Pienellä jipolla voisit kasvattaa lihaksia vaikka söisit vähemmän – Arnold Schwarzenegger huomasi yllätyksen: "Anabolinen vaikutus"

Arnold Schwarzenegger palaa jälleen legendaariseksi tuhoajaksi– ”T-800 soveltaa enemmän ihmiskäyttäytymistä”  0:37
Arnold Schwarzenegger T-101-hahmona Terminator: Dark Fate -elokuvassa.

Kehonrakennuslegenda Arnold Schwarzenegger on jakanut tutkimukseen pohjautuvan palautusjuomavinkin, jolla lihaskasvua voisi mahdollisesti edistää vaikka söisi vähäisemmin. 

Kehonrakennuksen arvostetuimman kilpailun Mr. Olympian seitsemästi urallaan voittanut Schwarzenegger tietää omakohtaisesti paljon proteiinipitoisen ruokavalion merkityksestä. Proteiini auttaa lihasmassan ja voiman kasvattamisen lisäksi painonpudotuksessa.

Olkoonkin että esimerkiksi aloitteleva harjoittelija voi kehittyä helpommin kalorivajeessakin, Schwarzenegger huomauttaa Arnold’s Pump Clubin uutiskirjeessään perussäännöstä: lihaskasvun maksimoimiseksi on syötävä kulutusta enemmän.

– Uusi tutkimus saattaa kuitenkin tarjota uuden vihjeen, jolla voisit taivuttaa sääntöjä lihasten rakentamisen parantamiseksi samalla kun syöt vähemmän, Schwarzenegger huomioi.

Kyse on vertaisarvioidussa Medicine & Science in Sports & Exercisessa julkaistusta tutkimuksesta. Tutkijat havaitsivat, että proteiinin ja ylimääräisten välttämättömien aminohappojen (EAA-ravintolisien) yhdistäminen voi auttaa kasvattamaan lihasproteiinisynteesiä eli luomaan uusia lihassoluja jopa vähäisemmällä kilokalorien määrällä eli pienemmällä ravinnolla.

Yllätys

Lihasproteiinisynteesi tavallisesti heikkenee syötyjä kilokaloreita vähentämällä, kun esimerkiksi yritetään pudottaa painoa. Tutkijat lähtivät selvittämään, voitaisiinko lihasproteiinisynteesi kuitenkin pitää korkeana pienemmällä energiansaannilla.

Tutkimuksessa juotiin harjoitusten jälkeen palautusjuomia kalorivaje säilyttäen. Osa osallistuneista joi heraproteiinia ja hiilihydraatteja sisältänyttä palautusjuomaa ilman lisiä. Tätä joukkoa vertailtiin osallistuneisiin, joilla samaan palautusjuomaan oli lisätty joko välttämättömiä aminohappoja tai hiilihydraatteja.

– Lisättyjä aminohappoja sisältäneellä palautusjuomalla oli anabolinen vaikutus. Proteiinisynteesi lisääntyi 30 prosentilla ja lihasproteiinien hajoaminen väheni (molemmat hyödyttävät lihasten rakentamista). Tasot olivat yllättäen sellaisia, ​​mitä odottaisi, jos kaloreita ei vähennettäisi.

Lisäämällä palautusjuomaan välttämättömiä aminohappoja voisi siis tutkimuksen perusteella tehostaa lihasproteiinisynteesiä 30 prosenttia.

Pieni riski

Schwarzenegger toteaa, että on kuitenkin vaikea sanoa, miten paljon lisätty EAA vaikuttaa lihasten kokonaiskasvuun.

– Muissa tutkimuksissa on toistuvasti havaittu, että päivässä syömäsi proteiinin kokonaismäärä määrittää lihasten kasvua enemmän kuin proteiinisynteesin vauhdittaminen harjoitusten jälkeen.

Schwarzenegger pui, että lisätystä EAA:sta tarvitaan lisää tutkimuksia, joissa kulutetaan erilaisia määriä proteiinia. On analysoitava kokonaislihaskasvua, jotta voidaan ymmärtää, saadaanko lisätystä EAA:sta etua.

Schwarzenegger niputtaa, että on pieni riski testata lisättyä EAA:ta treenien jälkeen, mutta se maksaa enemmän – EAA on jopa useimpia proteiinijauheita kalliimpaa.

– Uskomme edelleen, että proteiinin kokonaismäärällä on eniten merkitystä, mutta seuraamme mahdollisia lisätutkimuksia.

Lue myös:

    Uusimmat