Pillerit hyllylle? Näin keho reagoi e-pillereiden lopettamiseen

Hormonaalisen ehkäisyn riskit ovat olleet pinnalla jo jonkin aikaa, ja moni nainen miettii e-pillereistä luopumista. Lue, miten pillereiden lopetus näkyy kehossa.

E-pillereiden vaikutus perustuu pääosin ovulaation estoon. Pillereitä syödessä munasolu ei siis pääse irtoamaan. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Pekka Taipaleen mukaan pillereiden lopettamisen myötä munasarjat alkavat jälleen toimia ja oma kuukautiskierto palautuu.
– Vuodon määrä lisääntyy yleensä. Jos pillerit on aloittanut kuukautiskipujen takia, kivut voivat palata.

Runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten ohella pillereistä voidaan saada helpotusta esimerkiksi akneen ja rasvoittuviin hiuksiin, joten lopetus voi tuoda mukanaan muitakin ikäviä yllätyksiä kuin kivuliaita vuotoja. Jotain hyvääkin voi toki seurata.

– Hormonien käyttö voi osalle naisista aiheuttaa nesteen kerääntymistä ja sitä kautta turvottelua sekä painon nousua. Muutokset ovat palautuvia, kun e-pillerit lopettaa. 

Munasolun irtoaminen alkaa tapahtua viimeistään puolen vuoden sisällä pillereiden lopetuksesta, mutta usein jo seuraavan kierron aikana. Taipale muistuttaa, että hormonilääkkeet ovat lyhytvaikutteisia ja tehoavat vain sen aikaa, kun niitä käyttää. Niinpä myös raskauden mahdollisuus palaa saman tien.

Tunnetko oman kiertosi?

E-pillereiden aiheuttamien mahdollisten sivuoireiden, kuten mielialavaihteluiden, tulisi niin ikään kadota melko nopeasti. Siltikään Taipale ei suosittele jättämään pillereitä pois lyhytnäköisesti, jos on ehkäisyn tarve.

– Taukojen pitämisellä ei ole terveydellistä hyötyä. Yleensä mahdolliset oireet (joita pillereillä on hoidettu) palautuvat. Kuukautiskierto voi mennä sekaisin jos lyhyillä aikaväleillä  tauottaa ja taas jatkaa e-pillereiden käyttöä. Yleensä suositellaan näistä syistä vähintään 3-6 kk pituisia käyttöjaksoja ehkäisytarve huomioiden.

Toisaalta, Taipaleen mukaan pillereitä ei myöskään ole mieltä käyttää ikään kuin varmuuden vuoksi, jos niitä ei tarvitse. Esimerkiksi vauvakuumeisen kannattaa miettiä hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksia jo ennen varsinaista raskauden yrittämistä.

– Jos alkaa ikää tulla kannattaa miettiä, onko lasten hankkiminen ajankohtaista. Pian 30 ikävuoden jälkeen pitää alkaa miettiä lapsentekoa. Silloin kannattaa katsoa, miten oma kuukautiskierto toimii.
 

Lue myös:

    Uusimmat