Sen jälkeen, kun Venäjän presidentti allekirjoitti asetuksen osittaisesta liikekannallepanosta, ihmisvirta itärajalta Suomeen on kiihtynyt. MTV Uutiset kysyi etenkin miehiltä, mikä sai heidät lähtemään Venäjältä.
Eksyneen näköinen nuori mies vaeltelee Vaalimaan raja-asemalla reppu selässään. Mies joutui Venäjän ja Suomen rajalla satunnaistarkastukseen ja bussi jatkoi ilman häntä kohti Helsinkiä. 25-vuotias Valeri yrittää nyt saada kyydin Helsinkiin muilta automatkustajilta. Hän ei halua kertoa sukunimeään.
– Ymmärrätte varmaan, miksi, hän sanoo.
Venäläisautojen pitkä letka seisoo jonossa odottamassa pääsyä Suomen puolelle, joukossa on muutama turistibussikin. Valerin bussia ei kuitenkaan näy missään.
Venäjän Samarasta kotoisin oleva Valeri osti bussiliput Suomeen jo viisi kuukautta sitten, kauan ennen Vladimir Putinin keskiviikkona antamaa asetusta osittaisesta liikekannallepanosta.
– Minua onnisti, että pääsin lähtemään, Valeri sanoo.
Matka-olosuhteet eivät olleet kovin kummoiset. Valerin bussi lähti Pietarista torstaina aamuyöllä kello 4.30 ja rajalla jonotettiin niin pitkään, että Vaalimaalle saapuminen venyi pitkälle iltapäivään. Bussissa ei ollut vessaa eikä mistään saanut matkan aikana ostettua vettä tai ruokaa. Siitä huolimatta bussi oli aivan täynnä.
Suomi on niitä harvoja maita, joihin Venäjältä vielä pääsee matkustamaan. Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan kaikilla raja-asemilla tuloliikenne Venäjältä on viimeisen vuorokauden aikana kasvanut 50-60 prosenttia. Viikko sitten itärajan yli saapui Suomeen noin 3 500 ihmistä päivässä, kun keskiviikkona luku oli jo noin 5 200.
Lue myös: Lue Putinin asetus liikekannallepanosta sanasta sanaan – yksi kohta on salattu "vain viralliseen käyttöön"
Freelancerina työskentelevä Valeri ei jäänyt Venäjälle odottamaan tilanteen todennäköistä pahenemista, vaan matkustaa huomenna Helsingin kautta Espanjaan, missä hänen vanhempansa jo odottavat. Etätöitä voi onneksi tehdä myös Espanjasta.
Kotikaupungistaan Samarasta hän ei ottanut mukaansa muuta kuin pienen mustan repun, jossa ovat hänen henkilökohtaiset tavaransa. Hän ei tiedä, milloin palaa Venäjälle. Monet Valerin ystävistä ovat jo lähteneet Venäjältä rintamalle joutumisen pelossa.
– Olen pahoillani niiden puolesta, jotka joutuvat sotimaan vastoin tahtoaan. Olen kuullut tarinoita, että ihmisille jaetaan käskyjä tulla kutsuntoihin jopa kaduilla, se on pelottavaa.
Lue myös: "Isämme, veljemme ja aviomiehemme joutuvat sodan lihamyllyyn" – venäläisaktivistit kutsuvat kansan kaduille vastustamaan liikekannallepanoa
"Sota on suuri tragedia"
Valeri on seurannut Ukrainan sotaa järkyttyneenä.
– Mielestäni se on suuri tragedia. Vaikea kuvailla sitä, mitä tapahtuu.
Venäjällä ympäri maata noin 1 300 ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa. Valeri näki keskiviikko-iltana omin silmin, kuinka väkeä vyöryi kaduille Pietarissa.
– Se oli vaikuttava näky. Olen itsekin osallistunut aiemmin hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin. Eilen en viitsinyt mennä, koska halusin lähteä pois maasta. Muuten olisin todennäköisesti viettänyt yöni bussiaseman sijaan putkassa, Valeri sanoi.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin allekirjoittama asetus "osittaisesta" liikekannallepanosta vaikuttaa olevan laajempi kuin hän antoi puheessaan ymmärtää. Tämä ei yllätä Valeria, joka ei usko enää mitään, mitä presidentti sanoo.
– Juuri hetki sitten Venäjän valtiollisissa uutisissa kerrottiin, ettei liikekannallepanoa tule. Sitten se yhtäkkiä tulikin.
Lue myös: CNN: Asetus liikekannallepanosta ei olekaan yhtä ”osittainen” kuin Putin puheessaan sanoi
28-vuotias Moskovasta Suomeen saapunut Juri on samoilla linjoilla siitä, ettei Venäjän hallitukseen voi luottaa lainkaan. Hänkään ei halua sukunimeään julkisuuteen oman turvallisuutensa vuoksi.
– Minusta tämä liikekannallepano ei ennakoi mitään hyvää. Jos ihmisillä olisi Venäjällä hyvä elämä, he eivät jonottaisi nyt tuntikausia Suomen rajalla. Epäilen vahvasti sitä, että näin suuri osa ihmisistä lähtisi muka vain turistimatkalle Suomeen, Juri pohtii.
Venäjän valtiollinen matkailuvirasto Rosturizm uutisoi eilen iltapäivällä, ettei venäläisten ulkomaille matkustamiselle ole toistaiseksi asetettu lisärajoituksia. Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov lupasi, että asiaan tulee selvennys lähiaikoina.
Juri epäilee, ettei tietyn ikäisiä miehiä pian päästetä lähtemään Venäjältä, joten hän halusi lähteä heti.
– Minun oli tarkoitus lähteä tyttöystäväni luokse Espanjaan kolmen päivän päästä, mutta lähdin jo tänään Suomeen ja täältä sitten jatkan eteenpäin. Pelkään, ettei minua päästetä enää lähtemään kolmen päivän päästä, Juri sanoo.
Hän on hyvin huolissaan siitä, että saattaisi joutua sotimaan. Monet hänet ystävistään ovat jo saaneet kutsuntakirjeen kotiin.
– Mielestäni kuka tahansa tervejärkinen ihminen olisi nyt huolissaan. Emme halua sotia ja vastustamme Venäjän toimia Ukrainassa vahvasti, Juri sanoo viitaten myös Venäjälle jääneisiin ystäviinsä.
Lue myös: Kommentti: Putin myönsi liikekannallepanolla katkerasti sen, minkä suomalaiskenraali tiesi jo ennen suurhyökkäyksen alkua
Onko paluulipulle käyttöä?
Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Elias Laine kertoo, että Suomeen Schengen-viisumilla tulevilla venäläisillä pitää olla mukanaan myös paluulippu takaisin Venäjälle. Muuten pääsy Suomeen saatetaan evätä.
– Epäämispäätöksiä tehdään lähes päivittäin eri syistä. Toki syynä ei aina ole epäily siitä, että henkilö olisi jäämässä alueelle, Laine sanoo.
Kaikilla rajan yli tulevilla on siis olemassa myös paluulippu. Eri asia on, kuinka moni sen todellisuudessa käyttää.
Pietarista Suomeen saapunut Andrei Balakirev sanoi valmistautuneensa lähtöön Venäjältä henkisesti jo pitkään, maaliskuun lopusta alkaen. Hän haki uuden passin ja Schengen-viisumin kesällä.
– Aina kuitenkin lykkäsin lähtöä.
Hänen lopulliseen päätökseensä vaikutti Putinin antama asetus liikekannallepanosta.
– Mielestäni se on todella huono juttu. En kannata tällaisia hallituksen päätöksiä.
– Minulla on paluulippu sunnuntaille. Kaikki riippuu tulevista tapahtumista. Saatan lähteä sunnuntaina takaisin tai saatan lähteä myöhemmin, Balakirev jatkaa.