Pietarissa asuva Pertti ei pääse Suomeen – Venäjällä aktiivisesti käyvät suomalaiset kertovat, miten itärajan sulku vaikuttaa heihin

LK260724 Aintti Kuukka
STT:n haastattelema Antti Kuukka Lappeenrannassa 18. heinäkuuta 2024.Lehtikuva
Julkaistu 26.07.2024 07:59

MTV UUTISET – STT

Itärajan sulku on vaikuttanut monen ihmisen liikkumiseen ja perhe-elämään. Pietarissa asuva Pertti kokee, että tavallisia ihmisiä rangaistaan liian kovalla kädellä.

Maanantaina voimaan tullut uusi käännytyslaki on herättänyt kysymyksiä siitä, voitaisiinko itärajalla avata jo jokin rajanylityspaikoista. Käännytyslakia perusteltiin esimerkiksi sillä, että sen myötä itärajaa voitaisiin avata jälleen liikenteelle.

Suomen ja Venäjän maarajan ylityspaikat ovat olleet yli puolen vuoden ajan kiinni junille tarkoitettua Vainikkalan raja-asemaa lukuun ottamatta. Täyssulku on vaikuttanut monen ihmisen liikkumiseen ja perhe-elämään.

Lue myös: Itäraja tuskin saadaan auki aivan lähiaikoina, arvioi Rajavartiolaitos

Lappeenrantalainen Antti Kuukka on käynyt Pietarissa metallimusiikkikeikoilla aktiivisesti vuodesta 2017 asti. Hän kertoo STT:lle saaneensa keikoilla paljon paikallisia ystäviä.

Venäjällä hän on käynyt jo lapsena isänsä mukana, kun perhe kävi Viipurissa tankkausreissuilla.

– Muistan, kun isä kysyi, että lähdetkö mukaan Venäjälle vai päivähoitoon. Tulin sitten mieluummin istumaan autoon, hän kertoo.

Kuukka toivoo itärajan avautuvan henkilöliikenteelle, jotta hänen Venäjällä asuvat ystävänsä voisivat käydä Suomessa kyläilemässä.

Joutui kuulusteluun rajalla

Kuukka itse ei pääse vielä neljään vuoteen Venäjälle, sillä viime vuoden heinäkuussa hän sai viiden vuoden maahantulokiellon, kun oli menossa Pietariin ystäväpariskunnan kyydissä.

Kuukka sanoo, että häntä kuulusteltiin tuolloin siitä, miksi hänellä on bisnesviisumi. Hän kertoo saaneensa asian perusteltua sillä, että hän auttaa paikallisia keikkajärjestäjiä liiketoiminnassa.

Tämän jälkeen Kuukka joutui kertomansa mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n kuulusteltavaksi yli kolmeksi tunniksi.

– He olivat ilmeisesti seuranneet meitä. Meidän kaveripiiristä oli otettu valokuvia, ja olimme mukamas Venäjän hallintoa vastaan, hän kertoo.

Kuukka mainitsee, että joidenkin bändi-illoissa olleiden yhtyeiden sanoituksissa on ollut poliittisia kannanottoja. Hän ihmettelee kuitenkin viranomaisten voimakkaita reaktioita.

Loppujen lopuksi hänet käännytettiin Suomeen viiden vuoden maahantulokiellon kera.

Ei pääse käymään Suomessa

Pietarissa vaimonsa kanssa tällä hetkellä asuva Pertti Paldanius toivoo, että raja avattaisiin, jotta he pääsisivät kulkemaan Paldaniuksen Lappeenrannan-asunnolle.

Hän kertoo STT:lle puhelimitse, ettei usko rajan pysyvän pitkään auki, vaikka sen aukaisemista kokeiltaisiinkin.

– En usko rajan auki pysymiseen pätkääkään, Paldanius sanoo.

Lue myös: Mari Rantanen kertoo, miksi käännytyslaki meni tunteisiin

Tällä hetkellä Lappeenrannassa käyminen vaimon kanssa ei Paldaniuksen mukaan ole realistista, sillä matka Venäjältä Viron kautta Suomeen kestää noin 16 tuntia.

– Aiemmin pääsi noin neljässä tunnissa ovelta ovelle Nuijamaan tai Vaalimaan kautta, hän sanoo.

Hän on asunut yli kymmenen vuotta Lappeenrannan Ylämaalla, jossa hän tutustui venäläisiin naapureihinsa ja nykyiseen vaimoonsa.

– Tarkoitus on ollut, että meillä on kaksi asuinpaikkaa kokoaikaisessa käytössä. Ajatus on ollut, että kesät asutaan Ylämaalla ja talvet Pietarissa, hän kertoo.

Venäläiset haluavat eroon kiinteistöistä

Paldaniuksen asunnon lisäksi Etelä-Karjalassa on tyhjillään useiden venäläisten kiinteistöjä.

Kiinteistönvälitystoimisto In and Outin yrittäjä Ensio Pulkkinen kertoo STT:lle puhelimitse, että venäläiset pyrkivät kiinteistöistään eroon, koska niitä ei pääse käyttämään, kun raja on kiinni.

– Vuoden 2020 jälkeen kun ei ole päässyt käymään, niin ei kiinteistöistä ole muuta kuin kuluja, hän toteaa.

Suomen ja Venäjän välistä matkailua rajoitettiin ensin koronapandemian vuoksi, joka pääsi täyteen vauhtiin vuonna 2020. Sittemmin Suomi vaikeutti venäläisten matkailua Suomeen Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022.

Pulkkisen mukaan venäläiset eivät osta enää käytännössä yhtään kiinteistöjä Lappeenrannassa tai Imatralla.

Alueen kiinteistönvälittäjille ei ole Pulkkisen mukaan paljoakaan väliä, jos raja avattaisiin nyt rajoitetusti.

– Tietyt asiat helpottuvat, silloin saadaan myyntipuolella tehtyä järjestelyjä helpommin, hän sanoo.

Liian kova rangaistus?

Kuukka aikoo lähteä saman tien Venäjälle, kun maahantulokielto raukeaa ja hän saa viisumin.

– Heti lähden, ihan välittömästi, hän tokaisee.

Hän toivoo myös Etelä-Karjalan alueen hyvinvoinnin kannalta, että raja avattaisiin.

– Se tuo firmoille ensinnäkin lisää rahaa, jolloin liikevaihto kasvaa. Silloin on varaa palkata lisää henkilökuntaa, niin totta kai se tuo lisää työpaikkoja kaupunkiin, asiakaspalvelutyössä toimiva Kuukka toteaa.

Hän kertoo, että moni hänen kavereistaan on muuttanut työtilanteen vuoksi pois Lappeenrannasta.

Paldanius sanoo odottavansa kovasti rajan aukeamista ja liikkumisen helpottumista. Hän kokee, että tavallisia ihmisiä rangaistaan turhan kovalla kädellä.

– Meillä on viisumit, passit, kaikki asiakirjat olemassa. Minkä ihmeen takia siis emme voi kulkea tuota väliä, kun emme ole salakuljettamassa mitään tai tekemässä mitään rikollista? hän kysyy

Lue myös: MTV Itärajalla: Näin käännytyslaki muuttaisi rajavartijan työtä: "Omat vaikeutensa on"

"Tappava isku bisneksille" – Itärajalla ei elätellä toiveita venäläisistä turisteista

Tuoreimmat aiheesta

Käännytyslaki