Marsin pinnalla on havaittu erikoisia kuvioita, jotka muistuttavat ulkonäöltään hämähäkkejä. Nasa kertoo, että Marsin pintaa kartoittaneet luotaimet ovat havainneet hämähäkkikuvioita vuodesta 2003 lähtien.
Marsin pinnan pölyyn syntyneet muodostelmat ovat olleet jopa kilometrin mittaisia ja niitä on havaittu usein rykelmissä. Niitä on havaittu satelliittikuvissa Marsin eteläisellä napa-alueen kevätaikaan.
Muodostelmien syntytapa on ollut kuitenkin osittain mysteeri. Nyt Nasan tutkijat ovat onnistuneet havainnollistamaan syntymekanismin laboratoriokokeissaan.
Kiefferin malli
Marsin olosuhteet ovat talvikautena niin kylmät, että hiilidioksidi muuttuu kaasumaisesta olotilasta jääksi.
Geofyysikko Hugh Kiefferin mukaan nimetyn Kiefferin mallin mukaan ilmakehän hiilidioksidi jäätyy planeetan pinnalle kylmän talvikauden aikana.
Keväällä lämpötilan noustessa hiilidioksidijää muuttuu taas kaasuksi. Kaasu vapautuu jäästä aiheuttaen jäiseen pintaan pieniä räjähdyksiä. Samalla kaasun mukana vapautuu pinnalle tummempaa pölyainesta. Jään haihduttua jäljelle jää vain hämähäkkiä muistuttava arpi Marsin pinnalle.
Nasan tutkijat pyrkivät toistamaan prosessin laboratoriossa käyttämällä Marsin oloja simuloivaa DUSTIE-laitetta (Dirty Under-vacuum Simulation Testbed for Icy Environments).
Lue myös: Neljä ihmistä vietti vuoden Marsin kaltaisissa oloissa – tällainen kokemus se oli
Tutkijat onnistuivat luomaan koetilanteessa hiilidioksidijään aiheuttaman räjähdyksen.
– Oli myöhäinen perjantai-ilta ja laboratorion hoitaja ryntäsi sisään kuultuaan huutoni. Hän luuli, että laboratoriossa on tapahtunut onnettomuus, kertoo Nasan planeettatutkija Lauren Mc Keown.
Ja todellakin, koekammion olosuhteet olivat luoneet pienoiskoossa samanlaisen hämähäkkikuvion pölyyn, kuin Marsissakin. Hiilidioksidikaasu oli lämmettyään virrannut maa-aineksesta kuljettaen samalla pölyä mukanaan.
Lue myös: Tutkimus: Marsin napa-alueella piilee vettä, vaikka pakkasta on yli 70 astetta
Tutkijoille tuli kuitenkin yllätyksenä se, että jää oli kokeessa sitoutunut pölykerroksen sisälle eikä sen päälle, kuten oli luultu. Kiefferin mallin havaittiin kuitenkin selittävän täsmällisesti hämähäkkimuodostelmien syntyprosessin.
Tutkimus on julkaistu The Planetary Science Journal -julkaisussa.
4:10