Alkoholijuomat voivat aiheuttaa yllättäviä allergisia reaktioita – pahimmillaan "pisarakin voi olla liikaa"

8:45imgKATSO MYÖS: Siedätyshoidon ABC - näin siitepölyallergiasta voi päästä eroon.
Julkaistu 02.07.2023 07:17

Emmi Niiniaho

Alkoholijuomat saattavat aiheuttaa jopa yllättäviä allergisia reaktioita, sillä varsinkin juomasekoituksista voi olla hankala hahmottaa, mitä kaikkea ne sisältävät. 

Ruoka-aineallergioista ollaan yleensä hyvin tietoisia, kun valitaan kaupasta aineksia tai ravintolasta ruokaa.

Yhtä hyvin ei kuitenkaan välttämättä syynätä juomien tuoteselosteita tai kysellä baarissa, mitä kaikkea cocktailiin tulee.

Tavallisimpien allergian aiheuttajien lisäksi alkoholijuomista saattaa löytyä myös yllättäviä allergian aiheuttajia joko ainesosista tai juoman valmistustavasta.

– Alkoholiallergia on hyvin harvinainen, mutta kaikki muut aineet, joita juomissa käytetään voivat allergisoida yleisemmin, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo.

Reaktion aiheuttajan lisäksi voi olla ajoittain hankala hahmottaa, onko kyseessä todella allergiasta, yliherkkyydestä vai onko alkoholia yksinkertaisesti tullut nautittua liikaa.

Lue myös: Nainen sai väärän ruoan lentokoneessa – painajaismainen lopputulos: "Elämäni pahin lento"

Pakolliset merkinnät eivät kata kaikkea

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Suomessa on EU:n direktiivien myötä säädetty laki elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Laissa mainitaan yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet, jotka on merkittävä elintarvikepakkauksiin. Näitä ruoka-aineita ovat:

  • vehnä, ruis, ohra, speltti, kamut-vilja, kaura, muut viljatuotteet
  • kala
  • äyriäiset 
  • nilviäiset
  • kananmuna
  • pähkinät, manteli
  • seesaminsiemenet
  • maapähkinä
  • soija
  • maito
  • selleri
  • sinappi
  • lupiini
  • rikkidioksidi ja sulfiitit (>10 mg/kg tai litra).

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Ijäs kertoo, että alkoholijuomien pakkauksissa pitäisi ilmoittaa Euroopan unionin määrittelemät 14 pakollista eniten allergiaa aiheuttavaa ainesosaa.

Jos aine ei lukeudu ”pakollisiin ilmoitettaviin”, sitä ei periaatteessa tarvitse listata ainesosaluetteloon. Toisin sanoen, jos satut olemaan allerginen jollekin hieman harvinaisemmalle ainesosalle, sitä voi olla hankala bongata pakkauksesta.

– Toki pitää ilmoittaa, jos juomassa on käytetty tiettyjä makeutusaineita, kuten aspartaamia tai jos juomassa on korkea kofeiinipitoisuus, Ijäs kertoo.

Osa ihmisistä on todella allergisia väriaineille, Ijäksen mukaan useimmiten juuri punaisille, kuten karmiinille.

– Ne ovat sellaisia, että ei niitä välttämättä tarvitse tuoteselosteessa ilmoitella.

Valviran sivuilla kerrotaan, että viinien ainesosaluettelo on tulossa pakolliseksi 8.12.2023 alkaen.

Lue myös: Vaikuttavatko hyttysen pistot alkukesästä suuremmilta kuin myöhemmin? Tästä se johtuu

Yllättävät allergian aiheuttajat

Keliaakikot osaavat todennäköisesti etsiä juomista "gluteeniton"-merkintää ja maitoallergikotkin ehkä tutkivat tuoteselosteita tarkemmalla silmällä.

Allergia tai yliherkkyys juomissa käytettäville rikkiyhdisteille ja sulfiiteille saattaa tulla kuitenkin jopa hieman yllätyksenä.

viini, kippisJoidenkin viinien sisältämät sulfiitit voivat aiheuttaa kehossa reaktion.Shutterstock

Jos kuivatuissa hedelmissä säilöntäaineena käytetyt sulfiitit ovat aiheuttaneet allergisen reaktion, samaa kannattaa olettaa esimerkiksi viinistä, jossa on käytetty samaisia sulfiitteja.

– Alkoholijuomissa käytetyt mausteet voivat olla myös vähän yllättäviä, joita ei välttämättä osaa etukäteen pohtia, Ijäs sanoo.

Keväällä siitepölyaikaan juomissa käytetyt tuoreet hedelmät tai marjat voivat Ijäksen mukaan myös aiheuttaa allergiaa.

Allergiaa saattavat aiheuttaa myös jotkin hiivat, joita käytetään juomien valmistuksessa.

Lue myös: Milloin astmatutkimuksiin? Pitkittyneiden oireiden riskinä parantumattomat muutokset keuhkoissa

Juomien tilaaminen ravintolassa

Allerginen reaktio voi olla pahimmillaan anafylaktinen, eli henkeä uhkaava reaktio, vaikka Suomessa Ijäksen mukaan harvemmin allergiat aiheuttavat kuolemaa.

– Muistaakseni edellinen Suomessa anafylaksiaan kuollut henkilö taisi nauttia jonkin cocktailin baarissa, eikä tajunnut, että siinä on maitoa. Hän oli maidolle hengenvaarallisesti allerginen.

Jos allergia on hyvin vakava, juomien sisältämät allergiat kannattaa ottaa siis yhtä tosissaan kuin ruokienkin sisältämät.

– Pisarakin voi olla liikaa.

drinkki, cocktail, kippisDrinkkiä tilatessaan kannattaa kertoa henkilökunnalle omat allergiansa, jolloin pystytään valitsemaan parhaiten sopiva juoma.Shutterstock

Tässäkään tapauksessa allergisen reaktion aiheuttajana ei ollut itse alkoholi vaan muu ainesosa.

Ravintolassa cocktaileja tilatessaan kannattaakin kertoa baarimestarille allergiansa, jolloin henkilökunta voi suositella sopivaa drinkkiä.

Ijäs suosittelee kertomaan allergioista myös kavereille, jotta myös he voivat illan tiimellyksessä pitää huolta siitä, ettei kaverille tarjota allergisoivaa juomaa.

Lue myös: Anne löysi raudanpuutteesta selityksen omille ja lastensa oireille – "Kolme vuotta piinanneet oireet helpottivat kuin silmänräpäyksessä"

Punaviinipääsärky – totta vai tarua?

Ijäksen mukaan asiantuntijoilla ei ole täyttä yhteisymmärrystä niin sanotusta punaviinipäänsärystä, jonka sanotaan johtuvan histamiinin vapauttajista

– Joidenkin mukaan esimerkiksi punaviini aiheuttaa voimakkaasti oireita ja on ajateltu, että se johtuisi juuri histamiinin vapauttajista, kuten tonnikalastakin puhutaan. Tutkimuksissa ei ole tällaista kuitenkaan havaittu, Ijäs toteaa.

Vaikka joidenkin asiantuntijoiden mielestä punaviinipäänsärylle ei ole tieteellistä näyttöä, jotkut ihmiset kuitenkin kokevat sen hyvin vahvasti.

Ijäs muistuttaa, että ihmisten kehot reagoivat hyvin eri tavoilla, mistä johtuu myös niin sanottu flush-reaktio.

– Verisuonisto avautuu alkoholin vaikutuksista ja sitä kautta iho alkaa punottamaan. Toiset ovat herkempiä elimistön erilaisille reaktioille.

Äkillinen reaktio kestää yleensä vain muutaman kymmenen minuutin ajan ja punoitusta on etenkin kasvoilla ja kaulalla.

Lue myös: Keliakia kurittaa kukkaroa, ja siinä piilee vaara: "Riski on ilmiselvä"

Lue myös: "Ei tarvitse keksiä tekosyitä" – miten toimia, jos kumppanin alkoholinkäyttö ei tunnu olevan enää hallinnassa?

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Katso myös: Yömyssyt historiaan alkoholi on surkea unilääke

9:48img

Alkoholihömpsy ennen nukkumaanmenoa voi tuoda rentouttavan olon, mutta tavaksi yömyssyä ei suositella. Asiantuntijoiden mielestä sen tulisikin jäädä historian hämäriin.

Tuoreimmat aiheesta

Allergiat