Nuorille Leijonille kammoalku MM-kisoissa – kapteeni paljasti, mitä kulisseissa oikein tapahtui

Tulosruutu: Suomi kaatoi Latvian jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa

Nuoret Leijonat sai Jere Lassilalta sitä, mitä tarvitsi MM-kaukalossa.

Kaunista peli ei ollut, mutta kahden tappion jälkeen tyylillä ei ollut väliä.

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue teki perjantaina tarvittavan, kukisti kapteeni Jere Lassilan johdolla Latvian maalein 4–0 ja avasi voitto- sekä pistetilinsä Göteborgissa pelattavissa MM-kilpailuissa.

– On tärkeä juttu, että pystyy johdattamaan joukkoja omilla suorituksillaan. Haluan näyttää kentällä esimerkkiä, pisteet 1+3=4 summannut Lassila sanoi.

Nuoret Leijonat tarttui voitolla pudotuspelipaikkaan. Kolmas peräkkäinen tappio olisi suistanut kohti karsintasarjaa, koska sunnuntaina alkusarjan päätösottelussa on vastassa kivikova kisaisäntä Ruotsi.

Kuinka paljon voitto helpottaa?

– Ainahan voitto on mukava. Kolme neljäsosaa alkusarjasta on pelattu, yksi on jäljellä, päävalmentaja Lauri Mikkola tuumi.

Nuoret Leijonat 1:38
Jere Lassila: "Meiltä ehjä ja paras peli tässä turnauksessa"

Jesse Pulkkinen: "Pelasimme hyvin yhteen, se oli tämän päivän salaisuus" 0:57
Jesse Pulkkinen: "Pelasimme hyvin yhteen, se oli tämän päivän salaisuus"

Kasper Halttunen: "Todella paljon parempi peli meiltä, joukkueena" 1:51
Kasper Halttunen: "Todella paljon parempi peli meiltä, joukkueena"

Liigatähdet pisteille

Suomi joutui odottamaan kolmannen ottelun ensimmäisen erän loppupuolelle saakka ennen kuin teki ensimmäistä kertaa ottelun avausmaalin.

Helpolla se ei tullut nytkään. Loistavavireinen Deivs Rolovs kyykytti Suomea torjunnoillaan, kunnes Lassila yllätti ylivoimalla irtokiekosta.

Jesse Pulkkinen tuplasi karkumatkan. Pulkkisen maalin syöttänyt Lenni Hämeenaho on ollut yksi niistä nuorista leijonista, jotka ovat loistaneet liigajäillä, mutta kärsineet tehottomuudesta MM-kaukalossa.

Toisessa erässä nuorista liigatähdistä myös Jani Nyman sai täytettä pistesarakkeeseensa, kun hän pohjusti Kasper Halttusen 3–0-maalin.

– Kaikki haluavat olla osana maaleissa ja auttaa joukkuetta. Onnistumiset tuovat lisää itseluottamusta joukkueelle ja yksilöille, Hämeenaho kertoi.

Lassilan tavoin myös Halttunen ja kolmannen erän alussa johtoa kasvattanut Oiva Keskinen osuivat ylivoimalla. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Suomi onnistui maalinteossa vain yhdessä kymmenestä ylivoimastaan.

– On tärkeää, että saimme ylivoimalla maaleja. Näissä turnauksissa tulosta tehdään aika paljon ylivoimalla. Toimiva ylivoima on tärkeä asia, Lassila sanoi.

Välipäivä piristi

Suomi hävisi tiistaina Kanadalle 2–5 ja keskiviikkona katastrofaalisesti Saksalle 3–4. Joukkue jätti torstain jäävuoron väliin, piti palavereja ja lepäsi.

– Kävimme läpi huonosti alkanutta turnausta, miksi näin on mennyt ja mitä pystymme parantamaan. Ja pystyimme parantamaan. Siitä jäi hyvä maku suuhun, Lassila tuumi.

– Pelaajat puhuivat, ja valmentajat puhuivat. Totta kai olin kapteenina yksi puheenvuoron käyttäneistä pelaajista ja kerroin näkemyksiäni. Yritin auttaa osaltani joukkuetta.

Perjantaiksi Mikkola sekoitteli kokoonpanoa. Hän vaihtoi esimerkiksi aloittavan maalivahdin, kun kaksi ensimmäistä ottelua torjunut Niklas Kokko teki tilaa Noa Valille.

– Pelasimme loistavan 60-minuuttisen. Halusimme parantaa viisikon tiiveyttä, ja onnistuimme asioissa, joita lähdimme parantamaan, päävalmentaja kiteytti.

– Mielestäni ketjumuutokset toimivat hyvin, vaikka kaikki eivät maaleja tehneetkään. Pystyimme luomaan paljon paikkoja.

Vali selvitti Latvian alkurynnistyksen. Sen jälkeen vaaralliset tilanteet jäivät vähiin, vaikka Latvia pääsi myöhemmin kokeilemaan ylivoimapeliäänkin.

Hermeksessä ja Jokipojissa viime vuosituhannella divarijäätä kuluttanut Artis Abols ei ole saanut Latvian peliä rullaamaan. Maaliero on kolmen ottelun jälkeen murhaava 0–20.

Latvia kohtaa lauantaina Saksan, jolla on Suomen tavoin kolme pistettä.

Lauantaina Suomella on välipäivä peleistä, mutta Mikkola lupasi joukkueen tekevän lyhyen jääharjoituksen.