Alkoholi ei säily ikuisesti – näistä merkeistä tunnistat, ovatko juomasi vielä juomakelpoisia

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin suomalaisten alkoholikulttuurista.

Maistaminen ja haistaminen ovat asioita, joilla alkoholin kunto selviää varmimmin. 

Yhä useampi nautiskelija valmistaa erilaisia drinkkejä myös kotioloissa. Drinkit vaativat erilaisia ainesosia, ja pian saatat huomata omaavasi kunnon varaston erilaisia alkoholeja. Jos drinkkejä ei tule tehtyä joka ilta, saattaa mieliin hiipiä kysymys siitä, voivatko alkoholijuomat pilaantua.

The Insider -sivuston mukaan pilaantuminen riippuu pitkälti alkoholityypistä.

Ole tarkkana kermapohjaisten liköörien kanssa 

Yli 40-prosenttisten alkoholijuomien kohdalla pilaantumisesta ei tarvitse olla huolissaan; ne eivät pilaannu samaan tapaan kuin ruoka, eli niiden juominen ei tee sinua sairaaksi.

Sen sijaan alkoholi voi hapettua ja muuttaa juoman makua. Kaapin perälle jääneestä pullosta tehty drinkki voi siis maistua hieman erilaiselta kuin vasta avatusta pullosta tehtynä. 

Alkoholijuomiin erikoistunut kouluttaja Diana Novakin mukaan brandy, rommi, gini ja tequila eivät pilaannu, mutta toisin on väkevien, viinipohjaisten juomien laita. Esimerkiksi vermutti ja sherry muuttavat ajan myötä makuaan ja väriään, joten näitä juomia ei kannata säilöä kovinkaan pitkään avaamisen jälkeen.

Kermapohjaiset juomat ovat taas täysin oma lukunsa. Kermapohjaiset liköörit muuttavat Novakin mukaan merkittävästi makuaan ja väriään pullon avaamisen jälkeen. Myös juoman rakenne saattaa muuttua ja juoman ainesosat erottua tai juoksuttua.

– Suosittelen tarkastamaan ne kuukausittain varmistaakseni, että rakenne on pysynyt samana. Yleisesti ottaen suosittelen nauttimaan kermapohjaiset liköörit 9–15 kuukauden kuluessa.

Sama neuvo koskee myös sokeripohjaisia liköörejä.

Pilaantuneen alkoholin nauttiminen ei ole vaarallista

Jos et ole täysin varma siitä, onko alkoholi mennyt pilalle, kannattaa ottaa aistit apuun. Novakin mukaan vermutti alkaa pilaannuttuaan maistua worcestershire kastikkeelle, kun taas liköörien kohdalla värin ja rakenteen arvioiminen on paras tapa selvittää alkoholin kunto.

Jos kuitenkin nautit pilalle mennyttä alkoholia, tämä ei aiheuta sinulle ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita. Yleensä merkittävin ero tuoreeseen tisleeseen on se, että pilalle mennyt juoma ei tarjoa yhtä suurta elämystä kuin ennen.

Pahimmassa tapauksessa päätäsi saattaa jyskyttää seuraavana päivänä tavallista enemmän tai vatsasi heittää hieman kärrynpyörää. Näin on etenkin kermapohjaisten liköörien kohdalla.

Lähde: TheInsider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!