ”mesetin” ja tekstasin. Viikon jälkeen sain tekstiviestin häneltä: hän kertoi tyttöystävänsä pakottaneen hänet kertomaan totuuden. Kyseessä oli noin 30-vuotias, naimisissa oleva henkilö, joka halusi vain pilailla kanssani."
Kiusaaminen ulottuu nykyisin usein virtuaalimaailmaan asti. Vaikka nettikiusaamista pidetään nuorten ongelmana, yhä useammin myös aikuiset syyllistyvät siihen.
Netissä on helppo häiritä entistä kumppania, kytätä häntä, mollata, ärsyttää tai trollata – siis kirjoittaa tahallisen provosoivia viestejä ja katsoa, kun ihmiset vihastuvat.
"Minuun otti yhteyttä nainen, jonka profiilikuvassa oli hieman etelä-eurooppalaisen näköinen, suomalaiseksi itseään sanova nainen. Kuvassa hän istui jonkin Välimeren maan katukahvilassa. Hän kirjoitti kyllä ihan selvää suomen kieltä ja vaikutti tutustumisen arvoiselta, mutta jo viidennessä nettiviestissä hän ilmoitteli olevansa pulassa – laskurästejä oli kertynyt yli 670 euroa. Hän ilmeisesti kokeili, kuinka helposti olisin lähettänyt hänelle rahaa? En lähettänyt."
Netin kiusaamistapauksissa rikosnimike on useimmiten kunnianloukkaus tai laiton uhkaus. Viettelyn keinoilla voidaan toteuttaa myös huijauksia. Konstaapeli Sari Kaartoahon mukaan Suomestakin löytyy tilanteita, joissa deittipalstan kautta on tutustuttu mukavanoloiseen naiseen tai mieheen, joka hetken kirjeenvaihtoa käytyä alkaa pyytää rahaa kaikenlaisiin tarpeisiin luvaten maksaa takaisin. Rahoja ei kuitenkaan koskaan näy, ja tämän huomattuaan huijattu tekee rikosilmoituksen petoksesta. ”Deittihuijareita" on sekä Suomesta että ulkomailta.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää vanhaa sääntöä: jos se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on sitä. Jos nettituttavan ehdotukset menevät outoon suuntaan, kannattaa pohtia, miksi hän puhuu juuri sinulle ja mitä sinulta tosiasiassa halutaan.
Oletko nähnyt nettideittikumppanisi esimerkiksi Skypen kautta, vai perustuuko ”suhteenne” valokuviin, joita voi varastaa netistä ylettömän helposti? Entä oletko kuullut deittikumppanisi äänen puhelimessa, vai oletteko pelkän kirjoitetun tekstin varassa?
"Minua on huijattu netissä. Tapailin erästä miestä parin kuukauden ajan, ensin kirjoiteltiin ja soiteltiin. Hän oli ison autofirman markkinointipäällikkö. Ystävättären avustuksella selvisi, että tämä oli naimisissa oleva mies. Suuttui hirveästi ja uhkaili kaikenlaisella, kuten poliisilla. Ei ole nähty sen jälkeen."
Huijari anoo yleensä huijattavalta muutamia satoja euroja – miten halpa hinta rakkaudesta! Mutta millaisia riskejä koituu siitä, jos toimii kuten nettikumppani kehottaa – siis lähettää sata euroa ihmiselle, jonka tuntee vain kuvan ja nettiviestin perusteella?
Nettihuijauksissa on tavallista, että huijarin tarjous on voimassa vain lyhyen aikaa. Jos tarkoitus on myydä jotain, tuotetta saa vain juuri nyt, kannattaa siis toimia nopeasti! Huijari käyttää hyväksi ihmisen tahtoa saada jotakin ainutkertaista sekä pelkoa siitä, että tämä ainutkertaisuus (kuten rakkaus) menee ohi suun.
On huomionarvoista, että viisumi Suomeen maksaa noin 35 – 60 euroa. Suomen rajalla ei tarvita rahaa, jos matkustajan kutsuja sitoutuu vastaamaan matkan aiheuttamista kuluista. Miksi "rakkaasi" siis tarvitsisi satoja ja taas satoja euroja? Rahan syytämisestä huolimatta nettikumppani ei myöskään koskaan saavu luoksesi: aina on luvassa lisää lippukustannuksia, laskuja, veroja, pankki- ja oikeusmaksuja tai muuta maksettavaa.
"Keväällä 2013 tutustuin sinkuille tarkoitetulla nettisaitilla naiseen, joka olikin jo parisuhteessa. Ikäväksi asian teki se, että tiedon jo olemassa olevasta suhteesta sain vasta kolme kuukautta tutustumisemme jälkeen, jolloin olin jo ehtinyt kiintyä ko. naiseen. Lopetin suhteemme, koska en halunnut kolmanneksi pyöräksi enkä "vieraaksi mieheksi", jonka luona poiketaan silloin, kun halutaan vaihtelua tylsään suhteeseen. Tunsin joutuneeni petoksen uhriksi."
Kiusaamistapauksessa aikuisten kannattaa ensin yrittää sovitella tilanne itse. Jos normaali puhe ei auta, voi olla yhteydessä nettipoliisiin. Netissä toimivat poliisit ovat kiusaamistapauksissa kansalaisten käytössä iästä riippumatta: he voivat ottaa poliisin nettiprofiililla yhteyttä kiusaajaan ja hillitä tilannetta. Tämän osalta on erittäin hyviä kokemuksia kiusaamisen loppumisesta.
Jos tilanne etenee rikosilmoitukseen asti, viestit on hyvä pitää tallessa mahdollista esitutkintaa varten.
Kursivoidut kohdat ovat lukijoidemme kertomuksia.