Käytätkö tätä hormonivalmistetta? Voi pian loppua apteekeista: "Kannattaa olla olemassa varasuunnitelma"

Vaihdevuosien hormonihoitoon käytettävissä Estradot-laastareissa on edessä pitkä maailmanlaajuinen saatavuushäiriö. Somessa Vulva Dr -nimellä sisältöjä jakava gynekologi Kia Lampi neuvoo, kuinka laastareiden käyttäjien tulee toimia.

Estradot-estrogeenilaastareiden käyttäjän kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä lääkäriinsä, sillä lääkettä ei todennäköisesti ole saatavilla apteekeissa koko loppuvuoteen.

Fimeasta kerrotaan, että vaihdevuosien hormonihoitoon käytettävän Estradotin saatavuushäiriöt jatkuvat vuoden loppuun saakka kaikissa vahvuuksissa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kia Lampi kertoo, että estrogeeniä sisältävät laastarit voi korvata estrogeenivoiteella tai -suihkeella.

Laastareiden mahdollisesti loppuessa Suomen apteekeista, kannattaa olla olemassa varasuunnitelma. Laastareiden ja vastaavaa ainetta sisältävien suihkeiden tai geelien vastaavuuteen on ohjeita ja lääkärisi voi sen mukaan vaihtaa laastarin näihin.

Voide ja suihke imeytyvät jokaiselle yksilöllisesti, joten annoskoko voi vaatia hieman säätöä.

Saatavuushäiriön taustalla useita eri syitä

Estradot-laastareiden valmistaja Sandoz kertoo MTV Uutisille, että vuoden 2023 saatavuushäiriöiden taustalla ovat muun muassa raakamateriaalin puute, vajaus pakkausmateriaaleista sekä monimutkainen tuotantoketju, joka ulottuu Aasiassa valmistettavista komponenteista aina Yhdysvalloissa tehtävään lopputuotantoon. 

Vakuutamme, että Sandoz tekee kaikkensa yhdessä yhteistyötahojensa kanssa, että suomalaiset potilaat saavat Estradot-laastareita lähitulevaisuudessa, kommentoi Elisabeth Järvheden Sandozilta.

Koska kyseessä on kuitenkin maailmanlaajuinen toimitushäiriö, kannustamme kaikkia potilaita olemaan yhteydessä lääkäriinsä saadakseen vaihtoehtoista hoitoa.

Vaihdevuosien hormonihoito on tehokasta ja terveyttä edistävää

Vaihdevuosien hormonihoito on gynekologi Kia Lammen mukaan tehokasta ja sillä on useita terveyttä parantavia vaikutuksia.

Yleensä hormonihoidoista tykätään nostaa mediassa esiin riskit, mutta estrogeenihoidolla on paljon terveyshyötyjä, sillä se ikään kuin ylläpitää kehon eri kudosten joustavuutta, Lampi kertoo.

Tiedämme, että he, joilla vaihdevuodet tulevat myöhemmin, pysyvät terveinä kauemmin, koska elimistön estrogeenimäärä pysyy hedelmällisen iän tasossa pidempään. Estrogeeni esimerkiksi ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja osteoporoosia.

Katso myös: Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta? Artikkeli jatkuu videon alapuolella.

Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta. Vastaamassa ylilääkäri Tomi Mikkola ja hyvinvointivalmentaja Jutta Larm 8:19
Vastaamassa ylilääkäri Tomi Mikkola ja hyvinvointivalmentaja Jutta Larm

Estrogeenihoidon riskit nostetaan herkemmin esille kuin hyödyt

Kia Lammen mukaan noin 50 prosenttia naisista kokee vaihdevuosioireiden haittaavan selvästi elämäänsä, mutta vain 20–30 prosenttia käyttää hormonihoitoa.

Yksi syy tähän voi olla se, että riskit nostetaan herkemmin parrasvaloon kuin hyödyt.

Estrogeeniä käyttävillä rintasyöpäriski on hieman kohonnut, jos hoitoa käytetään useita vuosia. 

Toisaalta riskiä nostaa yhtä paljon myös alkoholin käyttö ja tupakointi, ja vielä moninkertaisesti se, jos ylipainoa on niin, että painonindeksi on yli 30.

Todennäköisempää siis on, että rintasyövän saa huolimatta siitä, käyttääkö hormonihoitoa vai ei.

Estrogeenin käyttö vaihdevuosioireita helpottamaan ei lisää rintasyöpäkuolleisuutta, vaikka se nostaa rintasyöpä riskiä hieman. Itse asiassa estrogeenihoito vaihdevuosien aikana vähentää naisten kokonaiskuolleisuutta.

Ihon kautta otettava estrogeeni ei myöskään nosta veritulpan riskiä, toisin kuin suun kautta otettava estrogeeni.

Vaihdevuosioireet tunnistetaan edelleen huonosti

Gynekologi Kia Lampi kertoo, että vaihdevuosioireet, etenkin esivaihdevuosioireet, tunnistetaan edelleen huonosti niin vulvallisten keskuudessa kuin terveydenhuollossakin.

Vaihdevuodet ovat edelleen tabuaihe kuten moni muukin naistyypillinen- tai gynekologinen oire tai sairaus. Lääketieteessä näitä on myös tutkittu todella paljon vähemmän kuin miestyypillisiä sairauksia, jonka vuoksi tietotaito ei ole niin laajaa.

Onneksi uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi parantaa vaihdevuosioireiden tunnistamista työterveyshuollossa. Nyt odotamme mihin käytännön toimiin hallitus aikoo ryhtyä.

Lampi itse tekee työtä vaihdevuosioireiden paremman tunnistamisen eteen Sisko-nimisessä yrityksessä.

Ensimmäiset vaihdevuosioireet voivat ilmaantua jo kymmenen vuotta ennen kuin kuukautiset loppuvat ja ne voivat heikentää naisen hyvinvointia ja työkykyä merkittävästi.

Ihan ensimmäisenä kuukautiskierto voi lyhentyä muutamalla päivällä.

Muita esivaihdevuosioireita ovat esimerkiksi PMS:n pahentuminen, yöhikoilu, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, nivel- ja lihasjomotus, ahdistus, alakulo, sydämen tykytys, migreeni ja lisääntyneet päänsäryt. Nämä alkavat usein esiintyä vain tiettynä aikana kuukautiskierrosta.

Estrogeenilisä voi tulla tarpeeseen myös imetysaikana

Esivaihdevuodet ja vaihdevuodet eivät ole ainoita ajanjaksoja elämässä, kun keho voi kaivata estrogeenilisää.

Synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana kehon hormonitaso muistuttaa suurin piirtein menopaussin aikaista hormonitasoa, mikä tarkoittaa, että nainen voi kokea vaihdevuosioireita muistuttavia oireita imettäessään.

Silloin voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa paikallisestrogeenivoidetta vulvan ja vaginan limakalvoille helpottamaan oireita. Samoin tuotetta voi hyödyntää, jos limakalvot oireilevat jo ennen muiden vaihdevuosioireiden ilmaantumista. Nämä valmisteet vaikuttavat vain limakalvoilla.

Katso myös video: Näin helpotat PMS-oireita!

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa?

Lue myös:

    Uusimmat