Philae-laskeutuja yritetään nopeasti saada tekemään uusia mittauksia

Philaen lähettämät kuvat
Julkaistu 15.06.2015 18:31
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Seitsemän kuukauden horroksesta herännyt Philae-laskeutuja yritetään saada nopeasti jatkamaan kesken jääneitä tutkimuksia. Ensimmäiset mittaukset tehdään Ilmatieteen laitoksen mittalaitteella, joka mittaa komeetan vesipitoisuutta. Mittausten odotetaan tapahtuvan lähipäivinä. 

Churyumov-Gerasimenko -komeetan sivuseinämällä seisovaan Philae-laskeutujaan saatiin yhteys myöhään lauantai-iltana ensimmäistä kertaa marraskuun puolivälin jälkeen. Ensimmäinen yhteys kesti 85 sekuntia ja laskeutuja ehti lähettää maahan lisää tietoja.

Ilmatieteen laitoksella odotetaan nyt, että laskeutuja alkaa tehdä uusia mittauksia. Ensimmäisenä käynnistetään Ilmatieteen laitoksen mittalaite, joka selvittää komeetan vesipitoisuutta.

- Me ainakin haluamme tietää, kuinka paljon siellä on sitä vettä. Eli jos meidän mittaussarjamme tämän näyttää, niin se on yksi tämän mission tärkeimmistä tiedoista. Marraskuussa saatiin moniselitteisiä mittaustuloksia, joita oli hankala tulkita. Nyt toivottavasti saadaan näihin mittauksiin selko ja päästään eteenpäin, toivoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth.

Rosetta  laskeutuja  komeetta

Ensin käynnistyy suomalainen mittalaite

Mittausten pitäisi alkaa lähipäivinä. Niillä selvitetään, onko maan vesi peräisin komeetoilta ja antoivatko komeettojen törmäykset alkysysäyksen elämälle maapallolla.

- Tällä hetkellä analysoidaan sitä tilannedataa. Sen jälkeen tänä iltana lähetetään sinne mittauskomentosarja. Tämän mittauskomentosarjan ensimmäiset 12 minuuttia on todellakin tämä Ilmatieteen laitoksen PP-mittaus. Ihan heti ei kuitenkaan mitata vaan ensimmäisenä analysoidaan semmoinen hyvä hetki, jolloin voidaan mitata. Sitten lähetetään sinne komento, että nyt ala mitata. Tässä lähipäivinä se mittaus tapahtuu, kuvailee Palmroth.

Tutkijat toivovat hartaasti, että laskeutuja saa riittävästi valoa, jotta aurinkopaneelit latautuvat.

- Akut ovat täynnä ja aurinkopaneelit toimivat. Philaen pitäisi toimia ainakin syyskuuhun asti, mutta kaikki riippuu siitä, paljonko komeetalla on aurinkoa. Nyt juuri tarkastetaan sitä, millainen aurinko-olosuhde siellä on. Myös Philaella odotetaan aurinkoista juhannusta, naurahtaa Minna Palmroth.

Taiteilijan näkemys Rosetta-luotaimesta komeetta 67P:n luona

Sijainti kolossa suojaa auringolta

Laskeutujan päätyminen pimeään koloon aivan eri paikkaan kuin oli tarkoitus, saattaa lopulta osoittautua onnekkaaksi sattumaksi. Komeetta nimittäin lähestyy koko ajan aurinkoa.

- Tämä kolo oli osittain onni, koska se kolo suojaa sitä auringon paahteelta ja nämä mittaukset voivat jatkua esimerkiksi syyskuuhun asti, toteaa Palmroth.

Komeetalla on 70 astetta pakkasta, mutta Philae on nyt lämmittänyt itsensä 35 pakkasasteeseen, jolloin mittauksia voidaan tehdä.

Jo tähän mennessä on saatu paljon uutta tietoa komeettojen rakenteesta.

- Ensinnäkin se, että komeetta on kova kuin betoni tai paljon kovempi kuin betoni. Tämä oli suuri yllätys ja itse asiassa syy siihen, mitä varten kiinnittyminen ei alunperin onnistunut siihen komeetan pinnalle. Tämä oli todella yllätys. Toinen asia, mikä sieltä on löytynyt, on että se komeetan sisusta on hyvin hyvin höttöistä ainetta, ehkäpä jäälohkareita ja pölyä, semmoinen löyhä lohkarekasa, arvelee tutkimusprofessori Minna Palmroth.

Komeetalta on myös löytynyt orgaanisia aineita. Se on edellytys sille, että maapallon elämä voisi olla peräisin komeettojen törmäyksistä. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa