Seuraavien juomien kohdalla pakkaukseen merkittyjä päiväyksiä kannattaa todellakin noudattaa. Asiantuntijoiden mukaan vanhentuneiden tuotteiden nauttiminen ei ole riskin arvoista.
Katso videolta herkullisen raparperimehun resepti.
Jokainen meistä on joskus juonut vanhentunutta maitoa ilman seurauksia. Vaikka monet tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia vielä päiväyksen umpeuduttuakin, yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston elintarviketieteen professori Don Schaffnerin mukaan aivan kaikkien tuotteiden kohdalla ei kannata ottaa riskiä.
Elintarvikealan asiantuntijat listasivat Good House Keeping -sivustolle joukon juomia, joiden päiväyksiä kannatta seurata tarkkaan.
Raakamaitotuotteet
Suurin osa kauppojen hyllyiltä löytyvistä maitotuotteista on pastöroitu. Pastöroinnin avulla elintarvikkeen säilyvyyttä ja turvallisuutta parannetaan tuhoamalla mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit, mutta käsittelemättömien raakamaitotuotteiden kohdalla tätä toimenpidettä ei suoriteta.
Raakamaitojen ei suositella juotavaksi viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sillä pastöroimaton maito on erinomainen kasvualusta mikrobeille, ja ne kasvavat siinä hyvin jääkaappisäilytyksestä huolimatta.
E. coli -bakeeri on yleisin pastöroimattomiin juomiin liittyvä taudinaiheuttaja, mutta se ei ole suinkaan ainoa. Elintarviketutkimusinstituutin apulaispäällikkö Kathleen Glassin mukaan listerian riski on pastöroimattomassa maidossa suuri, vaikka sitä säilytettäisiinkin jääkaapissa.
100-prosenttiset kasvismehut
Hedelmämehut, kuten omena-, appelsiini- ja tomaattimehut ovat yleensä happamia. Happo suojaa elintarvikkeita taudinaiheuttajia vastaan, sillä bakteerit eivät viihdy happamassa ympäristössä. Tuoreet vihannesmehut ovat sen sijaan riskialttiimpia bakteereille, eikä niitä Glassin mukaan kannatakaan nauttia päivämäärän umpeutumisen jälkeen.
Kylmäpastöroidut mehut
Pastörointi on menetelmä, jota käytetään pidentämään myös mehujen säilyvyyttä. Huono puoli tässä menetelmässä on, että se tuhoaa samalla myös vitamiineja.
Jotkut valmistajat ovat ratkaisseet tämän säilyvyyteen ja ravintoaineisiin liittyvän ongelman kylmäpastöroinnin, eli HPP-menetelmän avulla. Vaikka menetelmä kuulostaa tehokkaalta, asiantuntija muistuttaa, että tämä menetelmä ei tuhoa mikrobeja yhtä hyvin kuin perinteinen pastörointi.
– Kylmäpastörointi ole aivan yhtä tehokas. Kylmäpastöroitujen mehujen säilyvyysaika on lyhyempi kuin kuumassa lämpötilassa pastöroitujen tuotteiden etenkin silloin, jos ne eivät sisällä hedelmää, Glass kertoo.
Väärässä lämpötilassa pidetyt juomat
Koska kylmäsäilytystä vaativat tuotteet menevät luonnollisesti pilalle huoneenlämmössä säilyviä tuotteita nopeammin, kannattaa lämpötilojen kanssa olla tarkkana.
Asiantuntija kertoo aina tarkastavansa kaupan maito- ja muiden kylmäosastojen laitteiden lämpötilat riskin välttämiseksi. Myös kotijääkaapin lämpötilaa kannattaa tarkkailla, sillä väärässä lämpötilassa säilyttäminen lisää bakteerien kasvua ja sa ne pilaantumaan yllättävän nopeasti.
LUE MYÖS: Kananmunat säilyvät jopa kuukausia – kunhan et tee tätä yleistä virhettä
Lähde: Goodhousekeeping