Philae-laskeutuja saattoi löytää elämää avaruudesta

Taiteilijan simulaatio, jossa esiteltiin Euroopan avaruusjärjestön ESAn Rosetta-luotaimen laskeutumisaluksen Philaen laskeutumista komeetta P67/Churymov-Gerasimenkolle,  Ilmatieteen laitoksen landing partyssa Helsingissä 12. marraskuuta 2014.
Rosetta-luotaimen lähettämä Philae-laskeutuja on saattanut löytää eloperäisen aineen läsnäoloon viittaavia merkkejä komeetalta. Taiteilijan simulaatio.Lehtikuva
Julkaistu 06.07.2015 15:03

MTV UUTISET - STT

Huipputähtitieteilijöiden mielestä Philae-laskeutujan tutkimalla komeetalla saattaa olla elämää.

The Guardian -lehti kertoo, että brittitutkijoiden mukaan Tshurjumovin‒Gerasimenkon komeetan tietyt ominaisuudet, kuten sen jäistä pintaa peittävä musta hiilivetykuori, johtuvat eloperäisen aineen läsnäolosta pinnan alla.

Professori Chandra Wickramasinghen mukaan auringon lämpö sulattaa jatkuvasti komeetan pinnan mustaa ainetta, mutta samalla uutta ainetta syntyy rivakkaan tahtiin. Hän kertoo komeetalta saatujen tietojen osoittavan, että mikro-organismeilla voi olla tekemistä pinnan korjautumisen ja koostumuksen, sekä komeetan jäisten rakenteiden kanssa.

Laskeutujaa kantanut ja tällä hetkellä komeettaa kiertävä Rosetta-luotain on myös poiminut eloperäistä ainetta, joka muistuttaa virushiukkasia.

The Guardianin mukaan Wickramasinghe ja tohtori Max Wallis ovat tehneet tietokonesimulaatioita, jotka viittaavat siihen, että komeetan jäisen pinnan alla olevissa "vesistöissä" saattaisi elää mikrobeja.

Heidän tutkimuksensa mukaan jäätymistä estäviä suoloja sisältävät eliöt voivat toimia jopa -40 celsiusasteessa. Tutkijoiden mukaan nämä mikrobit voivat muistuttaa Maassa tavattuja ekstremofiilejä, joita on löydetty maan elinkelvottomimmista paikoista, kuten arktisista vesistä tai kuumista geysireistä.

Philae heräsi "talviunesta"

Rosetta-luotaimen kyydissä Tshurjumovin‒Gerasimenkon komeetalle matkanneen Philaen laskeutui komeetalle marraskuussa. Laskeutuminen myös 67P-nimellä tunnetulle komeetalle ei kuitenkaan täysin onnistunut, ja laskeutuja päätyi komeetan pinnalla varjoisaan koloon, mikä on vaikeuttanut aurinkokennojen toimintaa ja akkujen lataamista. Philae vietti puoli vuotta horrostilassa ja aktivoitui kesäkuun alussa. Siitä asti laskeutuja on lähettänyt komeetalta keräämiään tietoja Maahan Rosettan kautta.

Euroopan avaruusjärjestö Esan laskeutujassa on mukana myös Suomessa suunniteltuja osia, jotka muun muassa mittaavat komeetan vesipitoisuutta. Tavoitteena on selvittää, onko maapallon vesi mahdollisesti peräisin komeetoilta.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat