Psykologi varoittaa narsistien taktiikasta parisuhteessa: "Todellinen tragedia"

shutterstock_2274246083
Voiko narsistin lupaukseen luottaa?Shutterstock
Julkaistu 25.01.2025 19:12
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Psykologi varoittaa eräästä narsistien suosimasta taktiikasta parisuhteessa. 

New York Post uutisoi Los Angelesista kotoisin olevan psykologian tohtorin Ramani Durvasulan YouTubeen lataamasta varoitusvideosta.

Videolla käsitellään narsisteja parisuhteessa ja erityisesti erästä taktiikkaa, jota kyseiset ihmiset saattavat käyttää manipuloidakseen toisen pysymään suhteessa.

Durvasula varoittaa olla hairahtamatta narsistin "tulevaisuuden teeskentelyyn". Englanniksi Duvasula käyttää termiä: "Future-faking".

– Tulevaisuuden teeskentely ei ole tulevaisuudesta toiveikkaasti puhumista, se on vain toiveajattelua, Durvasula toteaa.

Manipulointitaktiikassa tulevaisuuden teeskentely tarkoittaa sitä, että henkilö lupailee kumppanilleen asioita, joita hänellä ei ole mitään aikomusta toteuttaa. 

– Tulevaisuuden teeskentelyssä henkilö yrittää houkutella jotain toiselta henkilöltä lupailemalla jotain tulevaisuudessa olevaa. Siinä on kyse siitä, että lupaus täyttyy, mikäli toinen henkilö pysyy suhteessa tai tekee jotain haluttua, Durvasula selventää.

Durvasulan mukaan tulevaisuutta teeskentelevän ihmisen tavoite ei ole muuttaa lupauksiaan todeksi. Sen sijaan he haluavat pitää parisuhteen kasassa tai saada jotain, mitä he haluavat partneriltaan – esimerkiksi ihailua, statusta tai muuta vastaavaa.

Lue myös: Luuletko tunnistavasi narsistin? Tällainen on "herkkä narsisti" – ei istu yleiseen mielikuvaan

Miltä tulevaisuus näyttää?

Yksi Durvasulan antama esimerkki siitä, mitä tulevaisuuden teeskentely voi olla, on, kun narsistinen ihminen kertoo kumppanilleen, että he muuttaisivat isompaan taloon seuraavana vuonna, kunhan kumppani ei käytä rahaa itseensä seuraavan 12 kuukauden aikana.

Ylivoimainen tulevaisuuden teeskentelyyn liittyvä valhe on hänen mukaansa kuitenkin se, kun narsisti lupaa kumppanilleen, että he kasvaisivat yhdessä vanhoiksi.

– Se on monelle narsistisessa avioliitossa elävälle ihmiselle todellinen tragedia, Durvasula kertoo. 

Durvasulan mukaan yhdessä vanhenemisen konsepti on täyttä arpapeliä, koska jommallekummalle parisuhde voi lopulta muuttua omaishoitosuhteeksi.

– On mahdollista, että narsistisen henkilön terveydentila huononee ennen sinua. Silloin sinulle jää melko epämiellyttävä tehtävä joutua huolehtimaan kiittämättömästä ja itsekkäästä ihmisestä, joka on tehnyt elämästäsi kurjaa, Durvasula varoittelee. 

Mistä tunnistaa rakkausriippuvaisen suhteen? Juttu jatkuu videon alla.

1:58imgMillaista on rakkausriippuvaisen elämä?

Voitko luottaa narsistin lupaukseen?

Kannattaa pohtia, onko narsisti hoitamassa sairasta puolisoaan vanhuuden päivillä.

– On myös mahdollista, että joudut vielä hirveämpään tilanteeseen ja jopa todennäköisempään vaihtoehtoon, jossa sinun terveytesi alkaa huononemaan ensin. Silloin sinun täytyy luottaa siihen, että kumppanisi oikeasti pitää sinusta huolta. Sairautesi tulee olemaan hänelle rasite, Duvasula kertoo.

Durvasula varoittaa, ettei narsisti koskaan pidä kumppanista huolta, kun tämä vanhenee, lupauksista huolimatta. 

– Minulla on runsaasti kokemusta ihmisistä, jotka ovat käyneet läpi tai yhä käyvät läpi narsistista intiimiä suhdetta 40, 50 tai jopa 60 vuoden ajalta, Durvasaula paljastaa. 

Hän kertoo, ettei yhteiskunta ole juuri puhunut narsismista vasta kuin hyvin äskettäin, ja siksi monet yli 40-vuotiaat sietävät toksisia parisuhteita. 

Katso myös: Ihmisen pimeä puoli – miksi jotkut valitsevat pahuuden? 

7:05imgMiksi ihmisestä tulee paha ja mikä pahuudelta suojelee? Sosiaalietiikan professori selittää pahuuden toimintamalleja.

Lue myös:

Narsismin merkit voi nähdä lapsuudessa – tähän vanhemman pitää kiinnittää huomiota

Ihmisen pimeä puoli – miksi jotkut valitsevat pahuuden? Professori: "Jos näkee, että manipulaatio on omalta kannalta edullisempaa..."

Tutkimus: Tässä asiassa narsisteilla todella menee paremmin kuin muilla

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post ja YouTube

Tuoreimmat aiheesta

Narsismi