Kirkon väkipako on jälleen noussut otsikoihin. Tällä kertaa väkipaon laukaisi eduskunnan perjantainen äänestyspäätös sukupuolineutraalista avioliittolaista.
Eroakirkosta.fi-sivuston mukaan perjantain jälkeen noin 14 000 suomalaista on jättänyt eroanomuksen sivuston kautta.
Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma toteaa MTV Uutislivessä, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on yhä oma paikkansa kriittisistä kommenteista huolimatta.
– Kun käy seurakunnissa, niin voi vaan ihastella sitä sitoutumista. Kyllä kirkolla on annettavaa yhteiskunnalle, toteaa Luoma.
Luoma huomauttaa, että sukupuolineutraalissa avioliittolaissa on kyse valtiovallan rakaisusta. Tämä kuitenkin heijastuu kirkkoon.
– Kirkosta voi erota mutta valtiosta ei voi. Tällainen päätös kanavoituu nyt johonkin, joka mielletään osaksi julkista vallankäyttöä.
Luoma kuitenkin muistuttaa että kirkossa on edelleen yli neljä miljoonaa ihmistä, vaikka sitä arvioidaan ikään kuin se olisi huomattavasti pienempi.
Luoman mielestä kirkon tämänhetkinen kanta parisuhteeseen on hyvä, mutta silti pitää pystyä keskustelemaan eri näkemyksien kanssa.
– Pitää pystyä kunnioittamaan toisia erilaisista näkemyksistä huolimatta, kommentoi Luoma.
Luoma ei ryhdy ennakoimaan sitä, että tuleeko kirkko jossain vaiheessa laajentamaan avioliittovihkimiset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia. Hän kuitenkin pitää varmana, että keskustelu aiheen ympärillä jatkuu ja siirtyy uudelle asteelle.
Presidentti Sauli Niinistö ehdotti eilen, että voitaisiin ottaa virallisesti käyttöön termi pariliitto, jolloin jokainen voisi vapaasti hahmottaa avioliiton, koska avioliittotermiin liittyy paljon tunnelatauksia.
Luoma pitää tätä yhtenä vaihtoehtona. Hän toteaa, että kyseessä on sellaisen käsitteen etsiminen, joka sopisi kaikille.
Luoma kertoo, että seurakunnat elävät nyt taloudellisesti tiukkoja aikoja, eikä erobuumi millään tavalla helpota tilannetta.
– Ennen pitkää on selvää, että säkinpohja tulee vastaan, kiteyttää Luoma.