Pfizerin ja Modernan koronarokotteilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin

10:22img
Lapsettomuutta ja syöpäriski? Ylilääkäri kommentoi viittä myyttiä koronarokotteesta
Julkaistu 09.07.2021 22:06
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on arvioinut, että Pfizerin ja Modernan koronarokotteilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin, kertoo Fimea tiedotteessaan.

Fimean mukaan arvio perustuu maailmanlaajuisiin tietoihin sekä tarkempaan arvioon eurooppalaisista sydänlihastulehdustapauksista.

Tapauksia on ilmoitettu Pfizerin Comirnaty-rokotteen saaneilla 145 ja Modernan Spikevax-rokotteen saaneilla 19.

Toukokuun loppuun mennessä Pfizerin rokotetta oli annettu 177 miljoonaa annosta ja Modernan 20 miljoonaa annosta, eli kyseessä on erittäin harvinainen haittavaikutus.

Euroopan alueella on ilmoitettu viisi kuolemaan johtanutta tapausta henkilöillä, jotka ovat olleet iäkkäitä tai joilla on ollut muita sairauksia. Rokotuksen jälkeen ilmaantuvat sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset ovat taudinkuvaltaan samanlaisia kuin muista syistä johtuvat sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset, Fimea kertoo.

PRAC:n mukaan sydänlihas- ja sydänpussitulehdukset ilmaantuvat yleensä 14 päivän sisällä rokottamisesta, useimmiten nuorilla miehillä ja toisen rokoteannoksen jälkeen.

Sydänlihas- ja sydänpussitulehduksen oireita ovat hengenahdistus, tykytys- ja rytmihäiriötuntemukset, sekä rintakipu. Jos näitä oireita ilmenee, tulee rokotuksen saaneen henkilön ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Sydänlihas- ja sydänpussitulehduksia esiintyy Euroopassa 1-10 tapausta 100 000 henkilöä kohden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteritutkimuksessa selvitetään parhaillaan, kuinka yleisiä sydänlihastulehdukset ovat Suomessa ja onko niitä ilmaantunut rokotetuilla enemmän kuin rokottamattomilla.

Alustavien tietojen valossa sydänlihastulehduksia ei toistaiseksi ole havaittu enempää rokotetuilla saman ikäisiin rokottamattomiin verrattuna.

Lue myös: Voiko koronarokote aiheuttaa lapsettomuutta, entä kasvaako syöpäriski? Ylilääkäri kommentoi hurjimpia väitteitä rokotteista

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus