Pikkuleijonien päävalmentajalta tyhjentävä summaus MM-kotikisojen puolivälieräpettymyksestä

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkueen MM-mitaliunelma mureni puolivälierätappioon Ruotsille.

MM-kotikisojen lopussa oli Suomen osalta jotain tuttua, vaikka pelaajasukupolvi oli kymmenen vuotta edellistä nuorempi ja Lappeenrannan Kisapuiston jäähallin tunnelmallisten ja historiaa huokuvien puitteiden sijaan MM-kisojen puolivälierä pelattiin nyt Espoon areenan väriloisteessa.

Ruotsi oli parempi puolivälierässä ja päätti jälleen Pikkuleijonien unelman MM-mitalista kotikisoissa, tällä kertaa 2–1-voitolla.

– Olo on pettynyt. Tällä joukkueella oli mahdollisuuksia paljon pidemmällekin. Niin pienestä oli kiinni. Ruotsi sai pomput ja teki maalit, Suomen ykkösketjun keskushyökkääjä Konsta Helenius sanoi.

Suomi jäi mitalitta myös vuosi sitten, kun Slovakia oli puolivälierässä etevämpi maalein 3–2. Tuosta joukkueesta olivat Heleniuksen lisäksi edelleen mukana puolustajat Aron Kiviharju, Veeti Väisänen ja Mitja Jokinen.

– Fiilikset ovat samanlaiset kuin vuosi sitten. Silloinkin oli tiukka peli ja pikkujutut merkitsivät, Helenius sanoi.

Kapteeni Kiviharju näki torstai-iltana tulleen tappion olleen karvaampi kuin vuosi sitten Slovakialle.

– Vuosi sitten ei olisi ansaittukaan enempää sillä esityksellä, mitä esitimme turnauksessa tai puolivälierässä.

Vyöryn alta tasoihin

Ruotsi aloitti kuin Yhdysvallat vappuaattona alkusarjan päätöspelissä ja vyörytti hyökkäyksiä Suomen maalille. Pikkuleijonat oli vaikeuksissa, mutta Yhdysvaltoja vastaan kahdeksan kertaa antautunut Petteri Rimpinen nappasi muutaman tärkeän torjunnan.

Puolustaja Alfons Freij laukoi Ruotsille 1–0-johdon pelaajaruuhkan läpi. Pikkuleijonat virkosi erän edetessä ja loi muutaman tilanteen Heleniuksen ykkösketjun johdolla.

Toisessa erässä kakkosketju alleviivasi Suomen joukkueessa riittävän syvyyttä ja näytti mallia maalinteosta, kun Heikki Ruohonen survoi vastahyökkäyksen päätteeksi 1–1-tasoituksen.

Jack Berglundin johtomaali toisen erän lopulla käänsi ottelun Ruotsille.

Päätöserässä Suomi ei onnistunut murtamaan Ruotsin tiukkaa pakettia, vaikka pääsi kokeilemaan ylivoimallakin.

Kiviharju oli tyytyväinen siihen, miten Suomi paransi peliään ottelun edetessä ja teki muutenkin asiat niin jämptisti kuin piti.

– Jokainen kivi käännettiin. Olemme puhuneet joukkueen kanssa, että voi voittaa ja voi hävitä. Mitä teemme, se merkitsee. Jos kaadutaan, kaadutaan saappaat jalassa. Näin teimme.

Tähtikaksikko kurissa

Helenius teki turnauksessa tehot 0+7 ja ykkösketjun laitahyökkääjä Emil Hemming 4+2, mutta Yhdysvaltoja ja Ruotsia vastaan Helenius kirjautti vain yhden syöttöpisteen ja Hemming jäi tehoitta.

Olisiko ykkösketjun pitänyt saada enemmän irti itsestään?

– Koen, että pelasimme ihan hyvin, mutta ei ollut paras peli. Yhteispelin olisi pitänyt olla parempaa. Oli meillä paikkoja. Läpiajokin, Helenius summaili.

– Ylivoimalla pitäisi saada paikkoja. Nyt syötöt eivät tulleet lavoille. Olisi pitänyt pelata paremmin. Ruotsi pelasi hyvin. Pyörimme liikaa omissa kuten Yhdysvaltojakin vastaan, mutta saimme pidettyä Ruotsin pois paikoilta.

Päävalmentaja Marko Kauppinen halasi kaikkia pelaajia ottelun jälkeen. Osa on ollut mukana jo kolme vuotta läpi poikamaajoukkuepolun.

– Sen verran ehdin pelin jälkeen pysähtyä ja miettiä, että jossiteltavaa ei jäänyt tähän peliin. En keksi mitään, mitä olisi voitu tehdä paremmin tai toisin.

Lue myös:

    Uusimmat